Ştiri agricole

Costel Caraș, fermierul căruia APIA a anunțat că i-a autorizat plata subvenției: ”Nu am primit niciun leu”

După ce luni (1 august – n.r), Costel Caraș, crescător de vaci de lapte din județul Ilfov și vicepreședintele Holstein.RO, a luat decizia de a intra în greva foamei pentru că nu se plătesc subvențiile APIA, ieri, spre seară, Ministerul Agriculturii a anunțat printr-un comunicat de presă că a autorizat plata sprijinului cuplat pentru ferma acestuia.

Conform unui comunicat al APIA și MADR, fermierul ar fi trebuit ca astăzi să încaseze banii. ”Cererea unică de plată a d-lui. Costel Caraș a intrat pe fluxul de autorizare la plată din ziua de 29 iulie 2016, imediat ce a fost funcțional modulul de control administrativ pentru SCZ 7.22-Sprijinul cuplat în sector zootehnic, vaci de lapte, iar astazi i-a fost autorizată plata. Sumele aferente schemelor finanțate din FEGA se achită în contul fermierilor imediat a doua zi după autorizare”, conform comunicatului de presă de ieri, 1 august.

Contul fermierului Costel Caraș ține însă să-i contrazică pe funcționarii APIA, după cum a declarat acesta în această seară.

Nu am primit niciun leu din subvenție, contul este gol în ciuda faptului că încă de luni cei de la APIA anunțau că au efectuat plata pentru fermierul Caraș. Am avut o discuție de o oră jumătate cu ministrul Achim Irimescu, m-am lăsat convins pentru că nu am avut de ales. Au mers colegii mei la discuții, eu am rămas ferm pe poziție dar s-a creat un moment penibil și până la urmă a trebuit să accept să intru să discut cu ministrul, pentru că trebuie să vedem cum rezolvăm să primească fermierii banii. Am ajuns la concluzia că nu întrerupem protestul până mâine la ora 10, când APIA trebuie să prezinte termene precise de plată pe fiecare schemă. Dacă vom accepta termenele de plată și s-a discutat să se finalizeze plățile în jur de maxim 15 zile începând de mâine vom renunța la protest. În această noapte APIA va trebui să ”sape” bine, nu vom accepta ca până acum termene nerealiste. Dacă vom accepta termenele, vom întrerupe protestul și vom aștepta să intre banii fermierilor. Dacă banii nu vor intra, ne vom muta cu protestul în fața APIA. Mâine se vor prezenta toate aceste lucruri în cadrul unei conferințe de presă, după ședința de Guvern și vom anunța exact termenele convenite”, a declarat pentru Agrointeligența Costel Caraș, crescător de vaci de lapte din județul Ilfov.

Vă reamintim că începând de ieri, 1 august, trei fermieri au intrat în greva foamei în semn de protest față de neplata subvențiilor APIA pentru sectorul zootehnic și nu numai. Este vorba despre Costel Caraș, vicepreședintele Holstein.ro, Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Vaci de Carne din România, Adrian Vlad , crescător de vaci din Argeș. De astăzi li s-a alăturat și și Paul Cristescu, un fermier bănățean care crește vaci de carne. Toți patru au fost invitați astăzi la discuții cu ministrul agricuturii Achim Irimescu.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. niste nemerci astia de la apia una zic alta fac nu ii trage nimeni la raspundere ba mai mult unii nici nu stiu ce rol au pe acolo daca le pui o intrebare dr 4 ori sa nu fii surprins daca te gasesti cu 5 raspunsuri diferite.
    ATENTIE MARE ROMANI
    Vedeti ca azi duminica 10 decembrie 2017 la canal DDOUA doamne doctor recomandau oamenilor sa nu mai consume lapte natural vezi doamne provoaca cancer in schimb cel de soia si palmier nu deci atentie ce consumati.

  2. Nesimtitii astia de pe la ministere ,apia numai stiu sa minta lumea care nu mai stie incotro sa o mai ia ca sa se poata descurca pe unele locuri din tara a plouat prea mult si au fost inundatii si grindina de sau distrus culturile si prin unele locuri nu a mai plouat deloc de s-a crapat pamintul si se usuca culturile inainte de termen si mincinosii astia numai stiu cum sa minta lumea .Oamenii isi cer drepturile lor cum se dau prin alte tari nu cer imposibilul

Scrie un comentariu