• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Covorul verde: selecțiile de plante care cresc fertilitatea solului și redau fermei terenurile inundabile

    Gabriela Gimbășanu -

    Covorul verde sau covorul vegetal este o soluție sustenabilă pentru mai multe probleme cu care se confruntă fermele din România. Tehnologia este utilă mai ales pentru a crește fertilitatea solurilor sărace sau pentru recuperarea celor care sunt predispuse băltirilor, după cum am putut afla la Ziua Agriculturii Durabile, un eveniment organizat  de către Asociația AIDER la ferma Agronova din județul Olt. 

    Covorul verde, o cultură care până de curând era străină fermierilor români, a intrat în atenția producătorilor mai ales odată cu aplicarea noi Politici Agricole Comune. Subvenția acordată pentru practicile agricole prietenoase cu mediu i-a făcut pe fermieri să analizeze atent care sunt avantajele acestei selecții de plante care pot duce la creșterea fertilității solului și chiar la valorificarea solurilor unde fenomenul de băltire se manifestă cu regularitate.

    Covorul verde a fost un subiect aprofundat în cadrul vizitei pe care fermierii au făcut-o vineri, 9 septembrie, la ferma Agronova, din Gura Padinii, județul Olt. În cadrul evenimentului organizat de Asociația AIDER fermierii au văzut cum arată o astfel de cultură și au putut afla care sunt beneficiile unei astfel de culturi, mai departe de beneficiul de a încasa o subvenție importantă de la APIA.

    Cultura verde protejează solul de buruieni

    Covorul verde reprezintă o cultură ce poate fi înființată pe solurile cu probleme din fermă, fie că vorbim de soluri slab fertile, fie că vorbim de soluri care se inundă primăvara din cauza excesului de umiditate. Covorul vegetal nu doar că aduce un aport considerabil de elemente nutritive în sol, ci contribuie și la eliminarea buruienilor din teren. Plantele care compun covorul vegetal nu permit buruienilor să se dezvolte și, astfel, terenul este lăsat liber de buruieni.

    patrick-valmary

    ”Aici nu suntem la o parcelă de buruieni, ci suntem la o parcelă de plante tehnice, care au rolul de a proteja solul. Avem un lot experimental de covor vegetal, care în România este privit cu încărcătură, ca fiind ceva care nu ajută. Aici avem zece plante utilizate în amestecuri diferite, de la tipuri de trifoi diferite, la floarea soarelui specială pentru covor verde. De asemenea, avem sorg sudanez, hrișcă, măzăriche, bob. Aici s-a făcut un test extraordinar. Covorul vegetal are în general patru scopuri: protejează solul, permite efectuarea lucrărilor solului mai ușor, are scopul de a fertiliza și acela de a erbicida solul. Asta poate părea incredibil, dar avem în lot o zonă delimitată și se poate vedea că, de o parte și de alta a covorului vegetal, pe zona lăsată liberă, buruienile s-au înmulțit destul de mult, în timp ce în covorul vegetal sunt doar plantele pe care le-am folosit pentru covor. În zona aceasta unde avem floarea-soarelui și sorg sudanez nu este nici urmă de buruiană”, ne-a declarat Patrick Valmary, consultant în agricultură durabilă.

    Covorul aduce aportul de nutrienți de care plantele au nevoie

    Plantele care compun covorul vegetal, odată introduse în sol, aduc un aport substanțial de substanțe nutritive, iar specialiștii sunt de părere că încorporarea lor este echivalentă cu aplicarea pământului de pădure pe solurile slab aprovizionate în substanțe nutritive.

    ”Legat de producție, de fertilitatea solului, trebuie să știți că ne apropiem de ce se întâmplă în pădure. Chiar dacă terenul nu este lucrat de mult timp, covorul vegetal va aduce tot aportul de nutrienți de care viitoarele plante de cultură au nevoie. Covorul vegetal aduce toate elementele nutritive din subsol, la suprafață. În general sistemul de covor vegetal este folosit în sistemul de agricultură ecologică. Noi credem că un amestec de sistem clasic, cu îngrășăminte chimice și cu covor vegetal, putem să avem o mai mare fertilitate a solului”, a mai spus specialistul.

    coveor-verde

    Covorul verde – esențial schema de înverzire

    În timp ce, cei mai mulți fermieri s-au îndreptat către cultura de soia, pentru a beneficia de schema de înverzire, Arnaud Charmetant, fermier și președintele Asociației AIDER, este de părere că, acest covor verde aduce mai multe beneficii, decât orice altă cultură, tocmai pentru că are în compoziție mai multe plante, cu acțiuni diferite asupra solului.

    ”Prin PNDR 2014-2020 avem posibilitatea de a cultiva covor verde, dar avem și obligația de a respecta schema de înverzire. În loc să luăm asta ca o constrângere, noi am ales să profităm de această oportunitate, ca să putem să exersăm practica cu covorul vegetal, nu numai să primim bani în plus, ci și pentru că ne confruntăm cu același tip de teren cum are Alin (Alin Didă, directorul general de la Agronova – n.r), la Agronova. Este vorba de un teren de baltă, unde ne confruntăm cu exces de apă în anumite zone, iar în alte zone terenul este mai nisipos și avem probleme cu terenul care se usucă prea repede”, ne-a explicat Arnaud Charmetant, președintele Asociației AIDER și fermierul care cultivă covor vegetal în ferma Concordia Agro din județul Călărași.

    covor-verde-cu-floarea-soarelui

    Covorul verde se poate adapta tipului de sol

    O caracteristică importantă a covorului vegetal este aceea că poate fi adaptat în funcție de tipul de sol pe care se înființează, în așa fel încât să-i imprime acestuia caracteristicile care îi lipsesc: permeabilitate, fertilitate, valorificarea apei în exces.

    ”Încercăm să găsim covor pentru fiecare tip de teren. Pentru terenul care suferă de lipsă de apă încercăm să găsim covor care se seamănă în luna august, înainte de rapiță și căutăm specii care nu vor rezista în perioada de iarnă, ca să fie distrus și încorporat mai ușor în primăvară. Pentru terenul unde avem exces de apă încercăm să folosim plante și specii de plante care rezistă peste iarnă, în ideea de a intra mai devreme pe teren, pentru a semăna în perioada optimă sau se ne apropiem de perioada optimă pentru culturile de primăvară. Covorul ajută la uscarea terenului și aduce în plus și fertilitate naturală în sol”, ne-a mai spus liderul AIDER.

    presedinte-aider

    10-50 euro costul pentru un hectar de covor verde

    Pentru înființarea unui hectar de astfel de covor verde, costul diferă în funcție de prețul semințelor și de tipurile de plante folosite.

    ”În general, foarte mulți producători aleg să folosească semințe din fermă, iar singurele semințe care au un cost sunt cele de leguminoase care sunt mai greu de produs în fermă. Costul la hectar este foarte diferit în funcție de tipul de semințe folosit. Se merge de la 10 euro la 50 euro pe hectar, totul depinde de speciile care sunt folosite”, a spus Arnaud Charmetant.

    Perioada de semănat diferă în funcție de cultura recoltată

    Sunt diferite perioade în care se recomandă semănarea covorului verde: în perioada de vară, după 15 august, sau imediat după recoltarea porumbului. Atât plantele care compun covorul verde, cât și perioada de semănat se aleg în funcție de tipul de sol și condițiile climatice din perioada respectivă.

    ”În perioada de vară se seamănă un amestec de floarea-soarelui cu sorg sau, după 15 august, când folosim un amestec de măzăriche cu orz de primăvară, bob, muștar. Mai avem și posibilitatea de a semăna după porumb, iar aici folosim secară forestieră care este mai rezistentă la frig, măzăriche și rapiță furajeră, în general se folosesc speciile furajere care sunt mai rezistente la boli. Dacă vrei să semeni covor verde în vară cel mai bine ar fi să alegi plantele cu semințe mici, pentru că acestea germinează cel mai repede. Aici covorul verde a fost semănat la sfârșit de iulie. Acest covor este experimental, nu are un rol agronomic”, ne-a spus Patrick Valmary, consultant în agricultură durabilă.

    Agronova vrea să înființeze 100 de hectare de covor verde

    Societatea Agronova lucrează peste 7.000 de hectare în localitatea Gura Padinii, județul Olt. Din suprafața totală, mai mult de 500 de hectare nu pot fi lucrate pentru că sunt afectate în fiecare primăvară de fenomenul de băltire, care îi împiedică pe specialiști să intre la semănat în perioada optimă la porumb și floarea soarelui. Lotul experimental din ferma sa, l-a convins pe Alin Didă, directorul general Agronova să înființeze 100 de hectare de covor verde pentru anul următor.

    ”Vreau să începem să ne concentrăm mai serios la tehnologia cu covor verde pentru că în terenurile pe care noi le lucrăm sunt zone în care băltește foarte mult apa. Vrem să înființăm covor verde tocmai ca să scăpăm de băltirile de apă și să putem să intrăm să semănăm devreme. Este prima dată când avem acest lot experimental de covor verde și de anul viitor vrem să înființăm și noi un astfel de covor. Anul viitor vrem să înființăm covor verde pe 100 de hectare. Am vorbit cu cei de la AIDER și vor să vină se ne învețe. Noi avem suprafețe foarte mari unde băltește foarte rău apa și nu putem să punem nimic. Toamna nu poți cultiva nimic pentru că în primăvară totul se inundă, iar primăvara nu poți cultiva nimic pentru că totul este inundat. Poți să intri la semănat abia din iunie, când se retrage apa. Cam 500 de hectare sunt anual afectate de băltiri, când vorbesc de băltire mă refer la 5-10 cm de apă deasupra solului. Dacă cu ajutorul covorului putem intra la semănat mai devreme cu o lună și jumătate, atunci e o mare realizare. Din punct de vedere al subvenției nu ne facem probleme pentru că avem lucerna pentru înverzire”, ne-a mărturisit Alin Didă, directorul general al companiei Agronova.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd