Ştiri agricoleUtilaje și tehnologii

VIDEO. O nouă sticlă pentru sere îi ajută pe olandezi să obțină producții mai bune de legume

O sticlă de seră anume creată pentru a crește producțiile de legume este noul secret al producătorilor de legume din Olanda. Cum suprafața de cultivare este limitată, aceștia caută să crească recoltele printr-un randament sporit de pe fiecare metru pătrat.

Legumicultorii olandezi care produc în sere au început în ultimii ani să își înlocuiască acoperișurile construcțiilor cu o sticlă specială care difuzează lumina solară într-un mod inteligent. Scopul lor este de a obține o transmitere maximă a luminii prin panouri de sticlă pe acoperișul lor cu efect de seră.  Astfel, s-a stabilit că există o relație directă între cantitatea disponibilă de lumină și capacitatea de producție a unei culturi, iar în nord-vestul Europei fermierii spun că 1% mai multă lumină crește randamentul culturilor cu 1% . În alte părți ale lumii se aplică diferite procente, confirmă și studiile făcute.

Modul în care noul tip de sticlă asigură difuzia luminii este printr-un factor de opacitate, iar ca noutate, se completează conținutul cu puțin fier care face ca mai puțină lumină să fie absorbită și creșterea transmisiei ei în direcția plantelor.

Un alt avantaj al acestei sticle speciale este că razele nu mai cad într-o cantitate mare doar pe vârful plantelor, ci și pe părțile sale inferioare, reducând ”arderea” strict în partea superioară, deci stresul termic.

Ca și nivel de îmbunătățire a producției, sticla de seră care difuzează lumina a fost creată pentru a crește recoltele cu 10% până la 25%, iar un filtru special sporește cu încă 5% această performanță.

Scrie un comentariu