Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Fermierii cer socoteală APIA: Să vedem sumele!

Pe 24 august, APIA - instituție condusă de directorul Nicolae Horumbă, și-a luat angajamentul că va plăti banii fermierilor până la finele lunii

Fermierii nu mai tolerează șiretlicurile Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Dacă ieri, agenția a strecurat într-un comunicat de presă o informație superficială privind situația plăților din Campania pe 2015, producătorii agricoli cer să fie publicate sumele achitate, mai ales că APIA și-a luat angajamentul să finalizeze plățile în zootehnie până la finele lunii august. Adică până ieri!

Din comunicatul APIA, 24.08.2016: Facem precizarea că Agenţia își ia angajamentul să finalizeze plăţile aferente schemelor din sectorul zootehnic până la data de 31 august 2016. A expirat termenul asumat. Astăzi așteptăm comunicatul APIA”, a scris pe Facebook fermierul Costel Caraș, cel care a stat de două ori în greva foamei în cursul lunii trecute, cerând plata subvențiilor către toți fermierii.

În cursul zilei de ieri, într-un comunicat ce anunța că și anul acesta se va plăti avans din subvenția pe 2016, APIA  a anunțat că în privința plăților pentru Campania 2015 s-au achitat până acum 1.936,12 milioane euro pentru un număr de 929.420 beneficiari (98,44 % din numărul total de beneficiari), pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) și Buget Național. Procentul comunicat face trimitere doar la numărul de beneficiari, iar fermierii reclamă că le-au fost virate în conturi sumele cele mai mici, în timp ce marea parte a banilor – mai ales pe zootehnie, încă nu le-au intrat.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Statul roman ar trebui sa fie foarte exigent cui platesc aceste subventii si facilitati fiscale, doar acelor fermieri care au angajati cu carte de munca , contribuie la bugetul statului, au o ferma cu cultura mare, livada, linie de productie etc etc nu acelor care nu au nici macar un angajat(nu ami zic de unul cu studii superioare de aia agricultura noastra nu e performanta ca statul arunca cu milioane de euro pe ei ca la manelsti si ei fac agricultura dupa ureche) lucreaza cu oameni la negru,amagesc taranii cu arenda de 200 lei/ha, vand toata productia din camp cu tir dar primesc FACILITATI SI SUBVENTII DE MILIARDE. RUSINA SA VA FIE.

    1. Doamnă dragă, cu tot respectul, aș dori să vă întreb dacă aveți tangență cu agricultura? Presupun că nu prea după comentariile pe care le faceți și, în general, criticați acordarea subvențiilor în agricultură cam la fiecare intervenție. Nu știu de ce sunteți așa de pornită? Vi se pare cumva că aceste sume sunt prea mari și sunt nemeritate? Vorbiți de angajați în ferme cu acte în regulă dar, știți cumva câți sunt dispuși să muncească în agricultură ținând cont că aici nu există sărbătoare, duminică sau zile libere cum sunt în alte domenii de activitate? Știți cât își poate permite un fermier să plătească pe zi un muncitor căruia trebuie să-i asigure și hrană și cazare? 50 de lei pe zi.Eu vă vorbesc de fermele mici care sunt predominante în România și care se chinuie să supraviețuiască prin forța de muncă a familiei sau, dacă ai noroc să prinzi lucrători sezonieri care azi vin la muncă dar nu mai știi ce vor face mâine. Aveți idee cât de greu un crescător de oi își poate găsi un cioban care să păstorească o turmă? Asta fiind doar despre angajații despre care faceți foarte des vorbire…Iar aceste subvenții de care vă tot împiedicați sunt un drept acordat ca urmare a apartenenței României la U.E. și nu o pomană pe care o arunci unor cerșetori. Nu au cerut-o fermierii ci li se acordă conform legislației europene. Și, chiar și așa, sumele acordate sunt la mai puțin de jumătate față de subvențiile de care beneficiază agricultorii din lumea bună. Ca urmare, după toate greutățile de a fi la zi cu lucrările și de a te menține cât de cât pe linia de plutire, să mai fi și mințit sistematic de luni bune de zile că vei primi acei bănuți în cont, bănuți pe care i-ai luat în calcul atunci când ți-ai făcut planul de lucrări la început de an.Și mai o treabă, doamnă dragă, legată de forța de muncă de care se duce lipsă în acest sector: statul ne dă o ,,mână de ajutor” foarte serioasă acordând ajutoare sociale cu duiumul pur și simplu pentru încurajarea nemuncii. De ce să vină asistatul social să muncească în fermă când poate primi bani fără nici un efort. Asta nu vă deranjează? Lăsați fermierul în pace, cu munca lui și cu necazurile lui…Nu cred că truditorii pământului care cu iarnă, cu vară sunt mereu în roată merită asemenea aprecieri. Umblați puțin prin țară să vă edificați.

    2. Doamna Alina,eu am impresia ca d-stra nu stiti ce inseamna agricultura!!! Ma gandeam ca sa va angajez pe dumneavoastra la ferma de animale cu un salariu minim pe economie ,ce parere aveti? Eu cred ca mai bine consumati produse importate din alte tari care contin chimicale si au aspect comercial!Din cele scrise de d-stra imi dau seama ca,habar nu aveti ce inseamna agricultura si zootehnie!!

  2. Gradul de imbecilitate,incompetenta si nesimtire a ajuns la cote alarmante la a.p.i.a face-ti ceva mai rasilor cu oameni aia acolo ca habar nu au unde le incepe capul si unde li se termina fundul.hei d-l Ciolos dormi?????

Scrie un comentariu