• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce se întâmplă ACUM la APIA? Presiune MARE, bani care nu pot pleca LA TIMP!

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de animale așteaptă în această săptămână să primească banii pentru Sprijinul Cuplat în Zootehnie (SCZ) dar și Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT). Mai exact sunt 192.000 de cereri pentru zootehnie dintre acestea 130.000 fiind și cu vegetal. Data asumată atât de ministrul agriculturii, Achim Irimescu, cât și de directorul APIA, Florin Faur, este de 25 mai adică fix peste o zi.

    La acestă dată APIA nu știe însă care este numărul de animale eligibile la plată și nici cuantumul ce revine pentru fiecare animal care intră la plată. Mai mult, surse din APIA ne-au declarat că data de 25 mai este puțin nerealistă în condițiile actuale iar eforturile făcute de funcționarii APIA din toată țara sunt supraomenești.

    Presiune este foarte mare, oamenii sunt foarte obosiți. Am lucrat și în weekend la foc continuu. Necazul este că se suprapun foarte multe activități în această perioadă: primire cereri 2016, autorizare înverzire 2015, captare date/introducere date zootehnie 2015. Presiunea e mare dar mai mare este răspunderea pe ce dai la plată și cum dai la plată. După aceea tot funcționarii sunt trași la răspundere, Curtea de Conturi și Comisia Europeană nu te întreabă de presiunea fermierilor”, ne-au spus specialiști de la APIA.

    Nici crescătorii nu cred în data de 25 mai

    Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, spune că este sceptic că APIA poate atinge termenul promis de 25 mai. În plus, la momentul în care ne-a făcut declarația aștepta apelul telefonic al directorului APIA pentru a-i spune care este situația astăzi la o zi înainte de începerea plăților.

    ”Încă APIA nu are eligibilul, nici la ANT și nici la sprijinul cuplat. Nu au reușit să bage toate datele în sistem și trebuie să termine controlul administrativ pe dosare pentru că de abia de două săptămâni s-au apucat de introducere import animale și de abia după această etapă vom afla efectivul eligibil. Mi se pare imposibil să înceapă miercuri plățile și chiar acum aștept un semn de la directorul APIA să vedem care este situația concretă. Dar din câte am văzut nu sunt șanse. Plus și ceea ce știu din teritoriu de la APIA adică nici nu s-a discutat de începerea controlului administrativ pe dosare. Vă dați seama că sunt în jur de 160.00 de cereri plus și cei care au și vegetal se ajunge la 200.ooo de dosare. Până când le vor termina pe acestea…Probabil se va ajunge la sfârșitul lunii mai. Oricum nu pot da niciunui fermier până nu este determinat efectivul eligibil pentru că dacă acesta nu se știe nici cuantumul nu se știe. Adică este hotărâre de guvern și acolo este prevăzut clar că se împarte plafonul la numărul de animale eligibile și nimeni nu se poate juca să dea un număr nefondat eligibil sau dă facă plăți pe o anumită sumă care să nu fie integrală. Nu ai cum să faci corecții ulterioare. Aici este problema care duce până la urmă și la întârziere dar așteptăm să vedem și poziția oficială a APIA”, ne-a declarat în exclusivitate Claudiu Frânc.

    Nici crescătorii de vaci de carne nu par mai încrezători în promisiunile venite din partea APIA. ”Mă abțin de la comentarii. Noi nu prea mai avem încredere în nimeni. Suntem cu un picior (unii cu ambele) în groapă!”, ne-a declarat la rândul său, Dumitru Grigorean,  președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România (ACBCR).

    Crescătorii de vaci de lapte așteaptă peste 900 euro/cap de animal

    Liderii din sectorul zootehnic și-au făcut calcul și având în vedere efectivul mic de animale eligibile, estimat la 70-80.000 capete, valoarea sprijinului cuplat ar putea crește de la 250 euro pe cap de animal, la peste 900 euro.

    ”Sumele avansate până acum nu sunt astronomice pentru că suma totală alocată este pentru un număr limită de 300.000 de capete de bovină iar numărul de animale înscrise este destul de mic. Calculul este simplu și anume înmulțim numărul maxim de capete adică 300.000 cu 250 de euro cât este acum pe cap de animale și împărțim la numărul de capete eligibile adică 80.000. Rezultă un cuantum de 937,5 euro pe cap de animal. Practic noi avem deja 120 – 130 de mii de animale în Registrele Genealogice dar multe cad la plată din cauză că depășesc vârsta de 8 ani. Și mai sunt problemele cu metișii, și mai inventează APIA din câte văd tot felul de neconformități”, a explicat Claudiu Frânc, cum se poate ajunge la o astfel de subvenție.


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Când se seamănă semințele de roșii Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii