• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • COD GALBEN de ploi până VINERI. Vezi cele 14 JUDEȚE care intră sub avertizarea ANM!

    Roxana Dobre -

    14 județe sunt ”acoperite” de o avertizare a Administrației Naționale de Meteorologie care a dat alertă de Cod Galben de ploi însemnate cantitativ, alertă care intră în vigoare de mâine de la ora 12.00.

    Potrivit meteorologilor, în intervalul 2 iunie, ora 12.00 – 3 iunie, ora 21.00, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în toate regiunile, vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie şi izolat grindină. Se vor înregistra frecvent cantităţi de apă de 15…20 l/mp, iar în Moldova şi în zona Carpaţilor Orientali şi Meridionali se vor cumula 40…80 l/mp.

    Județele atenționate sunt: Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Galați, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Covasna și Harghita.

    temp_judete_0b3j5lsgm43k200dhpu4plrcbug3gl7s_9

     

    De asemenea, se vor înregistra frecvent cantități de apă de 15 — 20 l/mp, iar în Moldova și în zona Carpaților Orientali și Meridionali se vor cumula 40 — 80 l/mp.

    Notă: ploi în general moderate cantitativ vor fi în noaptea de miercuri spre joi (1/2 iunie) şi în prima parte a zilei de joi (2 iunie) în regiunile sud-vestice şi în zona montană.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele fiziologice la culturile de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura normal în cea mai mare parte a teritoriului agricol şi mai intense în vestul și sud-vestul țării unde regimul termic al aerului va fi mai ridicat. La speciile de toamnă înfiinţate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va prezenta bună şi medie, iar la cele întârziate fenologic, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol din nord-estul şi sud-estul ţării, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă. Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), înfiinţate în epoca optimă vor parcurge fazele de înspicare şi înflorire (10-100%), precum şi formarea/umplerea bobului (10- 80%).

    Cele mai avansate în vegetaţie sunt culturile din jumătatea de sud a ţării aflate la maturitatea în lapte (10-50%). În semănăturile tardive se vor semnala fazele de alungire a tulpinii (30-100%), „burduf” şi înspicare (10-60%). La cultura de rapiţă din sud-estul, sudul, estul, centrul şi nord-vestul ţării vor predomina formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-100%), iar local în sud-estul ţării va fi posibilă declanşarea maturităţii depline (10-20%).

    Floarea-soarelui se va afla la dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) şi înfrunzire (4-16 frunze) pe majoritatea suprafeţelor agricole, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind pe ansamblu bună. Sub aspect fenologic, la cultura de porumb, funcţie de data semănatului se vor înregistra răsărirea (70-100%), formarea frunzei a treia (30-100%) şi înfrunzirea (3-11 frunze) în majoritatea zonelor agricole, cu o stare de vegetaţie în general bună. În centrul, estul şi nord-vestul ţării, sfecla de zahăr îşi va continua dezvoltarea primei perechi de frunze, precum şi începutul alungirii şi îngroşării axei hipocotile, în special în Transilvania.

    La cartof, funcţie de data plantatului, predominante vor fi răsărirea, formarea/creşterea lăstarilor laterali, iar la soiurile timpurii de consum, tuberizarea. Speciile de sâmburoase vor parcurge creşterea fructelor, precum şi înfrunzirea, iar la seminţoase, legarea şi formarea rodului, creşterea lăstarilor şi înfrunzirea, în cea mai mare parte a plantaţiilor. La soiurile timpurii de cireş aflate la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare. Viţa de vie se va afla la înfrunzire, creşterea lăstarilor şi apariţia inflorescenţelor în majoritatea podgoriilor, iar la soiurile timpurii de masă se va continua înflorirea.

    Lucrările agricole în câmp (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi întrerupte temporar de precipitaţiile ce se întrevăd.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA Fermierul Gheorghe Holom: Semănăm porumbul a doua oară. Prima dată ni l-au distrus mistreții Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere