IMPORTANTŞtiri agricole

EXCLUSIV! GREVA FOAMEI LA MADR: Fermierul Costel Caraș – primele PROBLEME DE SĂNĂTATE!

Este deja insuportabil de cald în fața Ministerului Agriculturii, acolo unde fermierul Costel Caraș a intrat, din această dimineață, în greva foamei. Fermierul este decis să nu mănânce nimic până când banii de subvenții nu vor ajunge la agricultori și crescătorii de animale care nu au încasat plățile APIA. 

Oficial, sunt deja 33 de grade Celsius, însă în miezul Capitalei, în Piața Universității, în fața Ministerului Agriculturii și vizavi de sediul APIA Central, se simte un aer mult mai fierbinte care îți pătrunde în plămâni și nu te lasă să respiri. Pentru fermierul Costel Caraș, în vârstă de 58 de ani, cea mai caniculară zi anunțată de meteorologi este și prima în care protestează în fața Ministerului Agriculturii, cerând să se plătească subvențiile către fermieri. Este venit de dimineață ”înarmat” doar cu apă plată, iar umbrela menită să îl protejeze de razele solare pare depășită de situație. Spune că, în ciuda codurilor ANM, este decis să nu renunțe până când nu primește asigurări că 90% din sumele rămase neachitate ajung la crescătorii de animale și agricultori.

Ora 11.03. Este vizibil deja că fermierul Costel Caraș nu se simte deloc bine. Continuă să zâmbească și când un tânăr din echipajul de la Jandarmerie vine să îi măsoare tensiunea și glicemia. Ambele sunt îngrijorătoare: pe tensiometru apare 18 cu 6, în timp ce aparatul de măsurat glicemia indică 175. Fermierul încearcă să facă haz de necaz, apoi își reia tonul serios și spune ferm: ”Nu renunț. Voi sta aici până când 90% dintre fermieri au fost plătiți iar cei din interiorul MADR discută cu doamna Giurcă (Daniela Giurcă – secretar de stat MADR)”.

Costel Caras Greva foamei MADR

Cât despre cei care se fac vinovați pentru situația actuală a subvențiilor, fermierul Costel Caraș ne-a mărturisit că vede o culpă comună: ”Acum să vă spun, sunt mai mulți vinovați că s-a ajuns la situația actuală. Pe de-o parte este domnul Dacian Cioloș pentru că nu i-a învățat ce trebuie făcut din timp, apoi fostul ministru Daniel Constantin care nu a pregătit implementarea noii Politici Agricole Comune și apoi domnul ministrul Achim Irimescu că nu știe să se impună”.

Ora 12.05 Echipa medicală a revenit pentru a-i măsura fermierului tensiunea. Aparatul indică 18 cu 9. Medicul îl întreabă pe Costel Caraș dacă s-a răzgândit și renunță la protest, având în vedere starea sa de sănătate care se degradează de la o oră la alta, pe măsură ce și temperatura aerului devine ”criminală”. Echipa medicală primește același răspuns: crescătorul nu vrea să renunțe. Colegii săi din sectorul zootehnic sunt încă la negocieri în interiorul Ministerului Agriculturii…

poza branduita

Mai multe despre protestul crescătorului de vaci de lapte din Brănești, județul Ilfov, puteți citi în articolul: FERMIERUL Costel Caraș a intrat în GREVA FOAMEI în fața MINISTERULUI AGRICULTURII!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu