• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce producții a obținut fermierul Gelu Scutaru la Comcereal Vrancea: ”La rapiță am avut contract, grâul și orzul le depozitez pentru un preț mai bun”

    Gabriela Gimbășanu -

    Gelu Scutaru este administratorul Comcereal SA, din județul Vrancea, unde cultivă în jur de 4.500 de hectare cu cereale. În ciuda faptului că anul 2016 se arăta a fi un an destul de bun în materie de producții la culturile înființate în toamnă, prețurile i-au dat peste cap planurile.

    La orz producția medie în cadrul Comcereal SA a fost de 5.500 kg/ha, la rapiță producția înregistrată a fost de 3.500 kg/ha, în timp ce la grâu recolta a variat între 5.000 kg/ha și 7.300 kg/ha. Având în vedere prețurile de pe piață, care au început să scadă chiar în timpul recoltării, dar și dispunând de un spații de depozitare cu o capacitate de 130.000 tone, fermierul Scutaru a ales să depoziteze grâul și orzul în așteptarea unui preț mai bun, în timp ce rapița a fost vândută pe bază de contract.

    Producție de 3.500 kg/ha la rapiță

    Pentru anul 2016, planul de cultură al fermei din județul Vrancea a arătat astfel: 1.400 de hectare de rapiță, 1.600 hectare de grâu, 230 hectare de orz, 800 hectare de porumb, 250 de hectare de floarea soarelui și 100 hectare de soia.

    La rapiță aproape am terminat recoltatul, mai avem de recoltat 100 de hectare din 1.400 ha. La rapiță am obținut o producție bună, mulțumitoare. Având suprafață mare cultivată cu rapiță am avut și fenomenul de băltire pe unele sole și ne-a mai diminuat din producție, pentru că în acele zone a dispărut cultură. La rapiță am obținut o producție medie de 3.500 kg/ha”, a declarat pentru Agrointeligența Gelu Scutaru este administratorul Comcereal SA, din județul Vrancea.

    Orzul, o cultură cu probleme în 2016

    La orz, de pe cele 230 de hectare cultivate fermierul a obținut o producție de 5.500 kg/ha, asta în condițiile în care am aplicat o tehnologie ca la carte.

    La orz nu sunt mulțumit de producția obținută. Orzul a fost cultura problemă în acest an, cred că peste tot în țară. La fel ca majoritatea fermierilor la orz nu doar că am avut o producție mică, dar au fost probleme și cu masa hectolitrică. La mine în fermă, la orz am avut o masă hectolitrică cuprinsă între 56-60 kg/hl. Teoretic ar fi trebuit să fie peste 60 kg/hl, undeva la 64 kg/hl pentru a primi un preț bun. În afară de faptul că am avut o greutate hectolitrică mică, orzul s-a și culcat, nu am fost deloc încântați de cultura de orz și nici de preț”, a mai spus fermierul Scutaru.

    6.000 kg/ha producția medie la grâu

    În ferma din județul Vrancea încă nu s-a terminat recoltatul la grâu, dar până în prezent producțiile au variat în funcție de sole de la 5.000 kg/ha la 7.300 kg/ha.

    La grâu doar ce ne-am apucat de recoltat, avem câteva sute de hectare recoltate până acum. Producția înregistrată până acum pleacă de la 5.000 kg/ha și ajunge și la 7.300 kg/ha pe unele sole. Cel mai probabil producție medie la grâu va fi undeva la 6.000 kg/ha. În general, la tot ce am recoltat până acum producția este mai bună decât cea de anul trecut, numai că prețurile sunt mult mai mici, nemulțumitoare”, a adăugat fermierul.

    ”Faci profit numai dacă ai producții mari”

    Situația din piața cerealelor aduce schimbări și în fermele din România. Având în vedere faptul că prețul primit pentru cereale nu îi mai mulțumește pe fermieri, tot mai mulți sunt cei care renunță la alte investiții și aleg să-și facă spații de depozitare. În opinia fermierului, fără doar și poate singura șansă a fermierilor pentru a înregistra profit de pe urma activității agricole este să compenseze prețul mic printr-o producție însemnată.

    Prețurile au scăzut foarte mult față de anii din urmă pentru mai toate culturile de toamnă. În timp ce cheltuielile pentru înființarea unui hectar sunt din ce în ce mai mari, veniturile sunt din ce în ce mai mici. Reușești să-ți acoperi cheltuielile doar dacă faci o producție foarte bună, altfel există riscul să nu îți poți acoperii cheltuielile de înființare. La noi în zonă prețurile nu diferă de cele din Portul Constanța, stabilite în funcție de Bursă”, a explicat fermierul Scutaru.

    130.000 tone capacitatea de depozitare

    Așa se face că fermierul a decis să vândă producția de rapiță, în timp ce producția de grâul și orzul va fi depozitată în așteptarea unui preț mai bun. Pentru producția de rapiță fermierul a avut încheiate mai multe contracte, iar prețul este unul care a variat în funcție de calitate și cumpărător, dar și de felul în care au fost făcute contractele și momentul la care s-au semnat. În ceea ce privește spațiile de depozitare, ferma din județul Vrancea are o capacitatea de 130.000 tone, peste capacitatea de producție, tocmai de aceea face și stocare privată de cereale.

    Investițiile se fac în funcție de posibilitățile financiare

    Gelu Scutaru face parte din categoria acelor fermieri care caută tot timpul să fie în pas cu tehnologia nou-apărută. A investit până acum destul de mult în dotarea tehnică a fermei și în fiecare an caută să facă noi achiziții. Cu toate acestea, investițiile nu se fac haotic, ci ținând cont de posibilitățile financiare ale afacerii.

    În fiecare an avem în vedere investiții, dar acestea se fac în funcție de rezultatele pe care le obții. Dacă rezultatele sunt bune ești încurajat să faci investiții, dacă nu trebuie să fi rezervat pentru că te expui unui risc. Avem în plan investiții, în fiecare an mai facem câte ceva în fermă, într-un an mai mult, în alt an mai puțin, totul în funcție de posibilitățile financiare pe care le avem. Avem utilaje de ultimă generație, dar tot timpul ne dorim ceva noi. Tot timpul tehnica evoluează și trebuie să fim în pas cu tehnologia pentru a face performanță”, a mai spus vrânceanul.

    500 hectare la irigat

    Având în vedere că instalarea fenomenului de secetă începe să își facă apariția din ce în ce mai des în fermele din România, fermierul Scutaru și-a adaptat lucrările solului în așa fel încât să permită menținerea unei cantități de apă cât mai mare în sol. Tot pentru a face față schimbărilor climatice, fermierul a depus un proiect pe fonduri europene pentru a reabilita infrastructura secundară de irigații, reușind să amenajeze o suprafață de 500 ha la irigat.

    În general încercăm să lucrăm solul cu utilaje care înlocuiesc plugul, utilaje gen Tiger, utilaje Horsch care fac lucrări minime, care să permită păstrarea apei în sol. Încercăm să facem cât mai puține treceri. Avem utilaje și în general ne adaptăm lucrările în funcție de condițiile meteo. Avem 500 de hectare la irigat, în prezent irigăm pe zona de sud a județului Vrancea. Este o lucrare pe care am încheiat-o anul trecut, de reabilitare a sistemului secundar de irigații. Acest sistem este funcțional și vrem să ne extindem suprafața pe care o avem la irigat cu un alt proiect, avem în perspectivă acest lucru și sperăm că vom reuși. Pentru cele 500 ha reabilitate am depus un proiect pe fonduri europene unde am obținut un milion de euro finanțare pentru acest tip de investiție”, a declarat pentru Agrointeligența Gelu Scutaru, administratorul Comcereal SA din județul Vrancea.


    Te-ar mai putea interesa

    Veștile din Rusia și Ucraina au crescut prețul cerealelor Ing. Ionuț Mortu, cucerit de soiul de grâu PG 102. Tehnologia de fermă pentru o producție de 9 tone/ha Prețul grâului la final de an 2023 și început de an 2024 în Portul Constanța

    Ultimele știri

    Alertă meteo de ploi, rafale de vânt și precipitații mixte până joi seara Rasa de găini Rhode Island: caracteristici, producție de ouă, îngrijire Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici