• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PLĂȚILE APIA – FINALIZATE ÎN LUNA IULIE! Declarația directorului FLORIN FAUR îi va bucura pe fermieri!

    Roxana Dobre -

    Sfârșitul lunii septembrie! Acesta este termenul ales de Ministerul Agriculturii și Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru a finaliza plățile pentru subvențiile alocate fermierilor în campania 2015. Directorul APIA, Florin Faur, spune însă că scopul agenției de plăți este să achite toți banii în luna iulie!

    Ca număr de fermieri APIA a emis ordine de plată petru 94,68%  dintre cei care au depus cereri în 2015 pentru plata pe suprafață. ”Iar ca și sumă în sine suntem la 74,4%, discutăm de ce s-a plătit până acum, adică 1,18 miliarde de euro, aproape 1,2 miliarde de euro. Discutăm de FEGA cu tot cu avans, pentru că în pachetul total FEGA  de 1,59 miliarde de euro intră tot, inclusiv avansul”, a precizat directorul APIA, Florin Faur

    Acesta recunoaște însă că este extrem de dificil ca agenția de plăți să ajungă la un grad maxim de absorbție a fondurilor europene. ”Noi avem un program FEGA de 1,59 miliarde de euro, până la urmă acest pachet se împarte la numărul de hectare eligibile, respectiv capete de animale. Prin urmare dacă calculația este corectă în principiu absorbția trebuie să fie spre 100%. Este complicat să ajungi la 100% pentru că trebuie să îți iei și o marjă. Este păgubos mai de grabă să depășești un plafon financiar FEGA, decât să fi sub el. La un moment dat am reușit, prin 2011 am ajuns prin 99,98% ca procent de estimare pe FEGA și atunci știu că eram al treilea stat din UE care și-a făcut foarte bine calculația să absoarbă tot pachetul FEGA. A fost o mare realizare dar atunci vorbim de multă stabilitate”, le-a mai împărtășit director APIA, jurnaliștilor.

    Plăți în ritm alert

    După cum a afirmat șeful APIA, luna iulie este decisivă pentru plata subvențiilor iar agenția de plăți ar avea în plan să finalizeze toate plățile deși termenul le permite să facă acest lucru până la 30 septembrie. ”Luna iulie este una nu decisivă pentru că este un cuvânt extrem de interpretabil. Dar cel puțin la ora la care vorbim, dacă avem o satisfacție managerială este faptul că exceptând partea de ovină și sprijinul cuplat la ovine, restul toate sunt pe linie, asta e important. De la momentul în care le avem pe linie managerial este doar coordonarea și monitorizare. Partea cea mai grea este să le dai drumul și să ai efectiv totul”, a mai explicat Florin Faur,

    Acesta spune că județele (funcționarii n.r)  s-au comportat extraordinar de bine iar în ultima perioadă toate plățile pe care agenția de plăți le-a deblocat au fost efectuate în ritm alert. ”Nu am decât cuvinte de mulțumire la adresa lor (funcționarilor n.r), pentru că au fost efectiv o echipă serioasă. Nu că ar fi fost altfel până acum, poate doar au nevoie de un ritm mai alert și de o abordare managerială mai fermă, dar în rest tot respectul pentru ei pentru că au înțeles că 30 iunie este 30 iunie și cumva, din fericire suntem căliți cu aceste deadline-uri”, a mai spus șeful APIA.

    Pe de altă parte, directorul APIA, spune că anul 2016 a fost unul dificil iar pe viitor nu se dorește să se mai ajungă în acest stadiu cu plățile. ”Ideea este să nu mai ajungem la astfel de situații cu plățile. Eu am avut două obiective atunci când am venit. Unul a fost acela de a reduce extrem de mult tot ce a însemnat întârzierii pentru partea de 2015 și dacă este să dau o cifră din 4 mai și până acum s-au plătit, discutăm de ordine de plată de 871 milioane de euro, din care 95% sunt fonduri europene. Este o mică satisfacție managerială să spun așa, dar ea vine pe o echipă care deja a creat foarte multe lucruri. Însă în egală măsură trebuie stabilizată campania pe rol pentru că nu ne permitem să mergem în cascadă, stabilizăm 2015 sau îl ducem la zi, dar abandonăm cererile de pe 201”, a mai spus Faur.

    Și atunci apare instinctiv întrebarea, de ce nu au fost efectuate plățile la timp. Florin Faur spune că partea de testare i-a încurcat foarte mult pe funcționarii APIA. ”Din punct de vedere managerial, ceea ce se poate da drumul nu întârziem nici un minut să nu autorizăm la plată. Ideea este așa, am spus-o de la începutul mandatului, tot ce se autorizează la plată vreau să avem certitudinea fermă că se face extrem de bine, nu există 99% vorbim de 100% bine pentru că sunt plăți consistente, discutăm doar prin APIA de aproape 1,5 miliarde de euro plătiți pe campania 2015 și atunci toate aceste plăți trebuie să fie făcute exact așa cum trebuie să fie. Este adevărat că o mare parte din timpul pe care îl alocăm este legat de testare a ceea ce tehnic trebuie să-și producă efecte financiare, iar colegii mei, 80% din timp cei care se ocupă testează, iar partea de 20% este pentru implementare efectivă”, a mai declarat Florin Faur. 

    Acesta a explicat că APIA și-a luat o marjă de eroare maximă, 30 septembrie, tocmai pentru a rezolva problemele care necesită timp mai îndelungat cum ar fi cazurile fermierilor cu suprapuneri care nu au putut fi rezolvate pe cale amiabilă și au ajuns în Instanță. ”Practic chiar dacă a fost înaintat acel termen de 30 septembrie este și din spiritul nostru de a fi extrem de preventivi ca instituție. A fost un an complex nu numai pentru noi, dar nu este asta o scuză neapărat și atunci vrem să ne asigurăm că până la acea dată vom plăti toți banii. Strategic vorbind luna iulie cumva vrem să plătim tot. Noi mai avem la ora aceasta, ca număr de fermieri 5% care nu au intrat efectiv în procedură de plată din totalul celor care au depus cereri pentru vegetal. Dacă intrăm astăzi și cu partea de zootehnie practic ne ducem extrem de mult cu toate schemele”, a conchis directorul APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale