• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce subvenție plătește APIA pentru un hectar cultivat cu pepeni

    Roxana Dobre -

    Cultura de pepeni este una foarte atractivă pentru fermierii care se gândesc să înceapă o afacere în agricultură. Pe lângă profiturile scoase la un hectar, producătorii agricoli mai pot obține în plus și subvenție de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

    Iată ce subvenție puteți cere la APIA pentru cultura de pepene, roșu sau galben!

     

    Citrullus

    PEPENI VERZI ŞI GALBENI 352 SAPS, Plata redistributivă, Tineri fermieri, ANT1

    M10_P4,  P4

    M11_S1_P2, M11_S2_P2,  P5.2

    Pentru anul 2015, cuantumul acestor scheme de plată este următorul: 

    Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) în cuantum de 79,7392 euro/ha

    Plata redistributivă de care beneficiază toți fermierii cu exploatații până în 30 de ha – primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha, • al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,0789 euro/ha 

    ANT 1 (Schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie) în cuantum de 19,1942 euro/ha.

    Plata pentru tinerii fermieri în cuantum de 19,9348 euro/ha pentru fermierii până în 40 de ani

    M11_S1_P1 Sprijin pentru conversia la metodele de agricultură ecologică: Pachetul 1 – Culturi agricole pe terenuri arabile  –293 euro/ha/an;  (se plătesc din bani europeni)

    M11_S2_P1 Sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică: Pachetul 1 –Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) 218 euro/ha/an; (se plătesc din bani europeni).

    Astfel, la final, suma maximă ce se poate încasa ca subvenție de la APIA pentru cultura de pepeni poate ajunge la 396,9334 euro/ha pentru cultura în conversie ecologică (suprafețe sub 5 hectare) și, dacă vă gândiți la un business care să depășească pragul de 5 hectare, în conversie ecologică, atunci vorbim despre o plată de 443,0123 euro/ha. 

    Pentru a încasa subvenție de la APIA, un fermier trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafaţă de cel puţin 1 ha, suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solarelor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuştilor fructiferi, suprafaţa parcelei agricole trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha.

    Investiție de 3.400 de euro

    Pentru a cultiva un hectar de pepeni valoroși și căutați pe piață trebuie să dispui de resurse financiare însemnte, deoarece costul pentru un hectar se ridică la 3.400 euro.

    Suma reprezintă investiția efectuată pentru a înființa un hectar de lubenițe, tehnologie completă, aplicată corespunzător și plantele altoite. În sumă nu este inclus și costul cu recoltarea și încărcarea pepenilor, care de cele mai multe ori se face cu ajutorul membrilor familiei. Pentru a putea supraviețui din cultivarea pepenilor, prețul unui kilogram nu ar trebui să scadă sub 0,50 bani la vânzarea en-gros. La nici două săptămâni de când au început, timid să se coacă primii pepeni, kilogramul de bostan se vinde cu maxim 0,30 bani”, ne-a explicat Petre Stoicea producător de lubenițe ce cultivă 11 hectare de pepeni în localitatea Dăbuleni, județul Dolj.

    În condițiile actuale de pe piață, cultura de lubenițe nu este foarte profitabilă, asta datorită faptului că fermierii refuză să se asocieze și acceptă să primească de la intermediari un preț de 0,30 bani/kg. Astfel că, la un calcul simplu, dacă ai o producție de 70 tone la hectar și reușești să îți vinzi toți pepeni cu 0,30 bani/kg, vei obține, la sfârșitul perioadei, un venit de 4.600 euro. Dacă scazi costurile cu înființarea și întreținerea culturii, îți rămâne un profit de maxim 1.000 euro. Sumă insuficientă pentru a începe campania de anul următor.

    România produce 22,8% din producţia de pepeni verzi a Uniunii Europene, iar în ţara noastră cele mai mari suprafeţe cultivate cu pepeni verzi sunt în zonele cu soluri nisipoase din judeţele Dolj, Brăila ,Galaţi, Buzău. Suprafeţele cultivate anual cu pepeni verzi în ţara noastră în ultimii ani a oscilat între 49 500 ha în anul 1999 şi 29 700 în anul 2008 ha, producţia totală anuală fiind de 853 200 tone, respectiv 562 300 tone. (Anuarul statistic al României, 2009)


    Te-ar mai putea interesa

    Pepenii românești vor apărea în piețe abia peste două săptămâni. Vremea și importurile vor dicta prețul Drumurile intens circulate din Portul Constanța – astfaltate în următoarea perioadă Cum sunt păcăliți românii care cumpără brânză din piețe și magazine

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii