• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Povestea Andreei Grad care a făcut școală într-un sat românesc și a terminat ca șefă de promoție la Sorbona

    agrointeligenta.ro -

    La doar 21 de ani, Andreea Grad – o fetiță născută, crescută și educată într-un sat românesc, are reușite pe plan profesional cum nu multă lume are. Anul acesta a terminat facultatea în cadrul Universității Paris-Sorbona ca sefă de promoție, iar de Sfânta Maria a primit titlul de cetățean de onoare al comunei natale, Lunca Ilvei.

    Înarmată cu mult curaj, Andreea Grad – o fiică a satului românesc, și-a luat inima în dinți și a decis să studieze la Université Paris-Sorbonne, una dintre cele mai cotate universități din lume. Dorința de a excela și-a spus cuvântul, iar anul acesta, în iunie, la finalizarea studiilor, Andreea s-a întors acasă mândră de tot ceea ce a realizat: a terminat facultatea șefă de promoție, nimeni nu a fost mai bun decât ea.

    Andreea s-a născut în comuna Lunca Ilvei, unde a și învățat până în clasa a VIII-a. Liceul l-a făcut la Bistrița, în cadrul Colegiului Național «Andrei Mureșanu», iar astăzi este admisă la un dublu masterat în Franța.

    «O vedeți? E româncă de la Bistrița, și a absolvit în iunie ca șefă de promoție la Université Paris-Sorbonne – Franța, apoi a fost admisă la aceeași universitate la școala masterală.

    Și să vă mai spun ceva important. Până să devină studentă la Sorbona, a făcut școală în România, gimnaziul în comuna Lunca Ilvei, iar liceul la Bistrița. Pentru meritul ei, de Sfânta Maria a devenit Cetățean de Onoare al comunei. Și e nepoata mea. Să ai drum luminos și liber pui scump!», a scris mătușa Andreei pe Facebook, mândră de ceea ce a putut să realizeze o fată simplă și modestă, dar înarmată cu inteligență și ambiție.

    Într-un interviu acordat pentru Bistrițeanul.ro, Andreea e explicat de ce a ales să studieze în Franța, la mii de kilometri depărtare de casa părintească din Lunca Ilvei.

    «Alegerea unei facultăți reprezintă cel mai mare challenge al ultimului an de liceu. Pentru mine a fost relativ simplu, îmi doream să studiez în Franța încă din clasa a 10-a când, în cadrul unui schimb de experiență școlar, organizat de către Primăria Municipiului Bistrița, am avut ocazia să cunosc acest nou univers. Si cum e relativ ieftin să visezi, am început și eu.. Mulți dintre prietenii care deja studiau în străinătate mă încurajau să fac acest pas și apoi reușita de la Bacalaureat a încununat această decizie, deja destul de bine conturată la acea perioadă. Absolvisem un profil bilingv, posibilități erau multe să studiez și în țară, însă nu îmi vedeam viitorul ca fiind translator sau profesor de franceză», a povestit șefa de promoție de la Sorbona.

    De o simplitate rar întâlnită, deși ajunsă deja pe culmile succesului la o vârstă fragedă, Andreea nu a uitat de toți cei care i-au fost alături și care au însoțit-o în drumul ei. Tânăra își amintește cu drag de dascălii din Lunca Ilvei și este recunoscătoare primarului Flaviu Lupșan care i-a acordat disctincția de cetățean de onoare chiar de Sfânta Maria.

    «Vorbind despre cei care mi-au fost alături, trebuie să menționez în primul rând familia mea, care m-a ajutat sa fiu ceea ce sunt azi. Mulțumesc tatălui meu pentru exemplul de corectitudine și moralitate pe care mi l-a oferit, mamei, pentru nenumăratele rugăciuni în care m-a purtat, pentru dovezile de blândețe și simplitate și bunicului meu Vasile, pe care, privindu-l, îmi amintesc mereu cine sunt, de unde vin și încotro mă îndrept. Nu aș fi reușit niciodată fără bagajul de cunoștiințe pe care mi l-am însușit mulțumită profesorilor mei, în special învățătoarei mele, Iulia Văsieș, profesorilor de la Lunca Ilvei, doamnei diriginte Cristina Iurisniti, care, timp de patru ani a fost picătura franceză și ce bine că a fost așa! Nu aș putea să uit nici sprijinul prietenilor dragi, în special al familiei Maftei, familiei Balta și al comunității de români extraordinari pe care i-am întâlnit la Paris și care au reușit să suplinească absența celor dragi, în special familiilor Morar, Țărmure, Musca și Creta. Recent , am primit și o distincție de excelență din partea Primăriei Lunca Ilvei, așa că profit de ocazie să mulțumesc domnului primar Flaviu Lupșan și Consiliului Local pentru inițiativă», a spus Andreea, dorind să semnaleze că toate succesele ei se datorează unei «armate de oameni».

    Andreea își va petrece și anii de masterat în Franța, în cadrul a două universități și se pregătește pentru o carieră diplomatică. Acest plan și l-a făcut încă de când a colaborat cu Ambasada României din Paris.

    «În anii care mă așteaptă îmi continui studiile în cadrul Masterului de Științe Politice și Relații Internaționale, un master dublu între universitatea Paris-Sorbonne si universitatea Pantheon-Assas Paris, specializată în drept și economie. Cu ajutorul lui Dumnezeu, pregătesc o carieră diplomatică, încurajată fiind de experiența de șase luni avută în cadrul Ambasadei României din Paris. Din toamnă o să lucrez și în Europe Business School, cea mai mare școală privata de business din Europa, un proiect nou pentru mine, dar care sper să îmi reușească.»


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate! Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii