• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LEGEA MATIF! Laurențiu Baciu, LAPAR: Traderii, obligați să plătească fermierului român prețuri europene la cereale!

    agrointeligenta.ro -

    LEGEA MATIF! Traderii de produse agricole – în speță cereale și oleaginoase, vor fi obligați, prin lege, să achiziționeze producțiile fermierilor români în conformitate cu cotațiile de la cea mai mare bursă din Uniunea Europeană, cea de la Paris – Euronext/MATIF, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, referitor la un proiect legislativ pe care organizația sa îl va depune în toamnă în Parlamentul României.

    Fermierii organizați în Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) au luat decizia de a veni cu o inițiativă legislativă care, după modelul Legii supermarketurilor, să facă curățenie și pe piața de cereale.

    Vom face o propunere legislativă pe modelul noii Legii 321, dar privind achiziția de produse agricole – în special cereale. Prin această nouă lege, traderii, multinaționalele, să fie obligate să facă achiziții la bursa pieței europene și nu la a celei rusești. Este acum un pradox pe piață: aceiași traderi care activează în toată Europa, în afară de România, practică prețuri care se raportează la bursa MATIF, iar la noi în România și numai la noi, prețuri cu 20-30 de euro mai mici față de MATIF, spunând că aici se raportează la piața Rusiei”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

    Liderul fermierilor a arătat că situația care îi nemulțumește pe fermieri nu este una nouă, dar că acum agricultorii ”s-au deșteptat și lucrurile nu mai pot continua așa”.

    Noi abia acum ne-am deșteptat și ne-am dat seama cum stau lucrurile. Vrem să fie și la noi ca și în restul țărilor din UE, unde statul îi obligă pe acești comercianți de produse agricole să respecte bursa MATIF. Franța Germania, oriunde, nu circulă marfa cum vor unii pentru că statul este interesat ca marfa să circule cu prețul cel mai bun, că de acolo își trage și el drepturile. (…) Vom redacta noi proiectul legislativ și, așa cum am discutat deja cu membri ai Comisiei pentru agricultură, îl vom depune în toamnă în Parlament, când începe noua sesiune legislativă”, ne-a mai precizat Baciu.

    Subvenții doar pentru suprafețe cultivate cu sămânță produsă în România

    Într-o altă ordine de idei, liderul fermierilor din LAPAR ne-a dezvăluit un alt demers care promite să răstoarne masa pe piața de inputuri din țara noastră.

    Vom solicita MADR, Prim-ministrului și APIA să beneficieze de subvenție doar fermierii care cumpără sămânță produsă în România, indiferent de companie. La ora la care vorbim, companiile care spun că fac investiții în România nu fac nimic altceva decât că își vând produsele țărilor lor în România, motivând, când le pui întrebarea de ce nu tratează sămânța de rapiță – că ei nu produc la noi  sămânța de rapiță pentru că aceasta este strategia firmei. Aceste companii să facă business cu sămânță, dar cu sămânță produsă în România. Și să nu se înțeleagă greșit, nu vorbim despre genetică, de sămânță românească, ci de sămânță produsă ÎN România. Ea poate să fie de orice proveniență – rusească, chinezească, dar produsă în România, de fermierii români, pentru fermierii români”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, precizând că un astfel de demers nu încalcă libera circulație a mărfurilor întrucât nu restricționează dreptul companiilor de a comercializa pe piața românească.

    Acest demers al nostru nu încalcă libera circulație a bunurilor. Eu am nevoie acum de sămânță de rapiță tratată cu neonicotinoide și ea nu poate fi tratată decât dacă ea este produsă în România. Și ei nu au așa ceva. Sămânța produsă afară nu poate fi tratată cu neonicotinoide pentru că acel stat – care o fi, nu are aprobare pentru tratare, numai noi – România, avem”, a subliniat Laurențiu Baciu miezul problemei, arătând încă să solicitarea de a se achita subvenție doar fermierilor care folosesc sămânță românească va viza toate culturile agricole, nu doar rapița.

    În final, liderul LAPAR a dezvăluit pentru Agrointeligența și că pe piața de inputuri din România există în prezent nemulțumiri privind faptul că doar două produse au primit aprobare pentru a fi folosite la tratarea semințelor de rapiță cu neonicotinoide.

    ”S-au supărat unele firme – nu tratăm că produsele noastre nu sunt în lista de autorizată pentru tratarea semințelor de rapiță. Sunt doar două produse aprobate. Aici într-adevăr este o problemă care ține de MADR și nu înțeleg care este justificarea de au intrat numai două produse. Practic, doar două societăți. Mă miră faptul că nu au intrat și celelalte pentru . Mi s-a explicat astăzi că alte produse erau mai scumpe. Dar pe mine, ca fermier, nu mă interesează că producătorul tratează cu o substanță mai scumpă. Pe mine mă interesează prețul final al sămânței”, a mai spus Laurențiu Baciu.

    Vă reamintim că ieri, Agrointeligența v-a informat în exclusivitate despre faptul că România a primit autorizare temporară pentru tratarea semințelor de rapiță cu neonicotinoide. Doar două substanțe sunt aprobate: Nuprid AL 600 FS și Modesto 480 FS. Astfel, Nuprid AL 600 FS în suspensie concentrată este un insecticid cu acțiune asupra dăunătorului Phyllotreta spp., și care se poate folosi la tratarea semințelor de rapiță o doză de 6 litri/tona de sămânță. Se poate folosi și Modesto 480 FS, recomandat contra puricilor mici şi mari ai cruciferelor, dozajul în acest caz fiind de 12,5l/tona de seminţe. Derogarea pentru campania de toamnă este valabila paână pe 31 octombrie 2016.


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul grâului și porumbului de pe stoc și din noua recoltă în portul Constanța Drumurile intens circulate din Portul Constanța – astfaltate în următoarea perioadă China a suspendat achiziția de un milion de tone de grâu din Australia

    Ultimele știri

    O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA