• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mazărea de toamnă: cultura care aduce primii banii în fermă! Cât de profitabilă este această leguminoasă?

    Gabriela Gimbășanu -

    Cultura de mazăre de toamnă este o noutate pe piața din România. La acest moment, doar compania Saaten-Union are în portofoliu două soiuri din acest tip de mazăre care se anunță cu mare potențial pe piață în contextul în care poate lua locul rapiței acolo unde rotația culturilor limitează deja investiția în această oleaginoasă. 

    Alternativă la cultura de rapiță, plus alte avantaje!

    Fermierii români caută în permanență culturi care să-i ajute să-și rentabilizeze afacerile. Dacă cei care exploatează suprafețe mici de teren au la dispoziție culturile de nișă așa cum sunt cele de castravete amar sau fructe de pădure, pentru cei care se ocupă exclusiv de cultura mare variantele sunt destul de limitate. O sursă importantă de venit pentru fermele mari este reprezentată de cultura de rapiță, care impune o serie întreagă de restricții în ceea ce privește asolamentul, sărăcind solul de elemente nutritive. În acest context, mazăre de toamnă poate fi o variantă demnă de luat în calcul de fermierii din România, fiind valorificată la un preț bun și lăsând în sol și o cantitate destul de mare de azot, ce poate fi folosit de cultura ce urmează a fi înființată.

    Mazărea de toamnă nu se deosebește cu nimic de cea de primăvară, singurele diferențe fiind cele legate de momentul înființării culturii și de faptul că, după recoltarea mazării de toamnă mai poate fi înființată o a doua cultură pe același teren.

    Stefan Niculae Saaten Union

    Ștefan Niculae, specialist în cadrul departamentului tehnic din cadrul companiei Saaten- Union România și responsabil de producerea și multiplicare semințelor pentru leguminoase și cereale păioase din sud-estul României a explicat pentru Agrointeligența care sunt atuurile acestei culturi, dar și ce tehnologie este recomandată pentru obținerea unei producții de 2.000-2.500 kg/ha.

    Mazărea de toamnă, primul an în cultură

    Mazărea de toamnă, un sortiment de leguminoase nou introdus în cultură în România, are șanse să câștige încrederea fermierilor care sunt din ce în ce mai interesați să-și diversifice culturile și să obțină venituri semnificativ mai ridicate.

    ”În ceea ce privește cultura de mazăre suntem abia la început, desfășurăm o activitate de pionierat. La mazărea de toamnă suntem singura companiei din România care are în portofoliu acestă sămânță. Am beneficiat de entuziasmul unor fermieri din județele Călărași, Ialomița, Constanța și Dâmbovița unde am implementat acest program de multiplicare cu mazăre de toamnă. La mazărea de toamnă avem două soiuri – James și Dexter, ambele fiind introduse în cultură în urmă cu un an. Cel mai probabil soiul James va fi înlocuit de Dexter, pentru faptul că talia mult prea mică a acestui soi pune ceva probleme la recoltare”, a declarat pentru Agrointeligența Ștefan Niculae, specialist în cadrul departamentului tehnic și responsabil de producerea și multiplicare semințelor pentru leguminoase și cereale păioase din sud-estul României.

    Se seamănă la sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie

    Specialiștii recomandă ca mazărea de toamnă să se amplaseze după culturile care eliberează terenul din timp, în așa fel încât să permită fermierului executarea la momentul oportun a lucrărilor agricole necesare pregătirii patului germinativ.

    Semănatul la mazărea de toamnă este recomandat să se facă în ultima decadă a lunii august, prima decadă a lunii septembrie, de așa manieră încât, parcurgând etapele de germinare, răsărire, la intrarea în iarnă mazărea să dezvolte 2-3 lăstari care să-i asigure capacitatea acestei plante de a trece peste iarnă. Rezistența acestei culturi peste iarnă, fără strat protector, este undeva la -16, -17 grade Celsius, iar cu strat protector de zăpadă se merge până la -20, chiar -21 de grade Celsius. Acest tip de mazăre are o rezistență remarcabilă la temperaturile scăzute din timpul iernii, în timp ce primăvara are o creștere remarcabilă”, a explicat specialistul companiei Saaten-Union.

    60-80 kg/ha de fosfor la pregătirea patului germinativ

    La pregătirea patului germinativ este indicat să se aplice îngrășăminte pe baza de fosfor care să stimuleze formarea unui sistem radicular sănătos, cu un nod de ramificație cu conținut în zaharuri deosebite care îi asigură plantei o rezistență sporită peste iarnă.

    ”Dozele de fosfor pot varia undeva la 60-80 kg/ha produs comercial. Mazărea nu are nevoie de azot pentru că este o plantă inteligentă ce ia azotul din atmosferă. Din experiențele pe care le-au făcut colegii de la departamentul de cercetare se pare că planta își asigură până la 80% necesarul de azot”, a vorbit Ștefan Niculae, despre dozele de îngrășăminte recomandate a fi aplicate la pregătirea patului germinativ.

    240-250 kg/ha – cantitatea de sămânță necesară

    Ca și cantitate de sămânță la hectar, se recomandă semănarea a 240-250 kg/ha, ceea ce înseamnă 90 de boabe germinabile pe metrul pătrat. Sistemul de plantare folosit pentru mazărea de toamnă este cel clasic, fie de 12,5 cm între rânduri, fie 17 cm, în funcție de semănătoarea folosită. Adâncimea de semănat este de 4-5 cm în condiţiile unei bune pregătiri a patului germinativ. Mazărea de toamnă, fiind de tipul afila își realizează cârceii și își menține poziția erectă.

    Tratamente cu insecticide împotriva Tripșilor și Gărgăriței

    Imediat după răsărire, în toamnă este bine să facem un tratament cu insecticid împotriva Tripșilor și la Gărgărița mazării.

    ”În primăvară înflorirea este timpurie și este foarte bine ca fermierul să știe că, atunci când apar butonii florari trebuie să intervină cu un insecticid sistemic care îi conferă plantei siguranță și protecție asupra Gărăgăriței mazării. A doua intervenție cu insecticid se face după 10-14 zile, tot cu un insecticid sistemic care să asigure o protecție bună a plantelor de mazăre”, recomandă specialistul din cadrul departamentului tehnic

    Dual Gold pentru controlul buruienilor

    ”Pentru un control al buruienilor este bine să folosim erbicide. La cultura de mazăre se aplică Dual Gold în doză de 1-1,5 l/ha. De asemenea, recomandăm aplicarea unor doze moderate de imazamox, până într-un litru pentru un hectar. La imazamox planta simte un recul pentru că solubilizarea se face mai lent, substanța activă de imazamox este destul de agresivă”, a explicat specialistul.

    În primăvară, la reluarea ciclului de vegetație este recomandată aplicarea unor doze moderate de azot și aplicarea de insecticide împreună cu îngrășăminte foliare cu microelemente.

    How-to-grow-peas-close-up

    Potențialul de producție la mazărea de toamnă: 2.000-2.500 kg/ha

    Mazărea de toamnă a fost introdusă în rotația culturilor, astfel încât fermierul să iasă din acel stereotip: porumb, floarea-soarelui, grâu și mai nou porumb, rapiță, grâu. Mazărea diversifică spectrul de culturi și îi lasă fermierului în sol, în mod gratuit 80-100 kg de azot.

    Mazărea se recoltează mecanizat înainte de a intra la recoltatul orzului. Mazărea de toamnă este cultura care poate să-i aducă primii bani fermierului. Perioada optimă de recoltat este atunci când umiditatea boabelor atinge 14-16% și atunci când culoarea păstăilor de mazăre este maro-deschis. La soiul de mazăre James, boabele sunt de culoare galbenă și au un conținut bogat în proteină. Potențialul de producție la mazărea de toamnă oscilează undeva la 2.000-2.500 kg/ha. La un preț de valorificare destul de bun, avem o cultură destul de rentabilă, care asigură fermierului posibilitatea de a înființa o a doua cultură, după recoltatul mazării, câștigând pe aceeași unitate de suprafață încă o sumă importantă de bani”, a explicat specialistul.

    2.200-2.750 lei venitul de pe un hectar cultivat

    La acest venit obținut din vânzarea recoltei de pe un hectar se adaugă și faptul că mazărea lasă în sol, în mod gratuit o cantitate de 80-100 kg/ha de azot ce poate fi valorificat de următoare cultură, ce se poate înființa imediat după ce ai recoltat mazăre.

    Dacă fermierul cultivă mazărea pentru alte destinații, prețul diferă foarte mult de felul în care fermierul se înțelege cu distribuitorul. Compania Saaten-Union poate oferi la multiplicare, la recoltă un preț de 1-1,1 lei/kg, la care se adaugă costul transportului. La un calcul simplu se poate vedea faptul că, această cultură este destul de rentabilă, venitul înregistrat de pe un hectar de mazăre ajungând la 2.200-2.750 lei”, a declarat pentru Agrointeligența Ștefan Niculae, specialist în cadrul departamentului tehnic și responsabil de producerea și multiplicare semințelor pentru leguminoase și cereale păioase din sud-estul României.


    Te-ar mai putea interesa

    Mihai Mirițescu, Saaten Union: Sfatul meu pentru fermieri este să semene mazărea cât mai repede Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Soiul de afine care face fructe uriașe, demne de Cartea Recordurilor

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte