• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 5 sfaturi esențiale pentru creșterea albinelor

    Roxana Dobre -

    Creșterea albinelor este o activitate care necesită o foarte buna organizare și răbdare! Apicultorul trebuie să țină cât mai bine evidența activității  și evoluției familiilor de albine, de obicei ajutându-se de un jurnal, deoarece neefectuarea la timp a lucrărilor de întreținere poate duce la pierderea stupilor!

    Este recomandat ca în jurnalul ținut de apicultor să fie ținută și evidența produselor apicole deoarece cu cât mai multe detalii sunt notate despre un stup cu atât e mai ușor de prevăzut evoluția lui viitoare.  Iată 5 sfaturi esențiale de care trebuie să țineți cont atunci când vă apucați de creșterea albinelor:

    1. Ai grijă la procurarea primelor familii de albine

    La procurarea primelor familii trebuie să ai grijă ca acestea să fie suficient de puternic, 7-8 faguri din care 5-6 cu puiet, într-o perfectă stare de sănătate cât mai adaptată zonei unde vrei să le instalezi. Și roiurile sunt bune cu condiția să aibă albină multă, 1,5 kilograme, și apoi să fie dotată cu o matcă tânără și prolifică.

    2. Ține cont de sezoanele apicole și de lucrările din fiecare anotimp

    Primăvara, stuparul trebuie să facă un diagnostic stării familiilor și să aprecieze starea în care acestea au ieșit de la iernat. Când temperatura exterioară trece de 12°C albinele încep zborul de curățire. Pentru stimularea zborului de curățire se administrează apă caldă îndulcită în care se adaugă sare în concentrație de 0,5g/litru. În cazul familiilor slabe se recomandă hrănirea lor cu sirop de zahăr sau alte suplimente.

    Activitatea de vară începe odată cu înflorirea salcâmului, moment în care poate pleca în cules pastoral. În acestă perioadă albinele ies la cules și fac provizii importante de miere, polen etc. De câte ori se impune, apicultorul poate extrage mierea sau recolta polen și alte produse. Tot acum acesta poate să-și sporească numărul familiilor de albine prin roirea naturală sau artificială (provocat).

    Activitatea de toamnă începe odată cu încetarea culesurilor din timpul verii și presupune înlocuirea mătcilor necorespunzătoare, înlocuira fagurilor cu defecte, reducerea spațiului din stup pentru păstrarea căldurii, completarea rezervelor de hrană etc.

    Iarna stuparul intervine foarte puțin în viața familiei de albine, de obicei mulțumindu-se să controleze starea lor prin ascultarea stupilor

    3. Ai grijă cum alegi vatra de stupină

    În momentul în care ești în căutarea unei locații unde să îți amplasezi stupina, trebuie să ți cont de câteva criterii foarte importante:

    -Raza de zbor a albinei este de 3 km

    -Trebuie să existe o suprafață de 2.826 de hectare – pentru a asigura un cules bogat, pe toata durata sezonului

    -Pe o vatră nu trebuie să se instaleze mai mult de 30 familii de albine, pentru că o familie consumă în decursul unui an apicol aproximativ 90 de kg de miere și 30 de kg de polen

    -Vatra trebuie să fie însorită  indiferent de anotimp de obicei stupii se pun cu urdinișll spre spre sud – est

    -Este foarte important să fie departe de sursele poluante

    -Să fie un loc liniștit și departe de drumurile intens circulate

    -Între două stupine vecine trebuie să fie minim o distanță de 2-3 km, în funcție de potențialul melifer din zonă

    4. Alege cu grijă tipul de stup potrivit pentru propria stupină

    Stupii sunt de foarte multe feluri, însă ei se împart în două mari categorii: stupi orizonatali și stupi verticali. În fiecare categorie sunt diferite variante constructive. Însă ce ar trebui să știi este că indiferent de modelul de construcție, toți sunt buni pentru a practica apicultura. Condițiile de bază sunt acelea care țin de realizarea lor.  Stupul trebuie să fie rezistent, bine închegat, realizat după un standard și suficient de încăpător pentru ca familia de albine să se poate dezvolta fără probleme. Un stup de 10 rame este suficient pentru ca o familie de albine să își desfășoare activitatea, și să îți producă suficientă miere pentru a câștiga de pe urma lui.

    De reținut că prin alegerea stupului, apicultorul trebuie să îi asigure albinei condiții de viață cât mai apropiate de cele naturale. Producția de miere, păstura, polen, ceară, depinde în mare măsură și de tipul de echipament apicol folosit.

    Va trebui să folosești modelul de stup în funcție de utilitatea lui. De exemplu stupul orizontal este mai potrivit pentru un stupărit staționar, iar unul vertical cu magazii/caturii unui stupărit pastoral. Un alt factor în alegerea stupului mai este și zona țării în care te aflii, în sud albinele au o dezvoltare de primăvară mai accelerată și sunt recomandați stupii multietajați, iar în zonele de deal și de munte, stupi verticali cu magazii. De-a lungul timpului, cu siguranță o să întâlnești tot felul de modele de stupi dar cei mai folosit este stupul vertical cu magazie.

    5. Acordă o atenție specială perioadei de roire

    Perioada de roire se declanșează în mod normal în luna mai, când familia de albine s-a dezvoltat la capacitatea maximă, adică 60.000 și respectiv 100.000 de albine într-un stup. De reținut că matca carpatică roiește mult mai repede, mai ales dacă provine dintr-o linie genetică cu instinctul dezvoltat de roire. Trebuie să fii foarte atent și să previi roirea prin:

    -Asigurarea un spațiu suficient pentru depozitarea nectarului, fiind proporțional cu mărimea familiei de albine

    -Reducerea numărului de albine doici, prin a scoate rame cu puiet căpăcit gata de ecluzionare (este valabila mai ales la stupi orizonatali, unde spațiul este limitat)

    -Amplasarea stupilor pe pavilionul apicol contează foarte mult deoarece stupii puternici trebuie asezați în partea de sus iar cei mai slabi în partea de jos.

    Surse selective: www.lectiiapicultura.rowww.ojcacs.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență