• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nicolae Horumbă (APIA): Noi spunem că probabil 99% dintre fermieri vor fi plătiți până la 15 octombrie

    Roxana Dobre -

    Veste pentru fermierii care încă nu și-au primit subvențiile și care își monitorizează zilele acestea conturile pentru a vedea când le intră banii de la APIA!

    Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, directorul general al agenției de plăți, Nicolae Horumbă,  a prezentat din informații despre termenele de plată ale APIA.

    Avem data de 15 octombrie ca termen limită pentru plata tuturor subvențiilor care sunt acordate din bugetul FEGA, adică plățile directe inclusiv sprijinele cuplate în zootehnie și vegetal. Pe de altă parte, termenul legal pentru fermierii care primesc bani din bugetul național și FEADR este de 30 decembrie 2016. (…) Nu există nicio hotărâre de Guvern pentru termenul de plată 30 septembrie, ci o solicitare pe care statul român, Ministerul Agriculturii, a făcut-o către Comisia Europeană atunci când aceasta solicita statelor să comunice dacă au probleme și până la ce dată consideră că pot finaliza plățile”, a explicat astăzi într-o conferință de presă directorul general al APIA.

    Noi spunem că probabil 99% sau chiar 99,9% dintre fermieri vor fi plătiți până la 15 octombrie. Este și obligația statului membru, pentru că dincolo de data respectivă nu mai poți face plăți din FEGA. A spune că plătești sută la sută toate sumele este utopic, deoarece printre fermierii care au depus cereri la APIA în 2015 sunt și unii anchetați de organele de anchetă ale statului român. Până nu știi ce se întâmplă în acea anchetă, dacă e trimis sau nu în judecată, nu poți lua o decizie”, a mai explicat Horumbă.

    Ulterior, șeful APIA a clarificat pentru Agrointeligența: ”Am declarat nu o dată ci de mai multe ori ca termenul limită legal pentru finalizarea plăților directe este 15 octombrie. Cu toate acestea termenul asumat și notificat Comisiei de către statul român este cel de 30 septembrie. Pe de altă parte, am declarat la fel de răspicat ca termenul de finalizare a plăților pe sectorul zootehnic este 31 august„.

    Au rămas neplătiți mai ales fermierii care au fost la control

    Cea mai mare parte a fermierilor care nu au încasat încă subvenția provine din eșantionul de control. Până la acest moment, nu toate cererile cu probleme au fost soluționate.

    ”Am avut un eșantion de control de 56.669 de cereri, din care autorizați la plată 53.701, au mai rămas practic 2.968 de fermieri, din care 908 sunt în diferite statusuri de prelucrare, adică sunt în curs de instrumentare, 120 de fermieri sunt în curs de autorizare a plății, adică controalele administrative s-au finalizat și sunt pe fluxul de autorizare. Mai avem 1.940 de fermieri dintre cei controlați pe scheme de zootehnie care vor intra la plată începând cu data de 28 august sau 24 de august în funcție de schema respectivă”, a precizat Nicolae Horumbă, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură.

    Alte categorii de fermierii care nu au încasat  toți subvenția sunt cei cu transfer de exploatație, cei care au avut schema de Mici fermieri și au depășit pragul de 1.250 de euro sau beneficiari la care softul a dat diferite erori la introducerea datelor declarate.

    ”Pe de altă parte sunt fermieri care pot veni în decursul acestei perioade cu hotărâri judecătorești, pentru că au avut un litigiu între ei pe o suprafață de teren. Mai sunt și cazuri de fermieri la care aplicația mai dă uneori rateuri și pe care îi trimitem la centrul suport al dezvoltatorului. Ei verifică problema și corectează eroarea. Pentru unele erori termenul este foarte scurt, dar pentru altele, termenul este mai lung și poate necesita verificări suplimentare”, a mai spus directorul general al APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Bursa cerealelor. Creșteri de preț la grâu, porumb și rapiță Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    Plantele beau, nu mănâncă! Baza agriculturii: Solul! Cum îl facem optim pentru culturile noastre acum, în primăvară, cu cheltuieli minime? S-a publicat Ghidul pentru achiziția de utilaje agricole cu fonduri europene!