• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se anunță vremea în această vară: CANICULĂ, SECETĂ și PLOI la EXTREME!

    Roxana Dobre -

    Vremea a dat bătăi de cap agricultorilor în această primăvară când au predominat ploile și mai ales grindina care a distrus o suprafață înseamnă de culturi agricole. Specialiștii estimează pentru următoarele trei luni temperaturi care se vor situa în mediile anuale din ultimii ani.

    Ne aşteaptă o vara călduroasă, cu puţine precipitaţii. Valorile termice prognozate de către meteorologi până la sfârșitul lunii mai, dar şi în iunie şi iulie se vor încadra, în general, în mediile multianuale lunare, şi doar în iulie se anunţă temperaturi caniculare, în special în regiunile sudice, sud-estice şi estice.

    La capitolul precipitaţii, acestea vor fi excedentare în luna mai şi iunie, în majoritatea zonelor, dar şi deficitare pe durata lunii iulie, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul mai – iulie 2016, publicată de ANM. În mai, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării, local mai scăzute în nord şi în centru.

    Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna mai este de 14,9 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981 — 2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 16 grade Celsius în Transilvania şi Oltenia, respectiv de până la 18 grade Celsius în Banat, Crişana, Muntenia şi Dobrogea.

    În Oltenia, cele mai scăzute temperaturi în iunie

    În iunie 2016, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei în cea mai mare parte a teritoriului României, media multianuală a lunii fiind de 18,3 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Olteniei (între 15 şi 19 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Muntenia şi Dobrogea, respectiv de până la 22 de grade Celsius.

    În privinţa precipitaţiilor, prognoza ANM arată că, în luna iunie, acestea vor fi deficitare în regiunile sudice, estice şi, local, în cele vestice. În restul ţării, cantităţile de precipitaţii se vor încadra în limite climatologice normale, stabilite ca medie multianuală lunară la 84,5 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Muntenia (până la 111 l/mp), Banat (107 l/mp), Transilvania (106 l/mp), Crişana şi Moldova (de până la 103 l/mp).

    Precipitaţii din belşug în Transilvania, în iulie

    Potrivit ANM, în iulie, temperatura medie lunară a aerului se va situa peste normalul perioadei în sudul, sud-estul şi, local, în estul ţării, iar în rest sunt posibile valori termice apropiate de media climatologică. Media valorilor termice pentru luna iulie se situează la 20,2 grade Celsius.

    Temperaturile medii vor fi cuprinse între 17 şi 21 de grade Celsius în Oltenia, respectiv între 18 şi 24 de grade Celsius, în Muntenia. Pe de altă parte, cantităţile totale de precipitaţii vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, sub media multianuală lunară, stabilită prin măsurători de specialitate, la 77,8 l/mp. În zona Maramureşului, Munteniei, Olteniei şi Transilvaniei, cantităţile medii de precipitaţii ar putea depăşi 100 l/mp. În acelaşi timp, în Dobrogea estimările variază între 17 şi 59 l/mp.

    Sursa: Adevarul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vânt puternic. Județele unde rafalele pot depăși 90 km/h Alertă de ploi de la ANM. Cantitățile de apă pot atinge 40 l/mp Indicele de împrimăvărare și rezerva de apă din sol la acest moment

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii