• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Deputatul Nini Săpunaru, inițiatorul Legii Supermarketurilor: Marile magazine nu vor mai face investiții pe banii furnizorilor români

    Gabriela Gimbășanu -

    În ciuda tuturor presiunilor și opozițiilor venit din parte marilor rețele comerciale, Legea supermarketurilor, în noua sa formulă a fost promulgată de președintele României Klaus Iohannis. Despre efectele pe care le va avea noul act normativ în piața produselor agroalimentare proaspete, reporterii Agrointeligența au stat de vorbă cu Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților și cel care a inițiat modificare Legii 321/2009 privind comerțul alimentar.

    Promulgarea legii este victoria fermierilor

    Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților consideră că promulgarea modificărilor aduse la legea 321/2009 reprezintă, în primul rând, victoria fermierilor care și-au dorit să se reglementeze relația dintre comerciant și producător.

    Nu este neapărat o victorie personală, cât este victoria fermierilor și producătorilor din România. Am simițit în permanență sprijinul lor și nu am făcut altceva decât să-i invit și să facem o lege bună împreună. Asta a fost rolul meu în toată această perioadă și eu zic că am încercat și mi-am îndeplinit în condiții optime rolul. În scurt timp vom aveam 51% produse românești în supermarket. Nu trebuie să ne ferim și să ne ascundem după deget, criticii legii au spus de multe ori că nu putem să avem produse românești în supermarket. Este de reținut faptul că vorbim doar de produse proaspete, vorbim de cinci grupe de produse: pâine, lapte, ouă, carne, legume și fructe. Deja în țară diferite lanțuri comerciale au început, în funcție de politica proprie să organizeze întâlniri cu agenții economici, cu fermierii să le spun că vor să achiziționeze produse de la ei. Au simțit că bate vântul acesta”, a declarat pentru Agrointeligența Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.

    Alte state europene ne urmează exemplul pentru aprovizionarea pe lanțul scurt

    Modificările aduse la legea 321/2009 s-au lovit de numeroase controverse și tocmai această mediatizare a unui act normativ a făcut ca alte state europene să se intereseze în vederea implementării acelorași prevederi pentru aprovizionarea pe lanțul scurt. Cehia este țara care acum două luni a votat o lege similară cu cea care astăzi a fost promulgată de președintele României.

    Sincer, aceste modificări reprezintă cea mai bună soluție și deja au început și alte state europene să ne urmeze exemplul și să discute despre asemenea legiferări. În Cehia s-a votat o lege similară cu două luni în urmă și erau extrem de interesați pe partea cu aprovizionarea pe lanțul scurt, să vadă și ei cum am gândit-o noi. Probabil că în maxim un an vom vedea o lege care să reglementeze relația dintre marile lanțuri de magazine și agenții economici naționali pentru că lucrurile nu mai pot rămâne în forma asta. Este un pas către normalitate și către un tratament corect. Sper să-și dea seama și marile rețele comerciale că românii s-au deșteptat puțin și nu mai pot să-și bată joc de fermierii și producătorii români, cum au făcut în toată această perioadă”, a mai spus deputatul Partidului Național Liberal.

    Marile magazine nu vor mai face investiții pe banii furnizorilor români

    Modificările aduse la legea 321/2009 vizează pe de o parte prezența produsului românesc pe raftul marilor magazine, eliminarea taxelor de raft, dar și un termen maximal până la care comerciantul trebuie să-și plătească furnizor. Asta va duce la crearea unei competiții egale atunci când vine vorba de formarea prețului.

    Cred că vom asista la o competiție corectă vizavi de prețuri. Nu vă dau nume, dar am avut rețele comerciale în birou care mi-au spus că dacă ar aplica această lege de mâine, ei nu mai pot să facă investiții, că au anul acesta investiții de 40 milioane de euro și va trebui să se împrumute ca să plătească la timp beneficiarii, adică furnizorii. Întrebarea mea firească a fost: voi faceți investiții pe banii furnizorilor români de produse, nu pe banii voștri? Asta este ceva greu de digerat, putem să ne comparăm cu Eugen Ionesco, e teatru absurd. Lucrurile astea nu pot și nu aveam voie să mai meargă în direcția asta. Este un semn de normalitate că noi (clasa politică – n.r) am lucrat împreună cu fermierii, pentru că vă spun nu ieșea această lege dacă nu era susținută de către fermieri”, a explicat Nini Săpunaru.

    În ceea ce privește termenul până la care supermarket-urilor trebuie să se conformeze prevederilor legii 321/2009 în noua sa formulă, acesta este de două luni pentru lanțul scurt de aprovizionare și șase luni pentru începerea contractăriii mărfii.

    Termenul legal este de doua luni de la publicarea normelor de aplicare a legii, vorbim de aprovizionarea pe lanțul scurt și după aceea încă șase luni de la apariția în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern în ceea ce privește normele de aplicare a legii, vor începe perioada de contractare. Părerea mea este că marile lanțuri comerciale vor începe deja să se aprovizioneze de la producătorii români. Sunt convins că vor începe, nu vor aștepta să treacă anul, este un semnal și pentru ei că trebuie să-și schimbe comportamentul pe piața din România”, a mai spus președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale