• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sprijinul cuplat pentru zootehnie – autorizat la plată din 25 mai. Care este suma pe care o vor încasa fermierii pe cap de animal

    agrointeligenta.ro -

    Dacă o parte dintre fermierii ce se ocupă de cultura mare au avut noroc să încaseze o parte din subvenții încă din data de 8 aprilie, în ceea ce îi privește pe fermierii din zootehnie, aceștia au fost anunțați din timp, de faptul că primele plăți vor începe din data de 25 mai.

    Liderii crescătorilor de animale sunt sceptici în ceea ce privește respectarea acestui termen, dar directorul general al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) îi asigură pe fermieri că se depun toate eforturile astfel încât să se respecte data asumată.

    Crescătorii de vaci de lapte sunt într-o situație disperată, fiind grav afectați de scăderea prețului la lapte, dar și de faptul că până la această dată nu au reușit să încaseze nici un leu din subvențiile promise. Potrivit declarațiilor recente, dublarea sau chiar triplarea sumei vehiculată a fi plătită prin schema de sprijin cuplat în zootehnie pare să le aducă fermierilor o fărâmă de speranță. Crescătorii de animale care s-au conformat regulilor impuse de Uniunea Europeană și și-au înscris efectivul în Registrul Genealogic ar putea încasa o subvenție considerabil mai mare, decât cea de 250 euro negociată de liderii lor cu conducerea MADR, dar care nu poate depăși suma de 2.500 euro.

    APIA va demara plățile pe 25 mai

    Potrivit directorului general al agenției de plăți, se fac eforturi astfel încât termenul asumat pentru demararea plăților pentru schema de sprijin cuplat în zootehnie să fie respectat. În timp ce crescătorii de animale vor încasa sprijinul începând cu data de 25 mai.

    ”În ceea ce privește sprijinul cuplat pe zootehnie este înaintat un termen de care încercăm să ne ținem, vorbim de 25 mai pentru partea de zootehnie. (…) Am luat cumva totul etapizat și încercăm să rezolvăm totul etapă cu etapă”, a declarat pentru Agrointeligența Florin Faur, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA).

    Suma alocată pentru sprijinul cuplat se împarte la efectivul eligibil

    Procedura de stabilire a cuantumului pe care crescătorii de animale îl au de încasat este una foarte simplă: odată stabilit plafonul alocat acestei scheme și determinat efectivul de animale eligibile, se face împărțirea și se stabilește clar cât are de încasat fermierul pe cap de animal.

    ”Pentru sprijinul cuplat în zootehnie avem la ora asta proiectul de Hotărâre de Guvern care vine și asigură plafoanele financiare și mă refer la pachetele financiare complete. Referitor la suma pe care o vor încasa crescătorii de animale din schema de sprijin cuplat în zootehnie vom fi în măsură să oferim un răspuns săptămâna viitoare pentru că acum suntem în etapa de captare a datelor. La sfârșitul termenului, vom avea numărul de animale eligibile la plată și vom putea să stabilim cuantumul exact. Practic pot transmite valoarea exactă a subvenției pe cap de animal după introducerea datelor. De trei zile introducem în sistem datele pentru a stabili valoarea sprijinului cuplat pentru zootehnie. Se va face împărțirea plafonului la numărul de capete eligibile la plată. Proiectul de HG pentru stabilirea plafoanelor este deja trimis, avem un prim-plan realizat, mai avem determinarea efectivului eligibil”, a explicat directorul APIA, cum se stabilește suma pe care fermieri o au de încasat prin schema de sprijin cuplat în zootehnie.

    Crescătorii de vaci de lapte așteaptă peste 900 euro/cap de animal

    Liderii din sectorul zootehnic și-au făcut calcul și având în vedere efectivul mic de animale eligibile, estimat la 70-80.000 capete, valoarea sprijinului cuplat ar putea crește de la 250 euro pe cap de animal, la peste 900 euro.

    ”Sumele avansate până acum nu sunt astronomice pentru că suma totală alocată este pentru un număr limită de 300.000 de capete de bovină iar numărul de animale înscrise este destul de mic. Calculul este simplu și anume înmulțim numărul maxim de capete adică 300.000 cu 250 de euro cât este acum pe cap de animale și împărțim la numărul de capete eligibile adică 80.000. Rezultă un cuantum de 937,5 euro pe cap de animal. Practic noi avem deja 120 – 130 de mii de animale în Registrele Genealogice dar multe cad la plată din cauză că depășesc vârsta de 8 ani. Și mai sunt problemele cu metișii, și mai inventează APIA din câte văd tot felul de neconformități”, a explicat Claudiu Frânc, cum se poate ajunge la o astfel de subvenție.

    16 euro/cap de ovină, sprijinul preconizat de ministrul Irimescu pentru anul 2015

    În cazul oierilor, sprijinul cuplat la ovine ar putea fi de circa 16 euro/cap de animal, mai mult decât dublu față de cei 7 euro/cap cât așteptau fermierii.

    ”Sprijinul cuplat la ovine se știe în acest moment pentru anul 2015. Este vorba de circa 16 euro pe cap de animal”, a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu la Conferința PRIA Agriculture.

    Contactat telefonic de reporterii Agrointeligența, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine MOLDOOVIS Ionică Nechifor ne-a declarat că oierii încă nu știu până în acest moment exact cuantumul pe cap de animal.

    Aceștia, în comparație cu crescătorii de bovine, au avut derogare pentru anul 2015 la înscrierea în Registrul Genealogic dar s-au lovit și ei de o mare problemă: mulți nu au bifat în cererea unică că vor și sprijinul cuplat. În consecință nu primesc acest sprijin. ”L-am întrebat chiar pe directorul general de la APIA dacă au o situație și nu ne-a putut oferi cifre clare. Mai au ceva date de introdus în calculator și pe urmă ne anunță. Ar fi vorba că până pe data de 18 mai o să ne spună exact. Efectivul eligibil ar putea să fie diminuat pentru că mulți dintre oieri nu au știut că trebuie să bifeze în cerere că vor și sprijin cuplat. Acolo scria că dacă soliciți sprijin cuplat zootehnic în 2015 și în 2016 să ai animalele în Registru, adică nu a fost situația chiar atât de clară. Suma de 16 de euro probabil că este realistă, dar vom vedea în perioada următoare”, ne-a declarat Ionică Nechifor.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful ANZ – mesaj pentru apicultori Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Viermele prunelor: caracteristici, semne, combatere

    Ultimele știri

    APIA – anunț despre plata subvențiilor ANT în conturile fermierilor Noua față a învățământului agricol: De la licee în prag de desființare la investiții de peste 43 de milioane de euro Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar