• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soiul de grâu Ciprian nu se dezminte: 37,2% GLUTEN și 15,5% PROTEINĂ

    agrointeligenta.ro -

    Soiurile românești nu se dezmint! Sunt poate singurele care, la acest moment, au reușit să câștige bătălia cu semințele străine care sunt ofertate fermierilor noștri an de an. Cu toate acestea, însă, agricultorii români continuă să parieze pe soiurile autohtone și, la recoltă, nu le pare deloc rău de alegerea făcută! Soiul de grâu Ciprian este apreciat ca fiind cel mai bun pentru obținerea grâului de panificație. Rezultatele din acest an de la Stațiunea Lovrin arată un nivel calitativ foarte ridicat în comparație cu alte soiuri testate. 

    La recolta din acest an, grâul Ciprian a reușit ca, la analize, să figureze cu un nivel de gluten de 37,2% și cel al proteinei de 15,5% la o umiditate de 9,2%. Mai mult, duritatea bobului a depășit 60%, situându-se la 61% și 64%. Se confirmă astfel ceea ce cercetătorii Stațiunii de la Lovrin au declarat despre grâul Ciprian și anume că are potențialul de a depăși orice așteptări cu privire la calitatea bobului obținut.

    graul ciprian analize

    Soiul Ciprian este alintat la Stațiunea Lovrin ca fiind un ”copil al Revoluției”. Deși a fost omologat în 2003, el este parte al unui proiect de ameliorare inițiat înainte de 1989, conform lui Valeriu Tabără, unul din cele mai reprezentative nume de cercetători care au activat zeci de ani la SCDA Lovrin: ”Cercetările pentru soiul Ciprian au început înainte de Revoluție. Principalul autor al acestui soi este fostul șef de laborator al Stațiunii de Cercetare Lovrin, Romulus Paraschivoiu, care a fost unul dintre cei mai buni amelioratori de grâu ai României. El e și autorul principal al soiului Alex. De altfel, soiul Alex împarte aceeași rădăcină părintească cu Ciprian, în crearea acestui soi s-au urmărit cantitatea, calitatea și rezistența la boli. Soiul Ciprian face parte dintre soiurile cu o rezistență naturală la cădere poate nu dintre cele mai bune, dar în actualele tehnologii, prin aplicarea de regulatori de creștere, Ciprian devine un soi cu rezistență bună la cădere. Marele atu al acestui soi e calitatea excepțională. Dintre soiurile românești e unul dintre cele mai bune”.

    În acest an, la Lovrin, soiul Ciprian a fost supus unui studiu comparativ de comportament la fertilizarea clasică, medie ca și costuri și o fertilizare după o rețetă de top, oferită gratuit de compania Timac Agro România. Iată o parte dintre observațiile din vegetație făcute până acum de directorul SCDA Lovrin, Marinel Horablaga: ”E drept că rețeta Timac-ului e vizibil mai bună, fiind una de top. Observăm diferențe inclusiv în ce privește grosimea paiului, grosimea sistemului radicular, adâncimea de pătrundere în sol e profund mai adâncă decât pe lotul de Ciprian cu fertilizare clasică. E doar la nivel de test, însă urmărim cu atenție evoluția în vegetație și așteptăm să vedem diferența de productivitate. Pentru noi acest test e important deoarece din cauza limitărilor bugetare, nu ne-am permis niciodată să ne testăm soiurile în condițiile cele mai favorabile, cu ultimele tehnologii din domeniu”.

    Fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, a prezentat revistei Agrointeligențarezultatele unor teste comparative care demonstrează plusurile acesui soi dezvoltat de SCDA Lovrin: ”Am trimis trei soiuri de la Lovrin în Germania într-o experiență de testare comparativă efectuată în Bavaria. Erau 32 de soiuri, dintre care și 3 românești, Ciprian, Alex și Lovrin 34, acestea fiind soiurile pe care noi le avem în momentul de față în listă. Producțiile obținute prin cultivarea celor trei soiuri ale stațiunii noastre în Germania au dat cifre mai mici pentru că în Germania sunt alte condiții climatice: condiții mai umede și perioada mai lungă de umplere a bobului, soiuri create pentru astfel de specificități locale și atunci ei au soiuri cu producții mari, ce ajung la peste 9.000 kg/ha. Soiurile de Lovrin din punctul de vedere al producției erau undeva între 6.000-7.000 kg/ha. Dar când faci analiza de calitate, la capitolul proteină și gluten umed, în primele 5 clasate din 32 de soiuri testate, se aflau toate cele trei soiuri românești. Iar pe primul loc dintre toate s-a aflat soiul Ciprian. Soiurile lor, acelea cu 9.000 kg/ha s-au clasat pe ultimele locuri din punct de vedere al conținutului proteic și al calității proteinei. În Germania, Ciprian a ajuns la un procent de proteină de 17,3% și la 36-37%. Este o cifră remarcabilă, dacă ne gândim că grâul panificabil începe de la 22% gluten, iar în privința gluten indexului, Ciprian nu coboară sub 80”.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd