• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Declarație surprinzătoare a directorului APIA privind plata subvențiilor agricole!

    Roxana Dobre -

    Aflată în plină campanie de autorizare la plată, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) mai are de achitat fermierilor peste un miliard de euro.

    Pentru prima dată, un șef din APIA vorbește despre absorbția fondurilor europene pentru plățile directe, adică cea mai mare parte a plăților directe încasate de fermieri, în termeni care țin de succesul acestui proces. Astfel, noul director al APIA, Florin Faur, a făcut recent o declarație surprinzătoare despre modul în care aceste sume pot fi accesate. Faur se declară mai degrabă realist decât optimist în privința termenului limită de 30 iunie și spune că scopul principal al agenției de plăți este să achite corect banii cu o absorbție corespunzătoare dar ”nu cu orice preț”.

    La mine cuvântul de ordine este realist, nu optimist. Este un cuvânt de bază, pentru că dincolo de ce avem pe rol, respectiv să facem aceste plăți, să fie cât mai rapid deblocate pentru cei care nu și-au primit banii, este și acest deziderat de a avea o absorbție corespunzătoare din pachetele financiare pe care le avem la dispoziție, pentru că avem un pachet financiar de 1,6 miliarde euro. Este extrem de mare și trebuie să avem absorbție, dar repet: nu cu orice preț. Realist fiind, așa cum se prezintă lucrurile la acest moment, este fezabil termenul de 30 iunie. Mai am nevoie de câteva zile la dispoziție săptămâna viitoare ca să finalizez analiza managerială pe APIA central, dar subliniez că plecând de la premisa că pachetele financiare pe care le vom plăti în următoarele săptămâni vor fi foarte mari, numai la înverzire sunt 530 de milioane euro, la care se adaugă ce am plătit în avans și ce avem pe rol, deja depășim 1,2 miliarde de euro, eu zic că ne ducem destul de accelerat. Totodată, având în vedere că lucrăm extrem de închegat cu Ministerul Agriculturii și cu domnul ministru, și pe principiul acesta că lucrăm în echipă — pentru că toți ne dorim să ne facem treaba bine și la timp — eu cred că, fără să fiu prea populist sau prea optimist, sunt tangibile aceste obiective”, a declarat Florin Faur pentru Agerpres.

    Acest principiu de plată corectă și nu neapărat completă a subvențiilor a fost enunțat de noul șef de la APIA și în privința plăților pentru crescătorii de animale care vor începe de 25 mai.

    ”Data de 25 mai este, în continuare, fezabilă pentru începerea plăților pe zootehnie (…), dar în egală măsură cu păstrarea elementelor de siguranță și corectitudinea plăților pentru că vorba noastră este să ne grăbim, dar nu cu orice preț”, a afirmat directorul general al APIA.

    APIA a început deja de o lună plățile pentru fermieri iar până vineri 373 de milioane de euro erau deja autorizate la plată. Respectând calendarul stabilit și obiectivele asumate, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început pe 8 aprilie efectuarea plăților finale aferente cererilor unice de plată – Campania 2015. În prima zi de plată erau pregătite 536.160 cereri unice în sumă totală estimată de 300 milioane euro. Dintre acestea, o primă tranșă de 27.273 cereri, în sumă totală de 13.687.915 euro au fost plătite în cursul zilei de vineri, 8 aprilie.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat” Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi