Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

Cum se modifică subvențiile fermierilor pentru 2016 și 2017

Regulile pentru încasarea subvențiilor din agricultură vor fi modificate radical, potrivit ministrului agriculturii Achim Irimescu. Acesta a dezvăluit care sunt principalele noi condiții care se vor schimba pentru a permite accesul unui număr mai mare de beneficiari la unele plăți care a fost foarte mari pentru anul de cerere 2015. 

Situația (cea a plăților foarte mari pe anumite scheme de sprijin cuplat – n.r.) nu se va mai repeta în 2016. Deja văzând sumele acestea mari, producătorii s-a străduit să respecte cât mai mulți condițiile impuse, iar din 2017, situația se schimbă radical pentru că am venit cu o serie de amendamente în urma discuțiilor cu fermierii”, a anunțat ministrul agriculturii Achim Irimescu la emisiunea ”Viața Satului” de pe TVR 1.

Șeful MADR a exemplificat și cele mai mari modificări ce vor surveni în legislația subvențiilor ce se vor plăti pentru cererile depuse anul viitor: ”Spre exemplu, la ovine, am scăzut de la 150 de capete în zona de munte la 70 de capete și maximul de la 600 la 500 de capete (prag de eligibilitate la sprijinul cuplat – n.r.). La bovine am introdus pentru zona de munte eligibilitate de la 5 capete, nu de la 10. În plus, am venit de la 8 ani la 10 ani vârsta maximă a animalului, plus condișia este să ai 10 bovine în curte, dar să plătești cele eligibile. Actualmente nu este posibil. Dacă din 10 nu au prima fătare, nu îndeplinesc condițiile anterioare, iei pentru cele 5 bovine eligibile. (…) Va fi o creștere substanțială pe ansamblu pentru că fondurile cresc de la an la an. De exemplu, la bovina de carne, în loc de 300 de euro va fi 313-330-340 de euro pe cap de animal”, a exemplificat Irimescu.

El a precizat că o creșterea substanțială a plăților directe va fi la ovine, unde se va reduce decalajul față de sectorul creșterii bovinelor.”De la 4,5 euro, vom ajunge la 17-20-24-26 de euro pe cap de animal”, a spus Irimescu, făcând referire la sprijinul cuplat ce se încasează pentru ovine.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


10 comentarii

 1. Buna ziua ! Care este varsta minima la un vitel pentru a fi eligibil pentru subventie?
  Am 9 vaci si un vitel de 2 saptamani, se incadreaza la varianta de minim 10 bucati?
  Multumesc

 2. Pentru CICI.Un solar performant,sau chiar doua,te pot ajuta foarte mult,Iar la ceea ce ti a sugerat Marius,completez,arbusti fructifer,capsuni.I ti sugerez,nu pentru subventii sa lucrezi,ci pentru bucuria de a munci si pentru bucuria de a darui semenilor,alimente -medicamente sanatoase. Succes divin,succes deplin.

 3. Sunt noua in bransa, vreau sa traiesc decent de pe urma agriculturii.
  Am un teren de 3047 m2 , cu ce sa-l cultiv ca sa pot sa beneficiez de ajutor de la APIA ? Multumesc

 4. sint orban alexandru din breaza mures am 3 bibolita cu lapte fiecare duminica ma uit la viata satului dar nu vad sa fie vorba despre bivolitele de lapte si pe mine ma intreseaza cite sunveti vine dupa o bivolita si sunveti dupa lapte de bivolita si mai multe irtat pentra deranj

  1. Vezi ca ungurii tot dau subventii.. Cere de la ei.. Si invata limba romana daca vrei subventii din tara asta, tuti ceapa matii!

Scrie un comentariu