• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sfaturile ing. Marin Cucură de la podgoria Jidvei pentru gospodarii care au vie în curte

    agrointeligenta.ro -

    Marin Cucură este directorul tehnic de la Jidvei și unul dintre cei mai cunoscuți specialiști din viticultura românească. Când vorbești cu el, începe prin a-ți prezenta locul său de muncă: ”Podgoria Târnavei este localizată pe o rază de 100 km, locul unde se găsește centrul viticol Jidvei. Avem 2.500 de hectare, din care 2.200 de hectare sunt pe rod, restul sunt vii tinere. La privatizare, în 1999 Jidveiul avea în jur de 650-700 de hectare – așa că vă puteți imagina evoluția rapidă de aici. În ceea ce privește împărțirea pe soiuri, Feteasca Regală își are ponderea cea mai mare, undeva în jur de 600 de hectare, după care urmează Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Riesling Italian, Riesling de Rin, Pinot Noir, Pinot Gris, Cabernet Sauvignon, Fetească Albă”.

    Deși este responsabil pentru cea mai mare plantație de vie din România, inginerul Cucură este întotdeauna deschis pentru a ajuta și viticultorii mai mici care îi cer sprijinul. Nu de puține ori i se întâmplă să primească pe telefon fotografii cu atacuri la vița de vie pe care le identifică și recomandă intervenția rapidă cu tratamentele adecvate. Totuși, specialistul atrage atenția că vița de vie – fie că este pe o suprafață mare sau pe una foarte restrânsă, trebuie monitorizată atent întrucât, odată atacul apărut, dacă el nu este identificat la timp, totul este pierdut.

    Pentru cineva care are viță de vie ar trebui să fie atent în primul rând la petele de pe frunze, apărând pe frunze automat ajung și la ciorchine. De asemenea, trebuie să acorde o atenție deosebită la făinare, mană și la dăunătorii ce pot apărea în plantație. În momentul în care vede frunze ciuruite este clar că are un dăunător în plantație ce trebuie combătut. Până și hibrizii care erau rezistenți la boli și dăunători de la atât de multe precipitații se confruntă cu aceste probleme. Tratamentele preventive trebuie făcute”, sunt sfaturile inginerului Marin Cucură.

    În podișul Târnavei, fiecare lucrare în vie își are momentul ei bine fixat. De el depinde soarta recoltei din acel an: ”Într-o plantație viticolă, prima dată are loc operațiunea de tăiere a viei, care începe undeva din luna ianuarie, după care se leagă via. Următoarea lucrare este plivitul pentru că via crește pe toată tulpina și nu avem nevoie de toate corzile. Primele tratamente le efectuăm începând cu luna aprilie-mai, după care în funcție de perioada de acoperire a substanței sau de vremea de afară mai reducem din perioadă sau mai mărim perioada de pauză dintre tratamente. Având în vedere anul ploios, până în acest moment am făcut în jur de șapte tratamente, de obicei la această dată eram undeva la cinci tratamente. Fiind presiunea mare cu ploi s-a micșorat perioada de pauză între tratamente și atunci am efectuat alte două tratamente suplimentar”.

    O altă problemă pe care o aduce lucrul în vie sunt buruienile. ”Având o perioadă scurtă între tratamente, automat nu poți intra la celelalte lucrări sau trebuie să ai o gamă foarte largă de utilaje să le poți face pe toate în același timp. Pentru buruieni folosim un singur erbicid înainte să pornească în vegetație, după care tot anul nu ar mai trebui să avem probleme. Ținând cont că au fost multe ploi, deci un an atipic, am mai avut pâlcuri de buruieni pe care le-am stăpânit cu coasa sau alte tehnici. Ca erbicid noi folosim Chikara, un erbicid care ne-a oferit în permanență rezultate foarte bune. În cazul în care mai apar pâlcuri de buruieni folosim un erbicid de contact Basta (Bayer)”, vorbește Marin Cucură despre combaterea buruienilor dintre rândurile de vie.

    Și nu am fi putut să nu stăm de vorbă cu un specialist ca Marin Curură fără să-l întrebăm și cu ce ”hrănește” via. ”Facem fertilizare, este normal să facem asta. Facem și fertilizare la sol și fertilizare foliară. La sol fertilizarea se face în funcție de analize. Noi avem un laborator agrotehnic cu care ne facem analizele la sol și la bolile din plantație. În funcție de analizele de laborator așa mergem la sol cu complexe, depinde. Ce lipsește din sol cu elementul sau elementele respective suplimentăm”, explică specialistul, subliniind astfel că la îngrășăminte nu există vreo rețetă minune, doar una personalizată.


    Te-ar mai putea interesa

    Crestarea pomilor pentru a obține lăstari noi Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii SCDL Buzău a început vânzarea de răsaduri de legume din soiuri românești. Vezi oferta cu prețuri

    Ultimele știri

    Primar acuzat că a luat ilegal subvenții APIA: ”Dau banii înapoi!” Crescătorii de vaci și-au construit propria fabrică de lapte cu ajutorul fondurilor europene Sătenii din mai multe comune au interzis să își mai taie porcii timp de 7 zile