Ştiri agricole

Laurențiu Baciu, LAPAR: Am cerut Guvernului TVA de 9% pentru inputuri agricole. Premierul Cioloș: Reducerea, posibilă de la 1 august

Decizie pentru fermieri! Premierul Dacian Cioloș vrea să vină în sprijinul agricultorilor cu măsuri care le-ar putea aduce economii considerabile în fiecare an. Anunțul a fost făcut de premier la începutul ședinței de Guvern de astăzi!

TVA-ul pentru lucrările agricole, dar și pentru livrarea de inputuri necesare sectorului agricol, cum ar fi semințe, îngrășăminte, pesticide, ar putea scădea de la 1 august de la 20% la 9%, a anunțat astăzi premierul.

Sper că Ministerul de Finanțe a venit cu aceste propuneri pe care le-am discutat în trecut, e vorba de propuneri de facilități fiscale, care, fără a afecta în mod semnificativ bugetul de stat, ar putea să ducă la stimularea creșterii economice și a dezvoltării activității productive sau inovative. Mă gândesc la măsuri care vizează sectorul agricol. Vrem să propunem ca de la 1 august anul acesta TVA-ul pentru lucrări agricole, pentru livrarea unor inputuri necesare sectorului agricol, cum ar fi semințe, îngrășăminte, pesticide și alte produse necesare însămânțării sau cultivării plantelor în agricultură, dar și pentru prestarea de servicii specifice lucrărilor agricole și întreținerii culturilor agricole, TVA-ul pentru achiziția acestor inputuri și pentru prestarea acestor servicii să scadă de la 20% la 9%”, a spus Cioloș la începutul ședinței de Guvern.

Inițiativa aparține LAPAR

Propunerea vine din partea conducerii Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din Romnânia – LAPAR iar potrivit liderului Laurențiu Baciu sunt premise care ar putea conduce către elaborarea unei Hotărâri de Guvern care să reglementeze această inițiativă a organizației pe care o conduce. Cu toate acestea, pentru o reglementare corectă, liderul fermierilor a propus ca reducerea de TVA să se aplice la prețul de referință practicat astăzi de companiile producătoare și distribuitoare de inputuri în agricultură.

Am cerut Guvernului să scadă și la inputurile din agricultură TVA exact la același nivel cu cel de la alimente, adică la 9%. Am impus în acest sens o singură condiție, cei care se ocupă de inputuri, prețurile de referință să rămână la data de azi, iar reducerea de TVA să se aplice la prețurile de referință de azi. Vor beneficia de TVA redus doar acele companii care vor reduce TVA la prețul de referință, adică prețul la care astăzi se vând respectivele inputuri. TVA-ul se va reduce din prețul practicat azi, nu de când intră în vigoare hotărârea de Guvern. Nu vrem să pățim tot la fel ca la alimente, când întâi au crescut prețurile și pe urmă s-a redus TVA-ul din prețul umflat, când practic TVA-ul s-a dus în buzunar la ei și nu la consumator”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Nea Baciule, dupa ce pleaca Achim cum o sa-l cataloghezi?
    la fel ca pe Constantin? Esti responsabil intr-o masura mai mare decat bugetarii din APIA pentru intarzierea subventiei. Dumnezeu sa aiba grija de matale.

Scrie un comentariu