• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mesajul oierilor pentru directorul APIA: ”Să ne faceți plata mai devreme pentru că și o zi contează pentru noi”

    Roxana Dobre -

    Reprezentanții oierilor au fost prezenți ieri la Conferința Națională a Agricultorilor – 2016, cu tema: ”S.O.S. – Sprijiniți Agricultura României!” organizată la București de LAPAR. În cadrul evenimentului, Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine MOLDOOVIS, a vorbit despre unitatea fermierilor, despre prezența produselor românești în marile magazine, și, foarte important, despre o strategie mai eficientă în plata subvențiilor, care să vină și în sprijinul oierilor.

    Nu întâmplător pe invitația primită de la LAPAR era trecut mesajul Împreună cu adevărat vom fi foarte puternici. Se confirmă acest lucru așadar iar prezența noastră aici nu este întâmplătoare pentru că punem la punct un program astfel încât cele trei federații (Federația Națională a Crescătorilor de Ovine din România Romovis, Federația Crescătorilor de ovine și caprine din România și Federația Crescătorilor de ovine Proovis, toate organizații cu reprezentare la nivel național – n.r) să fie alături de LAPAR într-o formă juridică în așa fel încât împreună să fim cu adevărat puternici și să contăm”, a transmis Ionică Nechifor în aplauzele întregii săli.

    Acesta a profitat și de prezența președintelui Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Nini Săpunaru, căruia i-a transmis că oierii, și crescătorii în general, au neapărat nevoie de o lege a zootehniei.

    Avem neapărat nevoie de această lege, nouă și adaptată la timpurile de acum și nu din 1992 după care funcționăm astăzi. În plus, legea 321 privind comercializarea produselor alimentare despre care cu bucurie aflăm că a trecut de Comisia de agricultură (…) totuși, vrem să vă amintim că noi putem asigura nu 51 la sută din produsele românești care sunt vândute în supermarketuri, ci chiar 80 la sută dintre acestea. Sigur, pentru început este puțin mai greu dar, cu o legislație bine pusă la punct, nu este imposibil”, a mai subliniat liderul oierilor prezent ieri la conferința LAPAR.

    În aceeași ordine de idei, Ionică Nechifor s-a adresat și ministrului agriculturii,Achim Irimescu, prezent de asemenea în sală căruia i-a transmis în numele oierilor pe care îi reprezintă că de când acesta a preluat portofoliul crescătorii au simțit cu adevărat că sunt parteneri de dialog.

    Rugămintea noastră este ca de acum încolo, după ce se termină campania de plată a subvențiilor, să trecem și să discutăm despre ce se va cere pentru anul 2017. Știm foarte bine că până în 30 august România trebuie să trimită toate notificările la Bruxelles. Aș vrea să dispară din Ministerul Agriculturii aceste expresii pe care le-am auzit-o și m-au îngrozit: ”vă dau dacă vreau eu” sau ”nu vă dau că nu am chef”. Deci lucrurile acestea sunt inadmisibile și o să vă spun și numele celui care le-a rostit”, a mai precizat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine MOLDOOVIS.

    Acesta a amintit și despre problema exporturilor de animale, ovine dar și bovine, unde s-au făcut ”pași importanți dar nu suficienți” subliniind însă că problema cea mai acută a crescătorilor de ovine este prețul pe kilogramul de carne.

    Profitând și de prezența directorului APIA, Florin Faur, liderul crescătorilor de ovine i-a transmis acestuia ”Ați avut o discuție cu organizațiile profesionale de oieri reprezentative la nivel național în privința managementul activității APIA în raport cu acestea. Și o spun și colegilor noștri prezenți în sală că avem nevoie ca aceste Ghiduri pe procedură să ajungă și la asociațiile profesionale în județe în paralel cu instituțiile din teritoriu. Pentru ca noi să putem avea o singură voce adresată către fermieri iar în sensul acesta sunt convins că nu se va mai distorsiona absolut nimic în teritoriu. Rugămintea noastră, a crescătorilor de ovine, este să ne faceți plata mai devreme pentru că și o zi contează pentru noi. Înțelegi că faceți eforturi dar dacă puteți cu o zi, două, trei pentru noi contează”, a mai transmis Ionică Nechifor.

    La eveniment a participat și președintele Romovis, Nicolae Cioranu.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA