• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Hyvido – orzul care ”sare” de 10 tone la hectar. Producție cu 70-80 kg de sămânță la hectar și până la 15 frați fertili

    Gabriela Gimbășanu -

    Hibrizii de orz trebuie să fie productivi, dar și să permită aplicarea unei tehnologii eficiente, ce se poate plia pe specificul fermei. Sunt așteptările agricultorilor români de la semințele cu care își înființează culturile, iar în această perioadă, loturile demonstrative sunt soluția pentru a vedea și studia oferta pentru viitoarele campanii agricole.

    Evenimentul Universul Syngenta a fost organizat  pe 2 iunie, în ”inima” sudului, la Caracal, la câmpurile experimentale amplasate la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă. A fost momentul în care 300 de fermieri au făcut cunoștință cu orzul Hyvido.

    Prezentarea noului produs din portofoliul Syngenta a fost făcută de către Rodica Pop, Reprezentant Tehnic Culturi de Câmp, care a arătat celor veniți la Caracal că Hyvido reunește sub o singură umbrelă toți hribrizii de orz de la Syngenta. Chiar dacă sunt un new-entry, semințele dau deja rod pe 500 de hectare înființate în România, în partea de vest a țării, în mai multe ferme performante.

    Rodica Pop prezentare hibrid orz Hyvido

    Hyvido este marca de tehnologie pentru semințele de orz hibrid Syngenta, reunind toate soiurile de orz hibride Syngenta sub o singură umbrelă de brand. Echipele au lucrat pentru Syngenta în ultimii 20 de ani pentru a dezvolta semințe performante de orz hibrid și au stabilit recent și infrastructura comercială pentru a le livra producătorilor la scară mare. Noutatea este reprezentată de aducerea tehnologiei Hyvido și în România. Pe vestul țării avem deja câteva ferme în care au fost înființate suprafețe cu orz hibrid Syngenta. Vorbim de un produs nou adus pe piață, iar în vestul țării avem deja cultivată o suprafață de până în 500 de hectare de orz, la câțiva dintre fermieri de top din această zonă. Noi încercăm acest proiect numit Hyvido, nu dorim să aducem orz în toate fermele, vrem să aducem acest hibrid de orz doar în acele ferme în care se aplică tehologie intensivă și unde noi (reprezentanții Syngenta – n.r) reușim să mergem să vedem ce se întâmplă în câmp. Este un hibrid și o cultură la care fiecare produs și fiecare tratament trebuie aplicate în momentul-cheie”, a declarat pentru Agrointeligența Rodica Pop, Reprezentant Tehnic Culturi de Câmp în cadrul companiei Syngenta.

    Potrivit specialistului companiei, în cadrul câmpurilor experimentale înființate cu orz aparținând tehnologiei Hyvido, potențialul de producție este extraordinar, reușind să se recolteze o producție de 10,3 tone/ha în condițiile aplicării unei tehnologii intensive.

    Se recomandă aplicarea regulatorului de creștere

    Aplicarea regulatorului de creștere, în special la orzul hibrid, este foarte importantă pentru că planta are o dezvoltare rapidă, care poate duce la o creștere mult prea mare a paiului și implicit la culcarea culturii atunci când vântul se manifestă cu agresivitate. Pentru culturile de cereale, compania Syngenta recomandă utilizarea regulatorului de creștere Moddus, care produce scurtarea internodiilor, dar și creșterea în diametru a paiului.

    Prin acțiunea acestui produs se reduce semnificativ riscul căderii lanurilor din cauza dozelor prea mari de îngrășăminte sau a condițiilor meteo nefavorabile. Un atuu al acestui regulator de creștere este că produsul nu afectează în niciun fel dezvoltarea sistemului radicular.

    La cultura de orz se recomandă aplicarea regulatorului de creștere Moddus în faza de sfârșit de înfrățit și până la apariția primului internod, în doză de 0,35 l/ha.

    În cazul orzului hibrid este necesar să facem în permanență vizite în câmp pentru a urmări în permanență ce se întâmplă cu cultura noastră. Trebuie să urmărim și să identificăm exact momentul în care orzul ajunge la primul internod, acesta este momentul oportun în care aplicăm regulatorul de creștere, fie singur, fie, dacă este necesar, aplicăm cu unul dintre fungicidele noastre – Menara sau Artea”, a explicat reprezentantul companiei.

    IMG_4588

    70-80 kg de sămânță pentru un hectar

    Dacă în cazul orzului de soi, cantitatea de sămânță recomandată ajunge la 180-200 kg/ha, în ceea ce privește orzul hibrid de la Syngenta, cantitatea de sămânță recomandată este de 70-80 kg/ha, asta datorită faptului că s-a atins o putere extraordinară de înfrățire.

    O specificitate a acestui hibrid este cantitatea de sămânță care se aplică la hectar. Dacă la soiuri cantitățile de sămânță sunt undeva crescute, diferența este că la hibrid recomandăm ca și boabe germinabile pe metrul pătrat între 180-200 boabe germinabile. În experiențele pe care le-am avut în anii trecuți, această cantitate este calculată în funcție de anumiți indici și a fost undeva la 70-80 kg de sămânță pentru un hectar”, a mai spus specialista.

    Se poate semăna și după 10 octombrie

    Epoca de semănat a orzului de toamnă este cu circa 5 zile înaintea celei a grâului (între 15 septembrie – 10 octombrie), pentru ca plantele să intre în iarnă bine înrădăcinate şi călite. Cu toate acestea specialiștii Syngenta recomandă semănarea orzului hibrid și după această dată, deoarece caracteristicile acestuia permit recuperarea rapidă în vegetație și asigură o dezvoltare suficient de bună pentru ca planta să facă față iernii în condiții foarte bune.

    Orzul Hyvido recuperează foarte bine în condițiile în care se aplică o tehnologie performantă. În condiții de tehnologie intensivă am avut și 15 frați fertili la acest hibrid de orz. Are o capacitate de înfrățire extraordinară și în cazul în care nu reușiți să-l semănați în perioada optimă a orzului de soi, acest hibrid poate fi semănat și mai târziu. Noi chiar recomandăm semănarea mai târzie a orzului Hyvido pentru că are o capacitate foarte bună de a recupera vegetativ în toamnă”, a vorbit Rodica Pop despre potențialul acestui hibrid.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”