• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agro-interviu. Nicolae Horumbă (APIA): ”Îi asigur pe fermieri de întreaga disponibilitate a funcționarilor APIA pentru instrumentarea cât mai rapidă a cerererilor”

    Roxana Dobre -

    Sunt zile tensionate la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)! Cu fermierii protestatari la poarta MADR, conducerea agenției de plăți încearcă să găsească soluții pentru a demara cât mai rapid și plățile pentru vaca de carne dar și pentru a merge în paralel cu restul schemelor deblocate deja! Șeful APIA, Nicolae Horumbă, ne-a acordat un interviu în care explică situația la zi a plăților!

    Domnule director, care este situaţia plăţilor pentru sectorul vegetal şi zootehnie în acest moment pentru Campania 2015?

    Până la data de 2 august 2016, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a autorizat la plată pentru campania 2015, suma de 1,711 miliarde de euro. Vorbim de 1,296 miliarde euro pentru plățile directe finanțate din FEGA și 223,72 milioane de euro pentru plățile finanțate din FEADR + cofinanțare Buget National, unde avem 208,22 milioane euro pentru  Măsura 13 – “Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice” din PNDR 2014-2020 și 15,5 milioane euro Măsura 214 – “ Plăți de agro-mediu” (în anul 2015). În plus mai avem, 206,54 milioane euro plăți din Bugetul Național.

    Aș sublinia faptul că autorizarea plăţilor pentru sectorul zootehnic totalizează până la această dată suma de 90,283 milioane euro, din care plătită până acum în conturile fermierilor, crescători de bovine/ovine/caprine este suma de 62,367 milioane euro.

    Care este calendarul plăţilor pe vegetal până în luna septembrie, data limită aleasă de APIA pentru plata subvenţiilor?

    În condițiile dificultăților întâmpinate de mai multe state europene, după cum se știe Comisarul european pentru agricultură Phil Hogan, a anunțat intenția de prelungire a termenului de efectuare a plăților directe, de la 30 iunie 2016 la 15 octombrie 2016, fără reduceri ale ratei de rambursare pentru statele membre în cauză, prelungire care poate fi acordată doar în baza unei cereri argumentate a statului membru.

    Prin urmare, în conformitate cu prevederile art.5 din Regulamentul delegat (UE) nr.907/2014, România a solicitat Comisiei Europene prelungirea termenului de plată până la data de 30 septembrie 2016, urmând ca rata de reducere a plăților FEGA efectuate în această perioadă (30 iunie 2016 – 30 septembrie  2016) să fie nulă.

    Respectând calendarul stabilit și obiectivele asumate, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a început, în data de 8 aprilie 2016, efectuarea plăților finale aferente cererilor unice de plată – Campania 2015. Plățile se efectuează progresiv, pe măsură ce dosarele fermierilor sunt procesate și validate pe tot fluxul de lucru din cadrul sistemului informatic, pentru fiecare schemă de plată pentru care s-a făcut solicitarea.

    Ce se întâmplă cu dosarele fermierilor din eşantionul de control, câte cereri au fost autorizate la plată şi câte sunt încă blocate?

    La această dată dintr-un număr de 56.669 dosare aflate în eşantionul de control, un număr de 47.354 de cereri sunt autorizate la plată, 974 de cereri sunt în curs de autorizare, 1.645 de cereri sunt în  curs de completare cu datele din rapoartele de control, 556 de cereri sunt respinse şi restul sunt în diferite stadii în circuitul de verificare.

    În privinţa plăţilor pentru zootehnie, care sunt schemele deblocate şi cum se vor desfăşura plăţile până în luna septembrie pentru acest sector? 

    Pentru cererile de solicitare ale Ajutoarelor Naționale Tranzitorii, specia bovine, schema decuplată de producție în sectorul lapte, controlul administrativ este în desfășurare începând cu data 17.06.2016, indiferent de anul de cotă de referință.

    Pentru cererile de solicitare ale Ajutoarelor Naționale Tranzitorii, specia bovine, schema decuplată de producție în sectorul carne controlul administrativ este în desfășurare începând cu data 17.06.2016, indiferent de anul de cotă de referință incepnad cu data de 17.06.2016

    Pentru cererile de solicitare a Ajutorului Național Tranzitoriu și a Sprijinului Cuplat pentru Zootehnie – speciile ovine și caprine, controlul administrativ este în desfășurare începând cu data de 18.07.2016.

    Pentru cererile de solicitare a Sprijinul Cuplat în Zootehnie, pentru bivolițele de lapte și vacile de lapte, controlul administrativ este în desfășurare începând cu data de 28.07.2016.

    Care este mesajul dumneavoastră pentru fermieri în calitate de director al agenţiei de plăţi?

     Asigur pe această cale, încă o dată, toți fermierii solicitanți ai plăților gestionate de APIA de întreaga disponibilitate a funcționarilor APIA pentru instrumentarea cât mai rapidă a cerererilor unice de plată ale acestora, astfel încât să fie efectuate plățile cât mai curând. Agenția depune toate eforturile pentru a finaliza plățile către fermieri cât mai repede, solicitarea de prelungire a termenului limită de plată până la data de 30 septembrie 2016 fiind o măsură de precauție care să asigure rambursarea integrală a cheltuielilor, fără a pune o presiune suplimentară pe bugetul național.


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    Porumbul de talie mică de la STINE a fost desemnat produsul anului în SUA România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii