• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prelungirea autorizației pentru glifosat, o chestiune încă netranșată la Bruxelles. Votul a fost amânat!

    agrointeligenta.ro -

    Reprezentanții statelor membre ar fi trebuit să dea astăzi un vot, o decizie finală privind prelungirea autorizației de comercializare pentru glifosat, un erbicid larg utilizat în agricultură. Potrivit surselor de la Bruxelles, se pare că la reuniune nu s-a ajuns până la tranșarea chestiunii, așa că o decizie a fost amânată pentru următoarea ședință oficială a Comitetului relevant la nivelul Comisiei UE, programată să aibă loc în 11-12 iulie.

    Singura problemă este că autorizația de folosire a glifosatului în spațiul UE expiră pe 30 iunie, ceea ce înseamnă că există două soluții temporare: aceea ca un vot pentru o prelungire ”temporară” să fie dat săptămâna viitoare sau, a doua variantă, să se apeleze la o prelungire ”tehnică”, în conformitate cu legislația comunitară.

    Glifosatul este o substanță activă utilizată pe scară largă în ierbicide. Patentată la începutul anilor 1970, a introdus pe piața de consum în 1974 un ierbicid cu o arie mare de utilizare. Patentul a expirat în 2000, iar de atunci glifosatul a fost pus pe piață de diferite companii, câteva sute de produse de protecție a plantelor care conțin glifosat fiind înregistrate în prezent în Europa pentru a fi utilizate în recolte.

    România susține prelungirea autorizației pentru încă 15 ani

    România va susține prelungirea autorizației pentru erbicidul glifosat pe o perioadă de 15 ani, în condițiile în care studiile nu au demonstrat că produsul afectează sănătatea umană și cea a mediului, însă permite agricultorilor români să intre în competiție, a declarat la finele lunii martie pentru Agerpres secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

    Poziția României va fi pentru prelungirea autorizației pe o perioadă de 15 ani pentru erbicidul glifosat, deoarece trebuie să dotăm agricultura cu cele mai bune soluții. Atât timp cât nu afectează sănătatea umană și pe cea a mediului, noi susținem prelungirea pe perioada maximă și pentru utilizarea oricărui produs care permite o competivitate cu oricare stat, nu doar cu cele europene, ci și cu Brazilia, Australia, China, Argentina sau Rusia. Consider că nu putem să deposedăm agricultorii din România de un instrument pe care îl au și pe care îl pot folosi. Utilizarea produsului trebuie să permită fermierului să fie dotat din punct de vedere al competitivității pentru că, știți bine, că din mărăcine nu poți să faci pom, iar din prost nu poate ieși om”, a explicat Botăniu la acea vreme.

    El a precizat că o discuție la nivel european referitoare la autorizarea acestui produs ar putea avea loc la finele lunii mai, începutul lunii iunie, iar majoritatea statelor europene sunt în favoarea reautorizării glifosatului pentru o perioadă de 15 ani.

    ”Aprobarea pentru glifosat ca substanță activă la nivelul european a fost dată din 2002 pentru o perioadă de 15 ani. Se împlinesc cei 15 ani, deci trebuie reluat acest proces de reautorizare sau de interzicere a substanței active respective. Majoritatea statelor europene au mers pentru reautorizarea produsului, de fapt nu au fost poziții contra reautorizării, având în vedere raportul calitate/preț pe care îl are acest produs. Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a spus că nu are efecte cancerigene, deci nu este un produs care să dăuneze sănătății umane sau sănătății mediului. Problema care există se referă la un coformulant, respectiv talomina, un produs pe care îl conține erbicidul acesta și despre care anumite studii, făcute în paralel cu EFSA de anumite organizații sau asociații de mediu, au afirmat că ar exista suspiciuni că se pot produce disfuncționalități”, a subliniat oficialul MADR, arătând că produsul trebuie utilizat doar de persoane autorizate, care știu cum se folosește și cunosc efectele acestei substanțe.

    Europarlamentarii au propus Comisiei re-autorizare pentru încă 7 ani

    Membrii Parlamentului European au adoptat în martie o rezoluție prin care arată că autorizația pentru ierbicidul glifosat ar trebui prelungită de Comisia Europeană doar pentru șapte ani în loc de 15 și doar pentru uz profesional, având în vedere îngrijorarea care există privind proprietățile sale cancerigene și de perturbare endocrină. Deputații au cerut o evaluare independentă și publicarea tuturor dovezilor știițifice pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) le-a folosit pentru evaluarea glifosatului.

    Comisia Europeană ar trebui să reînnoiască autorizația de comercializare UE pentru glifosat doar pentru șapte ani, în loc de 15 cum fusese propus inițial, se arată în rezoluția nelegislativă, aprobată de euroaleși cu 374 de voturi la 225, cu 102 abțineri.

     

    Amânarea votului final pentru prelungirea autorizației de folosire a glifosatului în spațiul UE pare să aibă ”rădăcină” în chestiuni interne din mai multe state membre. Este cazul Germaniei, spre exemplu, unde decidenții politici nu au ajuns la un consens pentru exprimarea unui vot național la Bruxelles, conform Agrarheute.com. De cealaltă parte, Franța și-ar fi anunțat poziția de a nu susține prelungirea autorizației. Alte cel puțin 5 state europene ar intenționa să se abțină, motiv pentru care s-a preferat o amânare pentru a exista un vot valid cu cât mai multe voturi clar exprimate.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Când se plantează roșiile în grădină – calendar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA