Piaţa terenurilorŞtiri agricoleViaţa la ţară

Taxe și impozite la jumătate pentru fermierii care vor exploata terenuri lăsate în paragină

O modificare legislativă importantă pe piața funciară din România! S-a găsit soluție pentru acei agricultori care fac un efort și exploatează o anumită categorie de terenuri care, astăzi, au ajuns să reprezinte o suprafață însemnată în multe sate românești rămase fără forță de muncă tânără. Astfel, se ia în calcul acordarea de facilități fiscale pentru persoanele care vor exploata terenurile aflate acum în paragină, în proprietatea publică a statului. Propunerea legislativă a fost pusă în dezbatere la Senat, pe 30 august și urmează să fie analizată la începutul acestei sesiuni parlamentare.

Proiectul prevede ca suprafețele din zona bazinelor hidrologice, rezultate ca urmare a unor viituri, alunecări de teren, depuneri de aluviuni, sau terenuri din zona îndiguirilor, barajelor, constituite în insule și grinduri, care nu produc nimic și sunt lăsate în paragină, să fie exploatate economic. Firmele care vor exploata aceste suprafețe, în anumite domenii de activitate, vor primi scutire de 50% din sumele aferente taxelor și impozitelor.

Dispozițiile viitoarei legi nu se aplică terenurilor prevăzute de Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei Delta Dunării, cu modificările și completările ulterioare, terenurilor care au regim de arie naturală protejată, terenurilor aflate în parcuri urbane și în zone de agrement intravilan, terenurilor inundabile, terenurilor folosite pentru exploatații agricole sau piscicole și terenurilor pentru care există deja un regim fiscal derogatoriu.”

Inițiatorii susțin că deşi, aparent, prin aceste scutiri fiscale, s-ar diminua potențialele venituri bugetare, în realitate trebuie să comparăm ce ne aduc aceste terenuri acum, adică zero venituri, cu ceea ce ne-ar putea aduce dacă le dăm în exploatare.  “Locuri de muncă, creșterea veniturilor statului, valorificarea potențialului economic, dezvoltare durabilă, toate acestea ar putea fi rezultatul unor reglementări fiscal prin care investitorii să fie stimulați să-și implice resursele și abilitățile antreprenoriale, în interesul comunității”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

În sarcina autorităților locale ar veni identificarea exactă a acestor suprafețe, apoi, după darea lor în exploatare, “reglementarea aspectelor care țin de asigurarea protecției mediului și evitarea modificărilor care să pună în pericol aceste terenuri, amenajările de infrastructură, regimul construcțiilor, tipurile activităților economice autorizate și altele, care, în ansamblu, să servească intereselor comunităților”.

Proiectul legislativ urmează să obțină avizele necesare pentru a intra în dezbatere publică de urgență la Senat, chiar la începutul acestei sesiuni parlamentare.

Sursa: www.legestart.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


3 comentarii

  1. NU se intreaba nimeni de ce forta de munca tanara nu vine in agricultura si pleaca in tari straine sa munceasca tot in agricultura, raspund tot eu ca roman e lacom , avar, etc etc munceste cu muncitori la negru ca pe sclavi ii plateste prost max 50 lei/zi , el se imbogateste peste noapte iar taranii tot saraci raman

Scrie un comentariu