• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Hrănirea artificială a albinelor: Cum se prepară și se administrează șerbetul și siropul de zahăr

    Roxana Dobre -

    Hrănirea artificială a albinelor cu șerbet de zahăr și cu sirop de zahăr reprezintă un sprijin important pe care apicultor îl poate da în stupină. Rețeta de prepare și administrarea șerbetului și a siropului de zahăr pot fi adaptate în funcție de nevoile albinelor la acel moment.

    Apicultorii sunt nevoiți adeseori, mai ales în anii secetoși, să hrănească artificial familia de albine. Este una dintre condițiile de bază atunci când vreți să evitați pierderea familiilor mai ales în perioadele lipsite de cules.

    Încă de la început atragem atenția că hrănirea naturală a albinelor reprezintă calea corectă de urmat însă nu puține sunt situațiile când aceasta trebuie înlocuită. Iată rețetele a două dintre cele mai folosite surse de hrană artificială, șerbetul și siropul de zahăr!

    Șerbetul de zahăr pentru albine

    Unul din cele mai folosite produse în hrănirea artificială a albinelor este șerbetul de zahăr. Ușor de pregătit, este preferatul multor apicultori!

    Mod de preparare pentru șerbetul de zahăr pentru albine

    Se amestecă într-un vas emailat sau din inox, 1 kilogram de zahăr și 0,2 litri de apă. Amestecând cele două produse se constată că zahărul este bine umezit iar apa nu băltește. Vasul cu amestecul rezultat se așază pe aragaz și se fierbe la foc mic. Spuma rezultată mai ales la început se îndepărtează. O operațiune foarte importantă este îndepărtarea cristalelor de zahăr, cu o cârpă udă și stoarsă, ce se depun pe pereții vasului. Durata fierberii este de 15-30 minute în funcție de tăria focului.

    Primele încercări s-ar putea transforma în eșecuri. Nu disperați pentru că odată însușită tehnologia, nu o să mai aveți probleme. De aceea începeți cu prepararea unei cantități mici de zahăr!

    Cam după 15-20 de minute se controlează concentrația siropului. Se ia cu o linguriță sirop și se introduce într-un pahar cu apă rece. Vom ști că amestecul ajunge la concentrația optimă când acesta rămâne închegat pe linguriță. În acel moment se ia vasul de pe foc și se introduce în apă să se răcească ușor (70-80 grade C). Cu ajutorul unei linguri mari de lemn soluția se amestecă continuu. Odată cu trecerea timpului se constată că soluția devine opacă, apoi se albește. Vă opriți din amestecat când șerbetul ajunge la consistența și granulația dorită. Daca prima încercare a însemnat un eșec atunci se adaugă apă din nou și o luați de la capăt.

    Nu preparați cantități mari de șerbet decât dupa ce v-ați însușit tehnologia de preparare. Nu preparați doze mai mari de 5 kilograme pentru că sunt greu de manevrat (amestecat), pentru această cantitate oala trebuie să fie de 10 litri. Spumuiți amestecul și ștergeți permanent pereții vasului iar focul trebuie să fie domol. După fierbere și o oarecare răcire, amestecați energic crescând ritmul spre final (sensul nu contează). Dacă șerbetul este prea tare înglobați câteva picături de apă și frământați.

    Administrarea și depozitarea șerbetului de zahăr pentru albine

    Șerbetul se poate folosi ca atare sau puteți încorpora prin frământare energică diferite adaosuri de polen, înlocuitori de polen, acizi pentru corectarea ph-ului, medicamente, etc. Folosirea șerbetului de zahăr este recomandată tot timpul anului, în toate cazurile, cu excepția hrănirilor de completare. Se poate „fabrica” o cantitate mai mare de șerbet care se depozitează în locuri cu temperatura de 8-12 grade C, împachetat în pungi, sau în recipiente etanșe.

    Siropul de zahăr pentru albine

    Este un înlocuitor al mierii iar perioada de folosire este cuprinsă între debutul primăverii (1-10 martie) și începutul toamnei (maxim 15 septembrie).

    Mod de preparare a siropului de zahăr pentru albine

    Siropul de zahăr se prepară la rece sau la cald. Când preparați siropul la rece, puneți în vas apa necesară și apoi turnați zahărul în reprize, amestecând conținutul până la dizolvarea totală. Insistați asupra faptului că zahărul trebuie dizolvat total, în caz contrar va apărea cristalizarea „mierii”.

    Prepararea siropului la cald se face încălzind apa necesară până la fierbere, după care se ia vasul de pe foc și se înglobează în reprize prin amestecare cu zahărul. Aceasta metodă este mai practică și mai rapidă. O indicație care trebuie respectată întotdeauna: nu fierbeți siropul pentru că aveți toate șansele să se cristalizeze.

    Administrarea siropului de zahăr la albine

    Completarea rezervelor pentru iernat: această lucrare începe pe 1-5 august și are ca termen de finalizare data de maxim 20-25 august (cu cât mai repede cu atât mai bine). Se folosesc doze de 2-2,5 litri de sirop 2/1 sau 3/1 sau doze mai mari dacă albinele reușesc să preia cantitatea. Completarea cu sirop se face dupa ce s-a reorganizat cuibul urmărindu-se în special căpăcirea mierii depozitate.

    În plus, se mai pot face hrăniri de salvare, stimulare în fiecare primăvară: cu sirop 1/1, concomitent cu reducerea cuibului și împachetarea de primăvară. Hrănirea și stimularea roiurilor: în doze zilnice de 200 g sirop/zi până la apariția unui cules natural. Hrăniri medicamentoase de primăvară, vara sau toamna: concentrație 1/1 conform prospectului. Hrăniri de stimulare la sfârșitul verii (august): concentrație 2/1 în doze mici, zilnice. Alte situații de urgență apărute în stupină.

    Cea mai avantajoasă concentrație este 2/1 sau 3/2. Siropul nu se fierbe sub nici un motiv. Adăugați 2 g sare de lămâie/litru sirop pentru o bună invertire a zahărului. Se administrează după nevoi însă trebuie știut că în ceea ce privește calitatea este sub miere.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA Fermierul Gheorghe Holom: Semănăm porumbul a doua oară. Prima dată ni l-au distrus mistreții Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere