• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recoltarea rapiței: sfaturi utile pentru fermierii care vor să aibă pierderi minime

    agrointeligenta.ro -

    Recoltarea rapiței poate fi o lucrare agricolă de succes numai dacă fermierul respectă anumite reguli – care țin de la momentul când intră cu combina în câmp și până la modul cum alege să recolteze, adaptând tehnologia în funcție de condiții și de hibrizii pentru care a optat.

    Iată câteva informații ”de bază” despre recoltarea rapiței:

    Perioada optima pentru a începe recoltatul rapiței este finalul lunii iunie sau debutul lunii iulie. În afară de data din calendar, sunt semen calre care indică faptul că o cultură poate fi recoltată: lanul devine de o culoare galbenă-ruginie, plantele sunt aplecare, tecile devin galbene liliachii iar pe majoritatea seminţelor se pot observa puncte cafenii.

    Recoltarea rapiței trebuie foarte bine pregătită și făcută cu mare atenție pentru că este momentul în care se poate pierde până la 50% din producție din cauza unor erori tehnice. Motivul: tecile de rapiţă plesnesc uşor, iar seminţele se scutură.

    Sunt o serie de factori importanți care influențează procesul tehnologic de recoltare a rapiţei. Între acești sunt factorii agrobiologici caracteristici culturii, dar și factorii caracteristici maşinilor folosite la recoltat. Astfel, factorii agrobiologici impun găsirea unor soluţii constructive şi reglaje ale organelor de lucru ale combinelor de recoltat cereale şi echipamentelor necesare recoltării rapiţei, astfel încât recoltarea să se facă în cele mai bune condiţii, evitându-se pierderile de recoltă.

    Tehnologia de recoltare a rapiţei prevede recoltarea acesteia în funcţie de caracteristicile soiurilor, într-o fază sau în două faze – ultima variantă fiind foarte puțin practicată de fermieri. În proporție de circa 95%, agricultorii optează pentru recoltarea într-o fază, direct cu combina de recoltat cereale. Este cea mai sigură tehnologie și este eficientă numai dacă se iau măsuri de micşorare a pierderilor la recoltare şi există posibilităţi de uscare a recoltei.

    Astfel, recoltarea începe când seminţele sunt brunificate şi umiditatea acestora ajunge la 16…18 % (umiditatea optimă la recoltare într-o fază fiind de 9…10 %).

    Recoltarea se face numai dimineaţa sau seara şi nu va dura mai mult de 2-3 zile, după recoltare făcându-se curăţirea suplimentară a seminţelor şi reducerea umidităţii acestora prin lopătare sau cu echipamente specializate.

    Sunt situaţii în care pentru uşurarea recoltarii rapiţei într-o singură fază, se realizeaza desicarea lanului (se folosesc substanţe care micşorează rapid umiditatea plantelor). In acest caz, recoltarea începe când seminţele au o umiditate 15 % şi se termină când umiditatea lor este de 9%.

    Și pentru că tot am amintit-o este bine să precizăm că există și recoltarea rapiţei în două faze care se practică la soiurile cu talie mare sau în anumite condiţii de climă. Acestă tehnologie de recoltare constă în cositul plantelor în faza de coacere în pârgă (teci de culoare galbenă şi sămânţa cu început de brunificare, cu umiditatea de 25…30 %). Plantele se taie cu vindroverul (fig. 8) şi rămân pe miriştea înaltă de 25…30 cm, până umiditatea seminţelor ajunge la 12…14 %, .după care se treieră cu combina de recoltat cereale echipată cu heder şi ridicător din brazdă, care preia plantele tăiate şi le transmite hederului combinei.

    Această tehnologie  – cea a recoltării în două faze, prezintă avantajul că se obţin seminţe cu un conţinut redus de umiditate şi mai curate de impurităţi. Prin această tehnologie pierderile de seminţe sunt reduse, astfel sporul de recoltă care se obţine acoperă cheltuielile suplimentare cu recoltarea în două faze şi două maşini.

    Cum combinele moderne de recoltat cereale pot fi uşor reglate, se merge însă pe recoltarea rapiţei într-o singură fază, de bună calitate fără pierderi. Astfel, la nivel de reglaje, la unele modele de hedere, distanţa dintre aparatul de tăier şi melcul de alimentare se măreşte la recoltarea rapiţei.

    La unele modele de hedere, se modifică unghiul platformei hederului în raport cu solul la recoltarea rapiţei.
    Alte modele de hedere permit montarea de despărţitoare de lan prevăzute cu aparat de tăiere vertical, în timp ce la altele, așa cum specialiștii da exemplul combinelor Claas, platforma hederului este prevăzută cu transportoare cu bandă.

    Pentru creşterea productivităţii la recoltarea rapiţei şi în condiţii de secetă accentuată, când tecile capătă o nuanţă mată pronunţată, plesnesc uşor şi seminţele cad, afectând semnificativ producţia se practică utilizarea unei extensii pentru recoltat rapiţă, mecanism adiţional special conceput pentru această cultură.

    Iar ca tehnologie mai nouă, amintim posibilitatea de a se opta pentru un adeziv cu scopul de a reducere pierderile de producție cauzate supracoacerii în cultura de rapiță. Potrivit indicațiilor unuia dintre producătorii care pun pe piață un astefel de produs – BayerCropsScience, adezivul se aplică cu două sau trei săptămâni înainte de recoltare, de la începutul coace­rii până în momentul când 30% din silicve s-au maturizat. Poate fi aplicat atât terestru, dacă echipamentul de stropit permite aplicări în culturi cu talie înaltă precum rapița, cât și avio. Se poate aplica atât singur, cât și în combinație cu desicanți.


    Te-ar mai putea interesa

    Gărgărița tulpinilor de rapiță. Caracteristici, semnele atacului, combatere Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Ofertă la tractorul Zetor Fronterra de 136 CP cu dotări premium și garanție: 65.500 de euro

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte