• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANTZ de 450 de lei/cap de vacă! Sprijinul cuplat – MULT PESTE AȘTEPTĂRILE FERMIERILOR! Când încep plățile!

    agrointeligenta.ro -

    SUBVENȚIE BOVINE 2015! Crescătorii de animale așteaptă plata subvențiilor ce li se cuvin pentru activitatea lor în sectorul zootehnic – pe de o parte Ajutorul Național tranzitoriu (ANTZ) – plătit de la bugetul de stat, și pe de altă parte Sprijinul Cuplat (SCZ) – plătit din fonduri europene. Pentru aceste subvenții s-au adoptat plafoanele de plată, iar prin împărțirea la efectivele eligibile, APIA calculează cât revine pe cap de animal. 

    Din primele informații referitoare la plata ANTZ-ului, acesta va fi de circa 100 de euro, adică aproximativ 450 de lei, după cum au fost anunțați membrii Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România. Despre sprijinul cuplat – care se acordă pentru efective de minim 10 capete și cel mult 250 de capete, liderii organizației susțin că va fi ”același cuantum pentru toate categoriile (rasă curată, metis, tineret). Suma – mult peste așteptările noastre!”. Totuși, crescătorii au primit și o veste mai puțin bună: plățile nu vor putea fi demarate săptămâna aceasta, ci probabil, cel mai devreme, procedurile vor mai dura cel puțin încă o săptămână.

    ”Ce pot sa va spun în exclusivitate este că efectivul total de bovine pentru carne, rasa curată și metiși înscrise în Registrul Genealogic la Rasele de Carne, este de peste 20.000 de capete. Din primele cifre neoficiale se pare că SCZ a fost solicitat doar pentru circa 8.500 de capete. De aici apare necesitatea unei reverificări foarte atente a datelor. Suntem de acord ca totul să fie bine „cântărit”, dar le reamintim oficialilor MADR că fermierii sunt la capătul puterilor și implicit a răbdării!”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România.

    Dacă vor rămâne la plată doar aceste 8.500 de capete de bovine de carne, cum bugetul alocat este de 10,5 milioane de euro, calculul simplu arată că pentru fiecare animal, APIA va plăti o subvenție de 1.235 de euro! Sigur, aceste cifre nu au primit încă o confirmare de la APIA și fermierii încă așteaptă anunțul oficial cu sumele ce le vor fi virate. 

    Primele calcule s-au făcut pentru ovine

    La finele săptămânii trecute, și oierii au aflat ce sume urmează să încaseze după finalizarea primelor calcule. Sursele Agrointeligența din APIA Central, dar și liderii din sectorul oieritului ne-au spus că subvenția pe cap de ovină, adică sumele ce vor fi virate fermierilor vor fi de 23,9 lei pe cap de ovină ca Ajutor Național Tranzitoriu (ANTZ) și echivalentul în lei a 4,8 euro pe cap de ovină eligibilă ca Sprijin Cuplat în Zootehnie (SCZ). 

    Informația a fost până acum confirmată pentru Agrointeligența de către Nicolae Cioranu, președintele Federației Romovis, organizație care a avut ieri un reprezentant ce s-a deplasat la București tocmai pentru a afla ”de la sursă” cuantumul plăților pe cap de ovină.

    Acestea sumele de care știm și noi acest moment, dar pe cale oficială încă nu am primit nicio informare. Eu aș spune că acestea sunt sumele ce vor rămâne finale pentru plată dacă s-a emis Hotărârea de Guvern. Poate să mai fie o eroare minoră la calcul la cifrele vehiculate, să zicem că în loc de 4,8 euro la SCZ să se rotunjească. Cu toate acestea, eu zic că nu mai are ce să se modifice și, din ce știu, s-a demarat și procedura de plată”, a declarat pentru Agrointeligența Nicolae Cioranu, care ne-a spus și că, din informațiile pe care le are, funcționarii APIA lucrează și pe timp de weekend tocmai pentru a finaliza situația la nivelul întregului sector zootehnic.

    Ce bugete au fost aprobate

    Ajutoarele naționale tranzitorii pentru speciile bovine și ovine/caprine, care se acordă pentru anul de plată 2015, au un plafon de 203,15 milioane euro, care se asigură de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2016.

    Suma se distribuie astfel:

    – 27,78 milioane euro pentru schema decuplată de producție în sectorul lapte, specia bovine;

    -116,77 milioane euro pentru schema decuplată de producție în sectorul carne, specia bovine;

    -58,59 milioane euro pentru schema cuplată de producție, speciile ovine/caprine.

    Plățile pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic se acordă  fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plăți naționale directe complementare în anul 2013.

    De asemenea, Guvernul a aprobat plafonul maxim de 113,35 milioane euro, care se acordă pentru anul de plată 2015, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, crescătorilor de animale din speciile bovine, ovine, caprine, viermi de mătase.

    Suma se repartizează astfel:

    -1,33 milioane euro pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte;

    – 24,5 milioane euro pentru speciile ovine/caprine;

    -10,5 milioane euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase și metișii acestora;

    -76,99 milioane euro pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;

    – 27.000 euro pentru specia viermi de mătase.

    Plățile pentru schemele de ajutoare naționale tranzitorii și sprijin cuplat în sectorul zootehnic se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015.


    Te-ar mai putea interesa

    Victorie a fermierilor – Bruxelles a cedat! Derogări la GAEC 6,7 și 8, și protecție pentru micii fermieri Lista culturilor fixatoare de azot pentru subvenția APIA Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!”

    Ultimele știri

    Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici