• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • În vizită la ferma cu un milion de hectare. Agricultură în țara unde pământul se vinde cu 65 euro/ha

    Gabriela Gimbășanu -

    Țara cu cea mai mare fermă din lume este și țara în care se poate cumpăra poate cel mai ieftin pământ. Un hectar costă doar 65 de dolari/hectar, iar fermierii care au concesionat au o o redevență anuală de 20 de dolari pe hectar. Sunt câteva informații care au uimit delegația de agricultori români care a efectuat o vizită în Kazahstan pentru a vedea ”la firul ierbii” cu se face agricultură într-o parte a lumii unde condițiile specifice de climă și sol sunt mult diferite față de cele de la noi.

    delagatie fermieri romani

    Un grup de fermieri din Ialomița, Brăila, Giurgiu și Buzău, membri ai Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), în frunte cu președintele Arnaud Perrein, a efectuat recent o vizită în Kazahstan. Au descoperit o agricultură marcată de regimul comunist și de conexiunile puternice menținute și astăzi cu Rusia.

    În Kazahstan, la fel ca în România, fermierii noștri au găsit că au fost demolate fostele forme de organizare: colectivele și colhozurile, înlocuite de ferme noi dar care, acolo, în mod indirect, aparțin statului. Pentru că la kazahi statul controlează tot ce înseamnă piața funciară: ce se vinde, cui se vinde, cui se concesionează și, cel mai important, la ce preț!

    DSC_0425

    pret teren agricol kazahstan

    Holdingul cu un milion de hectare

    În timp ce agricultura românească este caracterizată de extrapolări masive, adică 20% din fermieri lucrează 80% din teren, în Kazahstan situația este diferită. Acolo nu prea există ferme de mici dimensiuni, ci numai ferme mari. Dintre toate fermele vizitate de agricultorii români cea mai mică lucra o suprafață de 7.000 de hectare, în timp ce cea mai mare fermă făcea parte dintr-un grup de exploatații care, împreună, totalizau un milion de hectare.

    ”Am efectuat o vizită de o săptămână în Kazahstan pentru a vizita ferme specializate și pe zootehnie dar și pe vegetal. Am vizitat ferme mari în comparație cu fermele din România. Cea mai mică fermă avea o suprafață de 7.000 de hectare, în timp ce cea mai mare fermă pe care am vizitat-o făcea parte dintr-un grup de firme controlat KazAgro (companie cu capital majoritar de stat – n.r.) care exploatau în total un milion de hectare. Acolo sunt alte condiții de climă și sol față de cele din România, plouă mult mai puțin, au vara mult mai scurtă. Au alte condiții de mediu, alte condiții economice. Au suprafețe agricole extinse care se concesionează de stat cu valori foarte mici. Practic pământul aparține statului kazah și fermierul este cel care concesionează pământul de stat, nu este proprietatea fermierului. Am mers în această vizită pentru a vedea cum se descurcă și alți fermieri din alte state, să ne deschidem orizontul, să vedem unde ne situăm. Când ne ducem spre est, parcă e mai bine în România, când te duci spre vest lucrurile se schimbă”, a declarat pentru Agrointeligența Nicolae Sitaru, vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

    utilaje agricole Kazahstan

    ”În ceea ce privește vizita din Kazahstan, la nivel general aș zice ce bine e în România. Acolo marea majoritate a pământului aparține statului kazah și este concesionat și vândut în anumite condiții cetățenilor țării. Costul concesionării ajunge undeva la 20 de dolari, pentru o perioadă de 49 de ani, iar cel care a concesionat terenul are posibilitatea de a cumpăra acel teren, după ce trece această perioadă. Cetățenii străini pot închiria sau cumpăra teren în Kazahstan dar în alte condiții, ceva mai restrictive decât cetățenii țării. Prețul unui hectar de pământ este de 65 de dolari și poate fi plătit în 10 ani. Având în vedere faptul că terenul este destul de ieftin ai acces destul de greu la el, de vânzarea și concesionarea lui se ocupă o companie de stat”, ne-a vorbit despre piața funciară de acolo Arnaud Perrein.

    Având în vedere condițiile specifice de climă și de sol din Kazahstan, soiurile și hibrizii cultivați aici sunt adaptați condițiilor, mai ales că în zonă nu există un sistem de irigații bine pus la punct.

    ”Condițiile meteo specifice acestei țări din estul Europei fac ca producțiile înregistrate să fie mult mai mici decât cele de la noi din țară, de aici și costul de concesionare a terenului foarte mic. În general, acolo producțiile sunt situate la jumătate, chiar și sub jumătatea celor înregistrate la noi în țară. La nivel național au o medie de 1.500 kg de grâu la hectar. În ciuda tuturor condițiilor total neprielnice, ei aleg să practice agricultura pe suprafețe mari”, a mai spus fermierul ialomițean.

    sala de muls ferma de vaci

    Prețul laptelui la poarta fermei este dublu față de cel din România

    Deși condițiile meteo nu le permit obținerea unor producții însemnate, fermieri kazahi compensează prin faptul că lucrează suprafețe mari, dar și prin faptul că mare parte din producția vegetală este integrată în zootehnie, un sector unde stau ceva mai bine decât românii.

    ”În ceea ce privește valorificarea producției, aceasta se face la prețuri mult mai mici, pentru că au distanțe mari între locul de producție și cel de consum și din această cauză prețurile sunt simțitor mai scăzute. Ei compensează rentabilitatea unei ferme prin faptul că fac agricultură pe suprafețe mari și reușesc să integreze mare parte din producție în zootehnie. La acest capitol stau mult mai bine decât noi, iar prețul laptelui luat din fermă este dublu față de cel pe care îl obțin fermierii noștri”, a explicat Nicolae Sitaru, cum se prezintă sectorul zootehnic în Kazahstan.

    Ferme specializate pentru carnea de cal

    Fermele de cai ar putea părea o ciudățenie pentru români, dar în Kazahstan, carnea cabalinelor este extrem de căutată și în jurul ei s-a dezvoltat o veritabilă industrie.

    ”Pe partea de zootehnie am văzut doar vaci de lapte și de carne. Nu cresc alte rase specializate pe producția de lapte sau pentru carne. Sunt aceleași rase crescute și pe la noi, ce au fost importate și de cei ce locuiesc în Kazahstan. Pot să vă spun că acolo se consumă foarte multă carne de cal și tocmai de aceea, pe partea de zootehnie sunt foarte multe ferme specializate pentru acest sortiment de carne ce se găsește în meniul tuturor restaurantelor”, a adăugat fermierul Sitaru.

    vedere astana

    DSC_0063

    orasul Astana

    65 dolari – prețul unui hectar de teren agricol

    Kazahstan este cel mai mare stat fără ieșire la mare și a noua țară din lume după mărimea suprafeței ocupate, iar teritoriul său de 2.727.300 km² este mai mare ca Europa de Vest. Cu o suprafață agricolă mult mai însemnată decât cea a României, statul kazah este cel care administrează pământul și îl concesionează sau îl vinde cetățenilor săi, dar și străinilor în anumite condiții. În anul 2011, în presa internațională a apărut informația că pe piață a fost scoasă la vânzare cea mai mare fermă din lume, cu 1,5 milioane de hectare. Acestea erau însă ”împărțite”: o treime în Rusia și două treimi, adică circa un milion de hectare, în Kazahstan. Ne se cunosc însă date dacă uriașa proprietate a fost vândută sau a fost doar un anunț menit să stârnească interesul pentru terenurile agricole din această parte a lumii.

    combine agricole

    Kazahii recoltează grâul cu o umiditate de 25%

    Privită prin ochii fermierilor români, agricultura practicată de kazahi nu este deloc ușoară, având în vedere condițiile meteo manifestate, dar și tipurile de sol predominante în această parte a continentului.

    ”În ceea ce privește fermele, cred că doar aici poți vedea ferme atât de mari, de la 7.000 de hectare și până la un milion de hectare. Cu toate acestea condițiile climatice sunt foarte dure în această țară. Din cauza asta abia acum au început semănatul la grâul de primăvară, la rapița de primăvară, la in. Știu că vor recolta la toamnă un grâu care are până în 25% umiditate. Este o perioadă de vegetație destul de scurtă, dublată și de faptul că nivelul de precipitații ajunge la 300 litri/m² pe an. Producțiile sunt foarte mici, rareori depășesc 1.000-1.500 kg/ha la grâu, este greu de crezut cum se pot descurca, dar îi ajută fermele de mari dimensiuni. În schimb producția de lapte este una destul de bună, iar prețul de valorificare este mai mare decât în România. La cereale, prețul este mult mai mic decât în România”, a explicat președintele APPR Arnaud Perrein pentru Agrointeligența.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat” Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi