Viaţa la ţară

Ziua Verde a Cartofului, un eveniment ce reînvie în Neamț! Gazdele din acest an: fermierul Vasile Pop-Silaghi și TCE 3 Brazi

Mijlocul verii readuce în județul Neamț, după o pauză de 12 ani, cea mai importantă manifestare practică a cercetării științifice și aplicării tehnologice dedicată culturii cartofului din România, Simpozionul Național Ziua Verde a Cartofului, ediția a XXXIX-a, organizat de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov, Federația Naționala Cartoful din România și Asociația Cultivatorilor de Cartofi “Matei Berindei” – Moldova din județul Neamț.

Tema principală a simpozionului din acest an este ” Experienţa judeţului Neamţ în controlul bolilor şi dăunătorilor de carantină la cultura cartofului (soiuri şi secvenţe tehnologice performante)”, iar evenimentul va avea loc mâine, pe 5 iulie, odată cu deschiderea oficială din Sala Mare a Consiliului Județean Neamț, de la ora 9.

Prima gazdă a simpozionului va fi SC Business Agro Consulting SRL – Girov, condusă de dr. ing. Vasile Pop-Silaghi, care este și președintele Asociației Cultivatorilor de Cartofi “Matei Berindei” – Moldova. Câmpurile demonstrative de la Ferma Vălenii Doamnei vor arăta diversitatea tehnologică a celor mai performante produse de protecție și fertilizare a cartofului, secvențe biologice de stimulare și rezistență la boli etc. Fermierii vor putea să analizeze și să compare variantele tehnologice implementate cu ajutorul celor 37 de firme de inputuri prezente la eveniment, între care Bayer, Timac Agro România, Syngenta, Nufarm sau Agricover care au furnizat diverse produse de protecție și dezvoltare a plantelor pentru loturile demonstrative. Vor fi expuse de asemenea mașini și utilaje agricole, precum și soluții de depozitare, ambalare, depozitare. Așadar, o desfășurare de forțe record pentru acest simpozion.

La mijlocul zilei, evenimentul se mută pe raza comunei Zănești pentru vizitarea câmpurilor demonstrative de la TCE 3 Brazi SRL – administrator Mihai Tărâță- unde vor fi prezentate peste 80 soiuri de cartof de la firmele din Europa Occidentala: Agrico, Bacs Gazda, Europlant, HZPC, Norica și Solana, alături de unitățile de cercetare autohtone INCDCSZ Brasov si SCDC Tg. Secuiesc.

La aceeași firmă se vor putea vizita și câmpurile demonstrative de la Arena Bayer 2016, precum si alte aspecte agronomice de succes ale TCE 3 Brazi.

La firma T&S Impex SRL, aflată în apropiere și administrata de George Tărâță, se va vizita o linie de spălare, depelare, tăiere, ambalare, vidare french-fries și baby-potatoes, de ultimă generație.

Se așteaptă o participare numeroasă: peste 300 de fermieri, reprezentanți ai firmelor de inputuri în cultura cartofului din țară și din străinătate, precum și cercetători, academicieni, reprezentanți ai MADR și mass-media.

Scrie un comentariu