• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se cultivă secara: tratamente pentru combaterea bolilor și dăunătorilor. Tratamentul semințelor

    agrointeligenta.ro -

    Cultivarea secarei. Cultura de secară este amenințată de mai multe boli și dăunători care pot distruge investiția și recolta fermierilor. Se recomandă acționarea preventivă cu tratamente de combatere, precum și tratarea semințelor de secară.

    Cel mai periculos dăunător în culturile de secară este gândacul ghebos (Zabrus tenebrioides) care apare când nu se respectă principiile rotației culturilor, iar alte pericole mari le reprezintă și gândacii pocnitori – Agriotes – specie polifagă, favorizată de solurile grele, reci, umede. Dintre ciupercile fitopatogene care amenință cultura de secară se pot aminti speciile Tilletia secalis, T. caries, T. foetida – malura şi Fusarium, care provoacă fusarioza.

    Citiți și: Tehnologia de cultivare a secarei, planta care poate fi cultivată acolo unde grâul nu este indicat

    Măsurile de prevenire şi combatere sunt în primul rând agrofitotehnice, alături de care se impun tratamentele fitosanitare, preventive sau la avertizare. Obligatoriu, la înfiinţarea culturilor vor fi utilizate seminţe tratate cu insectofungicide omologate.

    Tratamentul seminţelor pentru cultura de secară

    AMIRAL PROFFY 6 FS produs de Alchimex este un produs cu acţiune fungicidă care conţine 60 g tebuconazol/litru, condiţionat sub formă de suspensie apoasă, de culoare roşie. La depozitare prelungită, pot apărea depuneri care însă, printr-o uşoară agitare, revin în suspensie. Amiral Proffy 6S se foloseşte pentru tratamentul seminţelor de grâu, secară, triticale, orz şi orzoaică, destinate însămânţărilor. Produsul acţionează ca un fungicid sistemic, cu acţiune preventivă şi curativă asupra unui spectru larg de agenţi fitopatogeni care se transmit prin seminţe şi sol.

    În timpul germinării şi creşterii plantutelor, substanţa activă este absorbită prin rădăcini şi este distribuită prin toate organele plantelor, protejându-le faţă de unele din cele mai păgubitoare boli cu infecţie internă şi externă care se întâlnesc în culturile de cereale păioase netratate.

    La secară, este omolgat pentru MALURA şi FUSARIOZA. Tratamentul se efectuează în doze de 0,5 l / tona de sămânţă.

    Tratamentul seminţelor se face cu echipamente corespunzătoare, prevăzute cu sisteme de agitare continuă a soluţiei de tratat, asigurându-se respectarea dozei recomandate şi o acoperire uniformă a seminţelor. înainte de golire, ambalajul se agită bine pentru omogenizarea conţinutului. După golire, ambalajul se clăteşte bine (de 3 ori) cu apa care se adaugă în rezervorul cu soluţia de tratat.

    În funcţie de caracteristicile şi performanţa tehnică a echipamentelor din dotare, produsul se diluează în 3-5 litri apă /0,5 litri produs/tonă de seminţe (luându-se iîn calcul şi apa rezultată din clătirea ambalajului) sau se poate dilua mai mult (până la 10 litri apa/0,5 litri produs/1 tonă de seminţe), cu condiţia ca semănatul să se facă imediat după tratamentul seminţei.

    La însăcuirea seminţelor tratate, mai ales a celor tratate cu adaos de apă, care se depozitează în vederea însămânţării, nu se vor folosi saci din folie de plastic, iar depozitarea până la însămânţare se va face în spaţii uscate, bine ventilate, separat de samânţa destinată consumului.

    Sămânţa tratată nu se poate folosi de la un an la altul. Este interzisă folosirea seminţelor tratate în hrana oamenilor, a animalelor sau în alte scopuri decât pentru semănat.

    Toate culturile la care se estimează producţii de peste 4000kg/ha şi toate loturile semincere se vor trata obligatoriu prin aplicareaa 1-2 tratamente cu fungicide pe vegetaţie cu unul dintre următoarele produse: Tilt 250 EC (0,5l/ha); Mirage 45 EC (1l/ha), Granit 20 (1L/HA), Alert (0,8l/ha), Alto Combi 420 (0,5l/ha), Bumper Super 490 EC (0,8l/ha), Sumi 8 12,5 WP (0,4kg/ha), Sanazole 250 EC (0,5l/ha), Tango (0,5l/ha), Impact 25 SC (0,5l/ha), Folicur BT 225 EC (0.8l/ha), Caramba 60 SL(1,2l/ha), Tango Super (0,75l/ha), Orius 25EW (0,5l/ha), Stratego 250 EC (1l/ha), Artea 330 EC (0,4l/ha), Falcon 460 EC (0,6l/ha), Bumper Forte CE (1l/ha), Sanazole Combi (1l/ha), Vydan 25 EC (0,5l/ha), Zamfir 40 EW (O,75l/ha), Soprano (o,75l/ha).

    Combaterea dăunătorilor la secară 

    Pentru combaterea dăunătorilor în cultura de secară se fac tratamente chimice în perioada de vegetaţie. Se poate aplica unul dintre produsele: Actara 35 WG (0.06l/ha), Decis 2,5 EC (0.02-0,05%), Decis 25 WG (0,2-0,3l/ha), Fastac (0,01-0,02l/ha), Karate 2,5 EC (0,2-0,4l/ha), Mopsilan (0,06-0,125l/ha), Regent (0,09-0,1l/ha), Sinoratox 35(0,1-0,3%), Victenon (0,4-1l/ha). Pentru combaterea rozătoarelor din cîmp se poate utiliza produsul Baraki.

    Combaterea buruienilor la cultura de secară

    Combatere buruienilor la secară se face prin stropiri pe vegetaţie în momentele optime de aplicare cu unul dintre următoarele erbicide: Assert (2l/ha), Basgran (2-4l/ha), Buctril (0,8l/ha), Cerestar 75 WP (15-20g/ha), Dacsulfuron750WP(15-20g/ha), DMA6 (1l/ha), Glean 75DF (15-20g/ha), Granstar 75DF (15-20g/ha), Harmony Extra (40g/ha), Icedin Super (1l/ha), Lintur 70 WG (150g/ha), Lancet RV (1-1,25L/HA), Logran 75 WG (10g/ha), Mustang (0,4-0,6l/ha), Oltisan Extra (1l/ha), Primstar 75 DF (15-20g/ha), Puma S (0,8-1l/ha), Radical Super 40 CS (1l/ha), Rival Star 75 PU (15-20g/ha), Sansac (1l/ha), Sekator (0,2-0,3l/ha), Sansulfuron 750 WP (15-20g/ha).


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    Lista cu subvenții APIA pe care fermierii le pot obține în acest an Asigurarea culturilor – un pas necesar pentru stabilitatea financiară a agricultorilor Fermierii se mobilizează pentru a-l ajuta pe Petre Țăroiu să-și recupereze combina luată de bancă