• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce salarii au funcționarii din APIA și AFIR!

    Gabriela Gimbășanu -

    Se vorbește mult despre salariile pe care le încasează lunar funcționarii din cele două agenții de plăți care gestionează fondurile europene în agricultură – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Într-o conferință pe teme agricole, ministrul agriculturii Achim Irimescu a atins acest subiect dând audienței o idee despre dimensiunea veniturilor unui angajat APIA sau AFIR.

    Potrivit ministrului agriculturii, angajații APIA și AFIR sunt plătiți cu peste 1.000 euro pentru munca pe care o depun în folosul fermierului.

    ”Este adevărat că este o abordare în agențiile de plăți care pe mine mă șochează. Am auzit de foarte multe ori ”dl Irimescu nu vedeți că fermierul X încasează nu știu ce sumă”. Le spun de fiecare dată, dă-ți demisia că stai pe 1.000-2.000 euro în minister. Dă-ți demisia, riscă, fă un business, poate anul acesta îți merge bine și încasezi un milion de euro și anul viitor dai faliment și poate intri și în închisoare. Agențiile de plăți există pentru că există beneficiari, adică fermieri. Fără fermieri nu ar exista nici subvenții, nici agenții de plăți. Avem 4.800 (angajați APIA – n.r.) și cu aproape 2.000 (angajați AFIR – n.r.) sunt aproape 7.000 de funcționari care trăiesc de pe urma fermierilor. Nu pot să înțeleg mentalitatea aceasta”, a declarat în cadrul unei conferințe Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    De precizat că în timp ce veniturile angajaților din AFIR sunt acoperite din fonduri europene, salariile funcționarilor APIA sunt achitate de la bugetul național.

    Funcționari ”moșteniți”

    Modificările la nivelul ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale sunt destul de dificil de realizat întrucât funcționarii ”moșteniți” din vechiul sistem pun destul de multe ”bețe în roate” atunci când se pune problema modificării unor directori sau eliberarea lor din funcție, a lăsat să se înțeleagă Achim Irimescu.

    ”Referitor la ce se poate face, știți foarte bine că eu am moștenit secretari de stat, directori generali. E greu în șase luni să schimbi ceva. Gândiți-vă că am dus un nou director la AFIR și cât am fost atacat cu tot felul de porcării, până când a trebuit să-l dau afară pe directorul respectiv, sau să-l las să meargă în altă parte. Am ajuns până acolo încât la AFIR să mi se spună că ”noi (funcționarii din interior – n.r.) ne dorim un anumit director”. Asta ca să vedeți în ce democrație suntem noi, cum este posibil ca un director de la juridic de la mine din minister să refuze să semneze organigrama că nu se mai găsește un anumit director în schemă. Până acolo s-a ajuns, să nu mai poată un ministru să schimbe un director. Am avut cele mai bune intenții, eu nu am adus pe nimeni pe pile sau mai știu eu ce. Am făcut examene ca la Comisia Europeană, cu teste la oral, că la scris nu se poate face. Să nu vă spun că sunt destui în ministerul Agriculturii care nu știu nici măcar operația de trei simplă. Asta ca să vedeți câtă răutate este și câtă rea voință. Vrei să faci lucrurile corect, dar pentru asta nu trebuie să fi un geniu. Eu nu sunt un geniu, dar stând la masă cu producători am găsit N soluții împreună, asta este soluția, nu e nici o filosofie, dar trebuie să faci politica fermierului nu a ta”, a mai spus ministrul Irimescu.


    Te-ar mai putea interesa

    Tânărul inginer Rafael Marian propune un nou concept de consultanță gratuită pentru fermieri Guvernul a adoptat OUG pentru majorarea salariului minim în agricultură Județul ”asistaților social” în care peste trei sferturi din populație nu muncește

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte