Utilaje și tehnologii

Unde găsești promoții la utilaje agricole? Pe site-ul AFIR!

Reducerile promoționale la achiziția utilajelor agricole sunt acum disponibile tuturor fermierilor care pot compara ofertele speciale într-un cadru oficial, au anunțat săptămâna aceasta oficialii Agenției pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

AFIR a comunicat că actualizează în mod constant Baza de Date cu Prețuri de Referință (BDPR) pentru mașini, utilaje și echipamente specializate și o completează cu noi elemente pentru a veni în sprijinul tuturor celor care folosesc acest instrument de lucru.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul AFIR Bazei de date i-au fost aduse în această perioadă o serie de modificări, dintre care se menționează posibilitatea de a fi evidențiate prețurile promoționale practicate de producător/distribuitor dar și posibilitatea de exprimare a valorii lor în dolar și nu doar în euro cum era până acum.

”Baza de date a fost gândită ca un mecanism menit să simplifice procedura de achiziție publică a echipamentelor specializate necesare beneficiarilor PNDR. Baza de date funcționează pe principiul cumpărării directe a echipamentului dorit, cu finanțare din fonduri europene nerambursabile, fără a mai parcurge altă procedură de achiziție, dar cu respectarea prevederilor comunitare și naționale. Acest mecanism pus la punct de către AFIR este unul funcțional și extrem de util, dovadă stau cele aproximativ 25.000 de elemente pe care le include Baza de date în prezent” a declarat David Eugen Popescu, directorul general al AFIR.

Vor fi afișate prețurile promoționale

Ca un element de noutate privind functionarea Bazei de date, se menționează în comunicatul de presă faptul că în cadrul BDPR, AFIR va evidenția, printr-o coloană suplimentară, prețurile promoționale ale elementelor incluse. În acest sens, în perioada promoțiilor la rubrica „observații preț” vor fi menționate on-line în mod clar condițiile care definesc oferta. Producătorul/ importatorul/ distribuitorul va transmite către AFIR toate informațiile referitoare la promoție și textul care se va înscrie on-line (precizând elementele în dreptul cărora va apărea informația).

Prețurile se vor exprima și în dolari

Un alt element de noutate îl constituie faptul că moneda de exprimare a unui echipament poate fi și dolarul american (USD) pe langă EURO, în cazuri justificate, susținute de documente. Important de precizat este faptul că un element poate avea prețul exprimat doar în una din cele două monede.

Experții AFIR verifică prețul echipamentelor înscrise în Baza de Date

Introducerea de noi elemente în Baza de Date se va realiza ca urmare a solicitărilor primite din partea producătorilor/ importatorilor/ distribuitorilor de mașini, utilaje și echipamente specializate. Dacă elementul nu se regăsește deja în Baza de date, pentru completarea acesteia, experții din cadrul AFIR vor proceda, după verificarea rezonabilității prețului, la înregistrarea acestuia în sistem, urmând ca în data de 20 a lunii respective să fie emis un centralizator al elementelor noi care va conține toate informațiile referitoare la produsele respective.

Introducerea lunară de noi elemente

Completarea cu noi elemente se va realiza lunar, dacă există solicitări, cu aprobarea conducerii AFIR. Demararea procedurii de înscriere a elementelor în Baza de date are loc după primirea, verificarea conformității și înregistrarea tuturor documentelor solicitate de la producători/ importatori/ distribuitori. De asemenea, AFIR poate decide asupra aplicării de verificări suplimentare pentru orice element sau grup de elemente pentru care există transmisă documentația completă. În acest caz, în cel mult 60 de zile, solicitantul va fi informat asupra acestui lucru și asupra termenului estimat pentru finalizarea verificărilor.

Nu sunt inculse echipamente care necesită lucrări de contrucții-montaj

AFIR precizează că Baza de date nu se referă la silozuri și linii industriale, hale, grajduri, sere, utilaje sau echipamente specializate care necesită lucrări și costuri de contrucții-mintaj. De asemenea, nu fac obiectul Bazei de Date cu Prețuri de Referință elemente ce se pot încadra la: consumabile, scule, dispozitive, accesorii, materiale de construcții etc.

Modulul dedicat Bazei de Date cu Prețuri de Referință este public și funcțional pe pagina oficială de internet a Agenției www.afir.info la secțiunea Informații Utile/Prețuri de Referință, subsecțiunea BD Prețuri de Referință PNDR.

Scrie un comentariu