Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

FERMIERUL COSTEL CARAȘ cere demisia ȘEFULUI APIA și a MINISTRULUI ACHIM IRIMESCU

Fermierii sunt furioși! 16 august, ziua în care trebuia să se facă bilanțul plăților le-a adus multă dezamăgire. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a transmis astăzi un comunicat care i-a nemulțumit pe producătorii agricoli care cer demisia directorului APIA, Nicolae Horumbă și a ministrului Agriculturii, Achim Irimescu. 

Iată mesajul fermierului Costel Caraș cel care a intrat  pe 1 august în greva foamei la porțile Ministerului Agriculturii. ”Concluzii! Pentru ei am fost proști, suntem proști și vom rămâne proști pentru totdeauna. Din comunicatul de presa, postat pe site-ul APIA, transmis și nouă, se desprind trei idei clare:
1. APIA și-a îndeplinit promisiunea făcută, plătind 96,5% – prima parte a comunicatului.
2. Din tabelul prezentat rezultă clar că pe zootehnie (total scheme) din 100% fermieri autorizați, au fost plătiți 54,84% și din totalul de 100% al plafonului alocat s-au plătit 51,00% din bani.
3. Vina acestei situații aparține foarte puțin APIA și foarte mult fermierilor.

C. Din comunicatul nostru, pe care n-are rost să-l mai dăm presei, se desprind patru idei clare:
1. Dumneavoastra domnule Horumbă, director general, trebuie să vă dați imediat demisia sau să fiți demis din fruntea APIA pentru că nu ați reușit să vă respectați angajamentul și să plătiți 95% din plafonul alocat pe zootehnie (ați plătit numai 51%).
2. Dumneavoastra domnule Irimescu, ministrul agriculturii, trebuie să vă dați demisia sau să fiți demis pentru ca v-ați asumat plata de 95% din plafon și pe Horumbă.
3. Dumneavoastră domnule Cioloș, prim-ministru României, trebuie să preluați interimatul la ministerul Agriculturii și să rezolvați imediat situația pentru ca v-ați asumat plata de 95%, pe Irimescu și pe Horumbă.
4. Nerespectarea înțelegerii ne îndreptățește să reluăm greva. În această seară vom anunța data, ora și locația reluării protestului”, este mesajul fermierului Costel Caraș postat pe pagina personală de Facebook.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


11 comentarii

 1. Dragi fermieri nu mai dati vina pe nimeni, cat v-au dat subventiile nu erati asa vocali , subventia nici nu ar trebui voi sa o luati ci proprietarul terenului care trebuie sa isi plateasca impozitille pe la primarie si finante. O minciuna mai mare ca va puteti lucre singuri terenul nu poate exista.E clar ca lumina zilei ca in agricultura se practica MUNCA LA NEGRU. Autoritatile statului nu stiu de ce inchid ochii,ITM,APIA, ANAF statul pierde milioane de euro annual. Cum poate incasa unul subventii pe 100 de ha sa nu aiba un angajat, tinerii de la tara merg in strainatate, copiii termina scolile agricole si nu au unde lucra nu mai zic de cei cu facultati agricole.

 2. E clar ca acest fermier este o ^sageata^ a celor mari. Statul sa publice averile si o sa va mirati atunci , ca sunt milionari un euro.Respect pentru adevaratii tarani care muncesc din noapte in noapte stau prin ogoare, printre animale , au angajati cu carte de munca , nu se plang ca nu le da statul subventii.

 3. fiti seriosi oameni buni,haideti sa nu ne mai certam intre noi ca cei de sus asta asteapta ,mai bine sa fim uniti sa punem mintea la contributie si daca e cazul sa stam strimb sa judecam dreptdaca vrem putem sa ne impunem dar problema e ca ne complacem in aceasta situatie,au prins si cei de sus figura ca daca strigam si ne arunca ceva firimituri ne reduc la tacere,sa ne fie rusine ca ne multumim cu postura de catei

 4. Domnule Caras, stimati ziaristi , cum va explicati ca din 15.06.2015 debia astazi domnul Caras , unul din cei mai vocali ” sustinatori ai aigriculturii: si-a dat seama ca nu a pus bifa pe sprijinul cuplat la lucerna!!!
  Domnul care face atat de multe actiuni pentru fermieri , ma rog , in conceptia mea este informat , pentru ca informeaza corect si pe ceilalti fermieri din jurul sau ( sau doar ii instiga!) Se acordă fermierilor care fac dovada că:
  a) au realizat anual o producţie minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân;
  b) au comercializat cel puţin producţia minimă prevăzute la lit. a) pe baza contractului încheiat cu exploataţii de creştere a animalelor înscrise în RNE şi a facturii fiscale de vânzare sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice sau
  c) au consumat cu animalele pe care le deţin, înscrise în RNE şi/sau au stocat în vederea consumului cu acestea, cel puţin producţia minimă de la pct.a) obţinută în fermă.
  Verificarea eligibilităţii se face pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale, prevăzute în Anexa nr. 5 din OMADR nr.619/2015 şi a dublului numărului mediu de animale din fermă pe perioada anului de cerere.
  Termenul final de depunere la APIA a documentelor doveditoare prevăzute mai sus este 31 martie a anului următor anului de cerere curent. Sa intelegem ca tot functionarul de la APIA trebuia sa-i faca tabelul cu norma de furajare a animalelor ? Anexa cu codurile de culturi este publica si face parte din ordonanta 3/2015 , unde lucerna avea cod de cultura 974 .
  Plantele de nutret bot reprezenta mai multe culturi inclusiv porumb siloz sau borceag!
  Este firesc ca un fermier de talia domnului Caras sa ajunga sa depuna cererea de plata in ceasul al 12 , in ultima zi de primire fara penalizari cand stie ca solicita mai multe scheme de plata si ca are o suprafata destul de mare pe care o utilizeaza? Oare acesti fermieri au facut vreodata un proiect pe fonduri europene gen SAPARD, AFIR, APDRP? Daca calculam subventia unui fermier cu o exploatatie aproximativa ca a domului CARAS este intr-un an cat un proiect de la AFIR, pe care il acceseaza si plateste consultant, vine in termen si cu toate documentele aranjate in ordine si vin cand sunt inviati nu cand au chef!!! Nu mai dau vina pe nici un functionar de la AFIR daca proiectul este eligibil ! Nu merg sa depuna documente la orele 8 seara ! Dar asa este cel comod ,fermierii sa dea vina pentru delasarea dumnealor pe ministru ( care nici nu visa ca va fi ministru cand s-a adoptat legislatia pentru subventii si noul PNDR 2014-2020 ) pe functionarii APIA, pe directorii APIA , pe UE , pe Basescu, pe Putin si pe cine mai vor ei!!!
  Contractul cu dezvolatatorul de soft si cerintele din caietul de sarcini am impresia ca sunt facute 2013 de catre ministerul agriculturii si nu de APIA! Poate domnul Caras se ma gandeste si se duce sa faca greva la cel ce era in fruntea ministerului in 2013! Ghiciti cine era?

 5. Baciule, Tradatorule, nu te potolesti?
  In mintea Ta putina n-ai cum sa-ntelegi ca oamenii au dreptul sa-si strige disperarea si fara binecuvantarea Ta.
  Oricum. parca acum doua saptamani ne spuneai, cu tupeul pe care-l ai ,ca zootehnia si-a primit in integralitate banii.
  Cum de te mai rabda pamantul?

 6. Domnule nemultumit dar intelegator aici esti in Romania unde nu am primit 40 de ani subventie,unde statul nu a dat credite cu dobanda zero ca fermieri sa prospere,unde ministerul si guvernanti cauta sa te distruga,unde laptele este 0.5-0.8lei litrul,unde intra tot felul de rebuturi din afara si produsele noastre nu au loc si nici o autoritate nu le controleaza.Asa ca nu mai faceti d-voastra comparatie cu fermierul francez sau englez ca normal ca ala nu sta dupa subventie.Daca s-ar scoate subventile sa stii ca fermierul roman ar avea de castigat pentru ca atunci costurile de productie ar fi egale si nu ai mai cumpara lapte din afara la 1.9lei pe litru si l-ai cumpara cu 4-5 lei si sa vedem atunci cine castiga.Domnul Caras nu face jocurile nimanui,poate doar a bietilor de fermieri care isi plang amarul ca nu cred ca dansul personal sta in subventie.Sper sa intelegeti ca subventia nu este o pomana domnule,este un drept castigat cu sudoarea frunti si bataturile palmei.

 7. CC jocurile cui le faci ?? In Franta si UK , tari unde inca nu s-a achitat nici jumatate din subventii , agricultorii au inteles situatia .
  Si pana la urma nu stai doar in subventii . Sau ma insel ? Pentra ca , daca esta asa , atunci poti sa te lasi de business de pe acum , sa nu mai te chinui . Din 2020 nu o sa mai fie subventii . Atunci la cine mai strigi ?

  1. Atunci in utopia prezentata de tine, probabil fermierii or sa mareasca preturile si piata EU o sa fie Intr-adevar libera si se va produce DOAR ce e rentabil economic si probabil ceva produse uzuale vor devenii raritati. Chiar crezi ca francezu’ nu o sa-si mai subventioneze agricultura destabilizandu-si social zone intregii din tara, dupa modelul IRIMESCU:)))?

  2. Atunci in utopia prezentata de tine, probabil fermierii or sa mareasca preturile si piata EU o sa fie Intr-aidevar libera, se va produce DOAR ce e rentabil economic si probabil ceva produse uzuale vor devenii raritati. Chiar crezi ca francezu’ nu o sa-si mai subventioneze agricultura destabilizandu-si social zone intregi din tara, dupa modelul IRIMESCU:)))?

  3. bati campii agricultorule!!! pe langa faptul ca-n tarile amintite de tine s-au dat subventiile,sunt si mult mai mari decat cele de care ar trebui sa beneficieze agricultorii romani

Scrie un comentariu