Piaţa terenurilor

Modificările aduse la legea vânzării terenurilor se discută la MADR. Achim Irimescu îi așteaptă pe reprezentanții fermierilor cu propuneri

Liderii fermierilor, chemați în această dimineață la sediul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale! Discuția este una care vizează un subiect fierbinte care ăi nemulțumește pe toți agricultorii români și care a ajuns să reprezinte o amenințare la adresa siguranței alimentare naționale!

Așa cum anunța încă de săptămâna trecută, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a pus bazele unor noi prevederi ce ar urma să fie incluse în legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole în România, este vorba de legea nr.17/2014. În mare parte legea ar urma să fie inspirată din legislația franceză, o legea care nu a intrat până acum în contradicție cu prevederile europene.

Încă de la începutul mandatului său ministrul Irimescu și-a arătat toată deschiderea și transparența în relația cu fermieri, tocmai de aceea o legea așa cum este cea a vânzării terenurilor agricole nu putea fi lăsată la voia întâmplări, fără consultarea prealabilă a celor direct interesați. Astăzi (05 iulie – n.r) ministrul Irimescu i-a convocat începând cu ora 09:00, la sediul MADR pe reprezentanții fermierilor pentru a discuta pe marginea legii privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan.

Este cel mai bun sistem să ne consultăm și să vedem ce sugestii și ce cerințe au și producătorii. Trebuie să scriem legea în așa fel încât să evităm orice fel de problemă. Vă reamintesc că Polonia a încercat să facă un astfel de proiect și, din câte știu, a renunța la el după discuția cu Comisia Europeană. În dialog cu fermierii noștri și cu Bruxelles pentru a evita orice problemă, vom fi în măsură să adaptăm o lege care să permită ceea ce ne dorim cu toții. Îmi amintesc cu ani în urmă când s-a pus problema vânzării terenurilor din România, am fost șocat de o întrebare, mi s-a spus domnule Irimescu noi, belgienii, sau străini care vrem să cumpărăm teren în România, românii ce vor fi slugile noastre? Sunt străini care își pun întrebări la care noi nici nu ne-am gândit”, a declarat recent Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Vacanța parlamentară încurcă planurile ministerului și ale fermierilor, de a adopta o lege cât mai rapidă care să stopeze vânzarea terenurilor agricole către străini.

”Având în vedere că este un proiect de lege, până la reluarea activității Parlamentului avem răgaz să dezbatem legea, deci până în septembrie nu putem să vorbim de adoptarea legii efectivă. În ceea ce privește prețul terenului agricol sunt zone unde acesta se vinde cu 2.000 euro hectarul și sunt zone în vestul țării unde – chiar domnul Muscă (Dimitrie Muscă, cunoscut fermieri din Curtici, Arad n.r) spunea că a cumpărat teren cu 9.600 euro hectarul. Acolo unde sunt suprafețe comasate, acolo discutăm de alt preț, iar unde cumperi 1-3 hectare vorbim de alt preț. Pentru mine este un șoc pentru că la nivel de Europa prețurile sunt următoarele: în Franța, în zonele agricole prețul pleacă de la 5.000 euro pe hectar în sus, în Belgia este între 20-50.000 euro, pentru că este o țară mică, în Olanda este 50.000 euro pe hectar”, a conchis ministrul.

Vă reamintim faptul că, până în prezent nu există o situație exactă a numărului de hectare ce se află în proprietatea străinilor direct sau prin intermediari. Potrivit surselor din piață, Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a înaintat recent un procent de 40% din suprafața agricolă. O cifră destul de îngrijorătoare, având în vedere potențialul agricol al României.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

 1. Actuala „Lege de vinzare a terenurilor agricole” este pur si simplu o bataie de joc.
  1. Este necontitutionala, ingradirea dreptului la proprietate prin fixarea unor conditiila vinzare contravine flagrant Constitutiei Romaniei si culmea! niciun senator, deputat, din forul legislativ nu a sesizat Curtea Constitutionala in acest sens, nici macar Avocatul Poporului, incit te intrebi aceste intitutii ce rost mai au in Statul Roman.
  2. Impiedica aparitia unei Piete Libere de vinzare a terenurilor agricole, tinind in mod artificial pretul terenului agricol sub adevarata lui valoare, in vreme ce in Europa terenul agricol se tranzactioneaza cu sume cuprinse intre 20.000 si 16.000 euro, la noi este tranzactionat la preturi de 1.000, 2.000, 3.000 de euro!
  3. Formalitatile de Publicitate de vinzare a Ofertei, care trebuie da dureze 30 de zile, tin in realitate peste trei luni! Pe site-ul Directiei Agricole este trecut doar ca o simpla formalitate ion vederea vinzarii, deoarece, in lipsa posibilitatii unui acces liber la o Piata de tranzactionare terenul este adjudecat din start de arendas, cel care are tdrept de preemtiune, nici nu poti ajunge pe piata cu el.
  4. Desi facuta ca O LEGE CE DORESTE A RESTRICTIONA VINZAREA CATRE PERSOANE DE ALTA CETATENIE, in realitate prin favorizarea ARENDASILORA, in marea lor majoritate cetateni straini sau societati cu capital strain se ajunge la paradoxul de-a FAVORIZA CUMPARAREA TERENULUI agricol DE CATRE PERSOANE STRAINE SAU SOCIETATI CU CAPITAL STRAIN ORI Fonduri de Investitii cu capital…. STRAIN!!!!
  5. Restrictionarea instrainarii terenului agricol al Romaniei NU POATE FI FACUTA printr-o RESTRICTIONARE A DREPTULUI DE PROPRIETATE SI PRIN ACEASTA A DRPTULUI DE VINZARE, cum este in actuala lege, si contravine Constitutiei, ingradind dreptuiul de proprietate, ci printr-o

  RESTRICTIONARE LA CUMPARARE, asa cum este si normal, cetatenii straini sa nu aiba dreptul SA CUMPERE in anumite conditii, nu sa ITI FIE INGRADIT DREPTUL DE A VINDE, legiuitorul incalcind astfel Constitutia Romaniei!

Scrie un comentariu