• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vești bune pentru fermieri: Valoarea ajutorului de minimis ar putea crește de la 15.000 de euro la 30.000 de euro

    agrointeligenta.ro -

    Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat săptămâna aceasta, la Luxemburg, la Consiliul Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit). Conform unui comunicat de presă remis de MADR, cel mai important şi dezbătut subiect aflat pe ordinea de zi a vizat situația pieței și măsurile de sprijin pentru domeniile afectate de criză (lapte, carne de porc, legume-fructe), ca urmare a embargoului prelungit impus de Federaţia Rusă faţă de statele membre UE, situația internațională etc.

    Ministrul Irimescu s-a raliat poziţiei manifestate de mai mulţi miniştri ai agriculturii, subliniind necesitatea alocării de noi fonduri din bugetul UE și solicitând introducerea de măsuri care să producă efecte reale, respectiv acordarea unei noi scheme de ajutor excepțional pentru acoperirea parțială a pierderilor de venit în sectoarele vizate. O altă măsură discutată şi agreată de către miniştrii agriculturii a fost creşterea valorii ajutorului de minimis de la 15.000 euro cât este acum, la 30.000 euro.

    În acest sens, ministrul român a solicitat ca noile măsuri să se adreseze tuturor fermierilor din UE, atât acelora care au realizat supraproducții la nivelul UE (Germania, Franţa) și sunt încurajați să şi le diminueze, cât şi fermierilor care n-au realizat supraproducţii şi nu au pus presiune suplimentară pe piaţa comunitară (cazul României, Bulgariei etc), dar care au fost afectaţi de criză, la rândul lor, prin preluarea afluxului de produse care n-au putut fi absorbite de pieţele externe.

    Astfel, ministrul Achim Irimescu a arătat că acest ajutor este esenţial pentru producătorii români din sectorul carne de porc şi lapte, cu atât mai mult cu cât o bună parte din aceste ferme au realizat modernizări şi extinderi prin PNDR, fiind constrânşi să-şi respecte angajamentele convenite cu AFIR şi cu băncile către care au de returnat credite. În plus, lipsa finanţării în plină criză poate periclita serios obiectivul strategic de restructurare a sectorului laptelui prin asocierea în cooperative, iar în zonele defavorizate montane/colinare, cu tradiţie în creşterea animalelor şi cu alternative de venit limitate, rămânerea fermelor în activitate este dependentă de acordarea acestor ajutoare financiare de criză. Propunerea ministrului IRIMESCU pentru fermele mici din zonele montane a fost impunerea obligativităţii de colectare a laptelui materie-primă de la nivel local, precum şi creşterea cuantumului de colectare locală pentru schema „Lapte în şcoli”, măsuri capabile să conducă la capitalizarea acestora, fără implicaţii de finanţare suplimentare ale UE.

    De asemenea, s-a stabilit ca şocul şi pierderile crizei să nu fie suportate numai de către producători, ci să fie absorbite şi de către procesatorii şi retailerii de pe lanţul alimentar.

    La finalul discuţiilor s-a stabilit ca în luna iulie Comisia Europeană să propună un pachet financiar pentru măsurile convenite, care să ajute în mod real producătorii din domeniile afectate de criză. Propunerea va fi prezentată în Consiliul Agricultură din 18 iulie a.c. de la Bruxelles.


    Te-ar mai putea interesa

    Micul fermier care a inventat o mașină de însămânțat: ”Prețurile mai mici mi-au adus mulți clienți” Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv” Casa Verde 2024 – buget record pentru instalarea panourilor solare

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii