• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții: Fermierii care cresc rase în pericol de abandon, blocați de APIA pe toate schemele de plată

    Roxana Dobre -

    Fermieri blocați la plată! Necazurile producătorilor agricoli par să nu se mai termine iar problemele legate de plata subvenției ies la iveală pe zi ce trece. Un caz este și cel al fermierilor din mai multe județe ale țării, crescători de animale care au accesat Măsura 10 Agromediu, Pachetul 8 și cărora Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) le-a blocat toate plățile din cauza imposibilității momentane de a achita banii pentru această măsură.

    Așteptau bani pe mai multe scheme dar nu au primit niciun leu! Este vorba despre fermierii care cresc animale în pericol de abandon și pentru care APIA nu a plătit vreun ban nici pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) și Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ).

    Potrivit secretarului general al Romovis, Ionică Nechifor, fermierii au sesizat că din cauza unei măsuri care nu poate fi plătită sunt blocate la plată toate schemele cerute de crescători pe zootehnie. Producătorii agricoli spun că deja blocajele de la agenția de plăți devin absurde având în vedere că schemele nu au legătură una cu cealaltă și nici măcar nu sunt plătite din același buget. un fel de Dosarele X în care, deși aparent n-au nimic în comun, schemele se anulează sau se blochează unele pe celelalte în sistemul de la APIA, fără nici o explicație logică!

    ”Fermierii crescători de ovine care au accesat Măsura 10, Pachetul 8 Resurse genetice, animale în pericol de abandon din rasele Merinos de Palas, Karakul de Botoșani, Oaia cu cap negru de Teleorman, Rațca sau la bovine Sura de Stepă, nu au luat banii pe nici o măsură. Adică ANT, SCZ sau măsura mai sus menționată. Mai grav este că nici nu se întrevede a se lua curând. Ni s-a explicat din nou că nu este modulul pus la punct. Dar noi nu înțelegem de ce nu ni s-a autorizat la plată ANT și SCZ , după care să primim și pe Masura 10, Pachetul 8, când o să fie modulul funcțional. Nu pot să cred cum responsabilii nu fac nimic, trebuie mereu să țipăm sau să protestăm să obținem ceva ce ni se cuvine? Nu mai înțeleg nimic, cu ce se ocupă acum MADR-ul?”, ne-a declarat Ionică Nechifor, la rândul său fermier și crescător al rasei Karakul de Botoșani.

    Ce presupune măsura pentru care fermierii încasează cu până la 200 de euro ÎN PLUS de la APIA
    Măsura 10 – agromediu și climă, Pachetul 8 este cu aplicabilitate la nivel național și prevede subvenții de  87  euro/UVM/an pentru Ovine,  40 euro/UVM/an pentru Caprine, 200 euro/UVM/an  pentru taurine și bubaline, 200 euro/UVM/an pentru Ecvidee  și 176 euro/UVM/an pentru Porcine.
    Beneficiarii trebuie să asigure o densitate a șeptelului de cel puțin 0,3 UVM/ha (încărcătura se calculează la întregul efectiv de animale din fermă și se raportează la suprafețele de pajişti permanente) și să dețină femele de reproducție de rasă pură locală în pericol de abandon din speciile prevăzute în Program, înscrise în registrul genealogic al rasei – secțiunea principală.
    Iată care sunt rasele în pericol de abandon pentru care fermierii așteaptă banii:
    Ovine – 87 euro/UVM/an Ţigaie cu cap negru de TeleormanRaţca (Valahă cu coarne în tirbuşon)

    Karakul de Botoşani

    Merinos Transilvănean

    Merinos de Cluj

    Merinos de Palas

    Țigaie – varietatea ruginie

    Caprine – 40 euro/UVM/an  CarpatinaAlba de Banat
    Taurine – 200 euro/UVM/an   Sura de Stepă
    Bubaline – 200 euro/UVM/an   Bivolul românesc
    Ecvidee – 200 euro/UVM/an Furioso North StarHuţul

    Gidran

    Semigreul românesc

    Shagya Arabă

    Nonius

    Lipiţan

    Porcine – 176 euro/UVM/an BaznaMangalița

    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi Secretar de stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar