• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ATENȚIE, apicultori! S-au introdus ANALIZE NOI ÎN EVALUAREA MIERII!

    agrointeligenta.ro -

    Anul acesta este unul de referință pe piața mierii. Cu un val de importuri greu de controlat și de o calitate îndoielnică, crescătorii români de albine se află în mijlocul unor schimbări majore în privința evaluării produselor apicole.

    Unul dintre cei mai cunoscuți apicultori din România și totodată un exportator al mierii românești în străinătate, prahoveanul Traian Dobre îi avertizează pe colegii de breaslă că trebuie să fie foarte vigilenți în privința tratamentelor și hranei folosită în stupine, dar și a locurilor unde merg în pastoral.

    ”S-a introdus și se cere de către toți beneficiarii externi analiza enzimelor termorezistente, NMR, care automat vor permite depistarea cantităților de miere care conțin sirop, chiar trecut prin gușa albinei. Limitele de detecție pentru antibiotice, inclusiv cele despre care unii cred ca dispar în timp, au scăzut drastic, cel mai mult la nitrofuran, cloramfenicol, sulfamide, metronidazol iar pentru streptomicină, tetraciclină de la limita de 10 ppb, beneficiarii externi cer maxim 2 ppb”, a scris Traian Dobre pe pagina sa de Facebook.

    ”Am considerat necesar să vă amintim aceste norme deoarece mulți cred că mierea se poate face oricum. Este grav, dar adevărat. Societatea noastră a înapoiat apicultorilor care au suportat și toate cheltuielile pentru depistarea vinovatului, cantități importante de miere, în primul rând la miere organică, cel mai des fiind depistate streptomicina, oxitetraciclină, iar pentru rapiță la peste 25 apicultori, miere intrată în fermentație”, a spus apicultorul.

    Pentru mierea falsificată, Traian Dobre spune că, în piață, situația este cunoscută. ”După cum vedeți, din ultimele decizii ale organelor legale din România, mierea la un loc cu alte produse va fi foarte atent verificată, inclusiv la piața internă și mai grav este că vin reprezentanți ai unor firme mari din țări non-europene care vor miere naturală, dar li s-a oferit miere falsificată sau cu polen din zona Volga etc, crezând că se poate”, a mai spus proprietarul afacerii Tremot și Fiii.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA