• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • România a făcut demersuri la Bruxelles pentru ca salcâmul să primească subvenție din această toamnă

    agrointeligenta.ro -

    A fost până în 2014 o cultură sprijinită prin plata subvențiilor APIA, dar apoi a fost scoasă și nimeni nu a înțeles de ce. Se pare că a fost o greșeală pe care România – prin Ministerul Agriculturii, și-a asumat-o în fața fermierilor și pe care acum este în curs de a o repara. Astfel, din această toamnă, se pare că și cei care au înființat culturi de salcâm – adică perdele forestiere, vor beneficia de plăți directe pentru aceste suprafețe, ne-a declarat Gheorghe Albu, vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

    Gheorghe Albu este un fermier din județul Constanța care s-a remarcat de-a lungul timpului ca un promotor al înființării de perdele forestiere cu specia salcâm. Sunt bine cunoscute campaniile sale de plantare ce s-au desfășurat pe parcursul a 3-4 ani, timp în care s-au plantat peste 1,2 milioane de puieți. Fermierul constănțean a reușit să-și pună la adăpost cele peste 6.000 de hectare de teren agricol, protejate de 120 de hectare de perdele forestiere.

    Nu i-a fost ușor să-i convingă pe oamenii din sat de la care a arendat terenul, să-l lase să planteze salcâmi pe terenul lor, dar având convingerea că face un lucru bun a izbutit până la urmă. Când totul părea că intră pe un făgaș normal, fermierul Gheorghe Albu a primit o ”palmă” chiar de la autoritățile statului, care până nu de mult lăudau activitatea sa de înființare a perdelelor forestiere. După ce în 2014 și 2015 a primit subvenția care i se cuvine pentru acele terenuri pe care sunt înființate perdelele forestiere, în anul 2016 fermierul constănțean s-a trezit exclus de la plată, pe motiv că specia salcâm nu este una indigenă și este o specie invazive. Astfel că, în timp ce specia Paulownia se regăsește în lista speciilor eligibile la plată pe Zona de Interes Ecologic, aferentă Anexei 7 a Ordinului 619/2015, salcâmul nu se regăsește în această listă.

    După ce s-a trezit exclus de la plată, fermierul Gheorghe Albu nu a stat cu mâinile în sân, ci a trimis mai multe adrese, atât către ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cât și la cabinetul primului ministru Dacian Cioloș pentru remedierea situației. Prezent pe 4 august la întâlnirea pe care membrii LAPAR au avut-o cu ministrul Achim Irimescu și cu primul ministru Dacian Cioloș, agricultorul constănțean a ridicat încă odată problema salcâmului exclus de la plată și a primit promisiunea că până în toamnă problema va fi remediată.

    Ministrul agriculturii mi-a spus și în particular dar și în plenul întâlnirii, că s-au făcut doua adrese, două notificări, două intervenții către Comisia Europeană pentru a remedia această greșeală. O numesc în continuare greșeală, pe care și dânsul a recunoscut-o, nu este greșeala ministrului, probabil este vina unei alte persoane care din neștiință, nu din răutate a înaintat documentația către Bruxelles pentru a fi adoptate acele regulamente care interzic salcâmul de la plata pe suprafață (SAPS- n.r) și de la plata pe Zonă de Interes Ecologic. Eu sper ca până în toamnă, așa cum a promis ministrul Irimescu să se revină și să se remedieze această nedreptate”, a declarat pentru Agrointeligența Gheorghe Albu.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile

    Ultimele știri

    Fermierii olandezi își mută fermele în alte țări din cauza resctricțiilor de mediu din Olanda Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Carrefour a anunțat câștigătorii Premiilor Internaționale pentru Tranziție Alimentară