• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Stropiri de mai la vița de vie: cum combatem mana, făinarea și putregaiul

    Roxana Dobre -

    Producția generoasă de struguri nu este favorizată doar de condițiile meteo, ci și de felul în care îngrijești vița de vie. În luna mai, sunt câteva sarcini importante pe care trebuie să le duci la bun sfârșit pentru a fi sigur că vița de vie se dezvoltă optim.

    În luna mai, în viticultură se reface sistemul de susținere de pe spalieri, cercuitul sau legatul corzilor pe spalieri și chiar plivitul lăstarilor de prisos, se aplică sapa mare sau motosapa pe toată suprafața după ce în prealabil s-au aplicat îngrășămintele chimice sau organice. Pentru combaterea pirului se poate erbicida cultura cu Roundup cu grijă deosebită ca produsul să nu ajungă pe frunzele sau lăstarii tineri ai vițelor și apoi nu se mai intervine asupra acestor buruieni timp de 4 – 5 săptămâni pentru a permite translocarea (mutatea) substanței active până la perișorii absorbanți și a asigura astfel combaterea eficientă a tuturor buruienilor pe care s-a aplicat erbicidul.

    Aplică și alte tratamente împotriva bolilor și a dăunătorilor

    Mana, făinarea și putregaiul sunt 3 dintre cele mai frecvente boli ale viței de vie, iar tratamentele împotriva acestora trebuie aplicate începând din luna mai. Pentru mană, poti folosi un tratament pe baza de cupru, iar făinarea poate fi prevenită cu ajutorul unui tratament pe bază de sulf, administrat fie sub formă de praf, fie sub forma de soluție cu pulbere umectabilă.

    Vremea favorabilă atrage dăunătorii ca un magnet, tocmai de aceea trebuie să iei din timp măsuri și pentru combaterea lor. Acarienii, filoxera și molia viței de vie sunt principalii dăunători, mai ales în această perioadă a anului. Pentru a-i combate, poti folosi insecticide și acaricide.

    Fertilizează vița de vie

    Luna mai este prielnică pentru fertilizarea viței de vie cu îngrașăminte chimice azotoase. Este bine ca fertilizarea să se realizeze înainte de înflorirea viței de vie.

    Sparge crusta de la suprafața mușuroaielor

    Pe tot parcursul lunii mai, este bine să controlezi în continuare mușuroaiele viței de vie și să spargi crustele formate la suprafața lor. Această operațiune se realizează în special la plantațiile nou înființate, după fiecare ploaie. Prin spargerea crustei, se înlătură bulgării prea mari din fața lăstarilor.

    Leagă și copilește vița de vie

    Daca lăstarii viței de vie au atins o lungime de aproximativ 40-50 cm, este bine să legi vița de vie, pentru a-i oferi susținere. Legatul se realizează prin palisarea lăstarilor în poziție verticală pe araci sau spalieri. Procedeul se execută de 2-3 ori pe parcursul verii.

    Odata cu legatul viței de vie se realizează și copilitul, un procedeu care presupune scurtarea copililor la 4-5 frunze de la bază.

    Ciupește lăstarii viței de vie

    Luna mai este propice și pentru ciupitul lăstarilor de viță de vie. Această operațiune presupune suprimarea vârfurilor de creștere la lăstarii fertili și se realizează cu câteva zile înainte de înflorire.

    Plivește vița de vie

    Plivitul nu este o activitate benefică doar pentru legume și flori, ci și pentru vița de vie. Imediat după apariția inflorescențelor, este bine să elimini lăstarii infertili, pentru a stimula dezvoltarea lăstarilor fertili și sănătoși.

    Udă vița de vie

    În perioada de vegetație, vița de vie are nevoie de umezeală, prin urmare, în lipsa precipitațiilor, este bine să aplici câteva udări.

    Sursă selectivă: www.gradina-online.ro

    Foto: pixabay.com


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență