• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA: Ce plăți s-au efectuat pentru fermierii din eșantionul de control

    Roxana Dobre -

    Subvențiile fermierilor – subiect de maxim interes! 56.669 de agricultori s-au aflat în campania 2015 în eșantionul de control iar în aceste zile, după ce Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a emis ordine de plată pentru un număr de, potrivit datelor oficiale obținute de Agrointeligența, 50.380 dintre ei, se achită banii și pentru restul de 6.289. Vestea bună pentru acești fermieri este că, deși nu luaseră un leu din subvenții anul acesta, acum primesc sumele integrale acordate pe suprafață și nu fragmentat cum au primit restul fermierilor. 

    Fermierii care s-au aflat în eșantionul de control au fost de departe cei mai afectați de întârzierea subvențiilor având în vedere că, odată cu deblocare plăților, nu au primit niciun ban. Pentru a afla exact care este situație acestora, concret, Agrointeligența a cerut lămuriri de la APIA astfel încât fermierii să aibă o imagine cât mai clară în privința acestor plăți!

    Astfel, potrivit răspunsului APIA trimis în exclusivitate pentru Agrointeligența, se arată că în eşantionul de control pe teren aferent Campaniei 2015 s-au aflat un număr de 56.669 fermieri, din care 14.777 fermieri eşantionaţi pentru control pe teren prin metode clasice şi 41.892 fermieri eşantionaţi pentru control prin teledetecţie şi fotogrametrie.

    APIA a deblocat plățile pe 23 iunie

    Începând cu data de 23 iunie 2016, APIA a demarat procedura de autorizare la plată a fermierilor ale căror cereri unice de plată depuse în cadrul Campaniei 2015 au făcut obiectul controalelor pe teren (clasic, teledetecție, ecocondiționalitate). ”Precizăm că până la data de 30 iunie 2016, au fost autorizaţi un număr de 50.380 fermieri cu o sumă totală de 237,2 milioane euro”, se arată în datele transmise de APIA.

    Făcând un calcul simplu rezultă că APIA mai are de plată în acest moment doar 6.289 de fermieri care s-au aflat în eșantionul de control. Directorul general al APIA, Florin Faur, a declarat că agenția de plăți se concentrează în ultimile zile pentru a finaliza plățile pentru această categorie de fermieri. ”Practic zilele acestea lucrăm pe diferența de fermieri și este în continuare obiectiv important, dar în paralel merge și pe partea de zootehnie pentru că, chiar dacă mare parte din fermierii din vegetal au și parte de zootehnie, totuși încercăm în aceste zile să avem echilibrată încărcătura pe amblele sectoare în ceea ce privește autorizarea la plată”, a precizat Faur într-o declarație de pe 30 iunie. 

    Jumătate dintre fermierii cu transfer de exploatație, plătiți de APIA

    Conform extrasului din baza de date au fost identificaţi un număr de 4.963 fermieri cu cerere de plată în sectorul vegetal implicaţi în transferul de exploataţie. Până la acest moment au intrat la plată un număr de 2.138 fermieri. ”Este vorba mai exact de fermierii care au preluat exploataţia şi nu aveau propria exploataţie, respectiv fermieri noi care au depus cerere de plată în Campania 2015 pentru prima dată”, mai aduce precizări agenția de plăți. 

    Directorul APIA, Florin Faur, spune că vrea ca pe viitor să evite ”situația” din 2016 cu întârzierea plăților.

    Ideea este să nu mai ajungem la astfel de situații cu plățile. Eu am avut două obiective atunci când am venit. Unul a fost acela de a reduce extrem de mult tot ce a însemnat întârzierii pentru partea de 2015 și dacă este să dau o cifră din 4 mai și până acum s-au plătit, discutăm de ordine de plată de 871 milioane de euro, din care 95% sunt fonduri europene. Este o mică satisfacție managerială să spun așa, dar ea vine pe o echipă care deja a creat foarte multe lucruri. Însă în egală măsură trebuie stabilizată campania pe rol pentru că nu ne permitem să mergem în cascadă, stabilizăm 2015 sau îl ducem la zi, dar abandonăm cererile de pe 2016”, a declarat șeful APIA, Florin Faur.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Una dintre cele mai cunoscute fabrici de lapte din România este scoasă la vânzare!

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte