Creșterea animalelorŞtiri agricoleViaţa la ţară

Cum se instalează un gard electric pentru animale

Instalarea gardului electric pentru animale presupune o investiție minimă întrucât proprietarul terenului, respectiv fermierul, poate urmări o schemă simplă pentru montarea sistemului.

Un gard electric se compune din sursa de curent electric, un generator de impulsuri, componente pentru împrejmuire și desigur, o serie de elemente menite să ofere întregului sistem o funcționalitate optimă, lipsită de situații neplăcute.

În urma punerii în funcțiune a sistemului, animalele ce vor atinge firele gardului vor simți un impuls electric timp de câteva milisecunde, ce se va transfera rapid în pământ. După această atingere, animalul va avea un răgaz să părăsească zona cu probleme. Impulsurile nu reprezintă un pericol real pentru animale. În termen de câteva zile, ele se vor obișnui cu sistemul și nu vor mai atinge gardul, rămânând în perimetru.

Cum_se_instaleaza_un_gard_electric

Aparatul care generează impulsurile electrice

Pentru început, este necesar să alegeți un generator de impulsuri potrivit pentru nevoile specifice pe care fiecare tip de animal și dimensiunea terenului le impune. Pentru animalele cu blana scurtă se poate folosi un aparat normal de pana la 2 Joule, ce va face față sarcinii. Iarba trebuie să fie mică, iar gardul destul de scurt.

Pentru animale cu blana mai groasă, se utilizează generatoare cu energie de impuls de până la 5 Joule. Iarba poate să aibă o lungime normală, iar gardul o lungime medie. Aparatele ce depășesc 5 Joule sunt potrivite pentru animale mai greu de păzit, în condiții de iarbă înaltă și gard lung.

Sursa de energie la gardul electric

Odată ales aparatul, este necesara alegerea unei rețele electrice care să se transforme in impulsuri. Se poate opta fie pentru rețeaua electrica, fie pentru acumulatori sau panouri solare. Cele mai avantajoase sunt bateriile reîncărcabile și panourile solare, ce pot fi utilizate simultan.

gard electric animale

Împrejmuirea cu gard electric

Elementele de împrejmuire sunt firul (sau banda), stâlpii, poarta și izolatorii.

Este necesară alegerea unui fir care să fie bun condcutor, astfel încât energia să fie adaptată lungimii gardului și aparatului utilizat. Stâlpii pot fi confecționati din plastic, lemn sau fier. Ei se vor dispune la distanțe egale, aceasta variind în funcție de greutatea firului și a materialului pentru care se optează.

Stâlpii din lemn se folosesc pentru garduri permanente, în vreme ce stâlpii din plastic se folosesc pentru împrejmuiri sezoniere sau temporare. Astfel, vor fi simplu de dezasamblat după plecarea animalelor.

Poarta are rolul de a permite trecerea in interiorul perimetrului și în afara lui, fără a se primi un șoc electric. Acest lucru este permis cu ajutorul unui mâner. Este necesar ca firele atașate acestuia să treacă pe sub pământ, pentru ca gardul să rămână electrificat chiar dacă mânerul se îndepărtează. De asemenea, izolarea firului prin care se transportă energia electrica este eșențiala, pentru a se evita pierderile.

Siguranța

Elementele de siguranță sunt extrem de importante. Aveți nevoie de o bară de împământare din oțel. Aceasta se instalează într-un loc umed, iar dacă gardul este unul foarte puternic, sunt necesare mai multe astfel de bare. La fel de necesare sunt și paratrăznetele, ce au rolul de a proteja sistemul în situații de descărcări electrice pe timp de furtună.

După asamblarea și punerea în funcțiune a întregului sistem de gard electric, este necesar să îl testați cu ajutorul aparatelor de măsură (voltometre). Acestea vor arata voltajul firului și vor depista eventualele pierderi de energie. Nu ezitați să realizati mai multe verificări, în absolut toate punctele instalației. Astfel, veți avea certitudinea că gardul electric funcționează la parametri optimi.

Sursa: agriculturae.ro

4 comentarii

  1. da ,domnule multi se dau experti in explicatii dar ei de fapt nu spun mare lucru . pai de ce sa fi concret daca poti doar sa te aflii vorbind ca la birt si cine stie poate chiar sub influenta spirtului unii dau si ei explicatii …

Scrie un comentariu