• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce documente se depun la APIA pentru sprijinul cuplat și ANT până la finalul lunii septembrie

    Roxana Dobre -

    TERMEN-LIMITĂ pentru fermierii care au depus cererea unică pe anul 2016! Producătorii agricoli care au bifat schema de sprijin cuplat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) trebuie să prezinte până la 1 octombrie, inclusiv, documente justificative pentru unele culturi, în completarea cererii unice depuse pentru campania 2016! În plus, și crescătorii de animale mai au la dispoziție doar luna septembrie pentru a cere înscrierea gratuită a animalelor în Registrul Genealogic. 

    Pentru sprijinul cuplat vegetal, fermierii trebuie să prezinte la APIA o serie de documente doveditoare prin care demonstrează că au realizat producția impusă de regulamentele europene dar și pentru alte condiții de eligibilitate.

    Iată pentru ce culturi trebuie să prezentați la APIA documente justificative până pe 1 octombrie, inclusiv:

    CIREȘE ȘI VIȘINE DESTINATE INDUSTRIALIZĂRII –  1 octombrie a anului de cerere

    Documente de prezentat la APIA:

    -Dovada comercializării unei producţii minime de 4,4 tone/ha, pe bază de contract cu o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, pe care îl prezintă la APIA împreună cu factura fiscală sau cu fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice.

    Atenție! Unităţile de industrializare care exploatează suprafeţe cu livezi de cireşi şi/sau vişini fac dovada procesării producţiei proprii de 4,4 tone/ha, până la data de 1 octombrie a anului de cerere, prin documente contabile interne.

    Vă reamintim că pentru campania 2015, cuantumul pentru această schemă a fost de aproape 200 de euro, respectiv 195,427 de euro, adică 863,318 de lei!

    CARTOFI TIMPURII, SEMITIMPURII ȘI DE VARĂ –  1 octombrie a anului de cerere

    Documente de prezentat la APIA:

    -Dovada comercializării unei producţii minime de 12,5 tone/ha, pe bază de contract cu o unitate de procesare înregistrată pentru siguranţa alimentelor, potrivit prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008, pe care îl prezintă la APIA împreună cu factura fiscală.

    Atenție! Dovada comercializării producţiei contractate, pe baza facturii fiscale sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice, se face la APIA până la data de 30 octombrie a anului de cerere!

    În situaţia în care solicitantul sprijinului cuplat în sectorul vegetal este membru al unui/unei grup/organizaţii de producători recunoscut(e) de MADR, actele doveditoare ale cantităţii livrate prin intermediul grupului/organizaţiei sunt:

    -Pentru persoanele fizice, fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol;

    -Pentru persoanele juridice, inclusiv PFA, II, IF, copia facturii emise către grup.

    Solicitanţii menţionaţi mai prezintă şi:

    -Adeverinţă prin fac dovada că sunt membri ai grupului/organizaţiei de producători prin care valorifică producţia;

    -Copia contractului încheiat între grup/organizaţie şi cumpărător.

    Vă reamintim că pentru 2015 fermierii care au bifat schema pentru sprijinul cuplat au primit o subvenție de 11.257,4782 euro/ha adică 497.310.357 de lei.

    De precizat că neprezentarea acestor documente pot duce la pierderea subvenției deoarece dosarul nu este considerat complet de către funcționarii APIA!

    ALTE TERMENE-LIMITĂ DE REȚINUT: ANT 6 pentru sfecla de zahăr! Fermierii care cultivă sfeclă de zahăr trebuie să prezinte contractul de producere a sfeclei de zahăr cu o fabrică de zahăr, înregistrat la Direcția Agricolă Județeană şi vizat de reprezentantul desemnat al DAJ, pe baza verificărilor privind respectarea suprafaţei cultivate şi a densităţii culturii. Data limită este de 3 octombrie 2016 inclusiv, fără penalităţi şi 28 octombrie 2016 inclusiv, cu penalităţi de 1% întârziere pe fiecare zi lucrătoare.

    Contractul se vizează de reprezentantul desemnat al DAJ pe a cărei rază teritorială se află terenul cultivat numai dacă, pe baza verificărilor efectuate în perioada de vegetaţie, se constată respectarea condiţiilor agrotehnice, suprafaţa culturii şi asigurarea unei densităţi medii de cel puţin 6 plante/mp; lipsa vizei DAJ pe contract determină neeligibilitatea la plată pentru ANT 6. 

    Acest sprijin se acordă în cuantum fix numai pentru suprafaţa cultivată în baza contractului de producere a sfeclei de zahăr încheiat cu a fabrică de zahăr pentru anul în curs, cu îndeplinirea condiţiilor specifice. De precizat că APIA nu a stabilit încă cuantumurile pentru acest sprijin pentru anul de cerere 2016!

    ALTE TERMENE-LIMITĂ DE REȚINUT: Măsura 11, agricultura ecologică! Fermierii care accesează M 11 trebuie să demonstreze că deţin cunoştinţele şi informaţiile relevante sau beneficiază de expertiza tehnică necesară pentru implementarea angajamentelor. În acest sens, demonstrarea deţinerii de cunoştinţe necesare şi informaţii relevante sau asigurarea expertizei necesare trebuie făcută:

    Documentul doveditor trebuie prezentat la APIA până la 10 octombrie 2016 inclusiv dacă în această campanie, vechimea angajamentului, precum şi suprafaţa angajată (determinată în primul an de angajament) pe cel puţin unul din pachetele submăsurilor 11.1/11.2 atinge pragurile menţionate.

    Și crescătorii de animale au termen limită de înscrierea în Registrul Genealogic până la finele lunii septembrie

    Fermierii crescători de vaci pot solicita numai în luna septembrie a fiecărui an înscrierea animalelor în Registrul Genealogic al rasei. Fermierii interesați trebuie să se adreseze asociațiilor acreditate pentru efectuarea controlului oficial al performanțelor la lapte/carne (COP) din județul de reședință.

    Pentru a putea înscrie animalele în Registrul Genealogic al rasei trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

    1. Toate animalele să fie individualizate cu crotalii și înregistrate în S.N.I.A. , conform reglementărilor legale .
    Observații: Vițeii nou-născuți trebuie să fie crotaliați și înregistrați în S.N.I.A în maxim 20 de zile de la fătarea lor.

    2. Metodele de reproducție folosite în fermă să fie însămânțarea artificială, monta naturală autorizată sau transferul de embrioni.
    Observații: În cazul montelor naturale autorizate sau prin inseminare artificială, taurii de reproducție utilizați trebuie să fie din secțiunea principală a Registrului Genealogic. De asemenea, fermierii trebuie să solicite buletinul de însămânțare, precum și paietele folosite de la operatorii însămânțători – autorizați .

    3. Fermierul trebuie să permită efectuarea controlului oficial al performanțelor la întreg efectivul de animale din fermă, conform planificării asociației de COP .
    Observații: Nu se acceptă înscrierea parțială a animalelor în Registrul Genealogic.

    4. Mulsul trebuie să mecanic (aparat de muls/sală de muls).

    5. Trebuie să fie deținut un registru de fermă cu evidența la zi a tuturor animalelor.

    Documentele necesare pentru înscrierea animalelor în Registrul Genealogic:

    1. Cerere TIP care se solicită de la asociațiile acreditate pentru controlul oficial al performanțelor (COP);
    2. Adeverință de la medicul veterinar precum că ferma este indemnă de boli infecto-contagioase sau clinic sănătoasă;
    3. Tabel cu toate animalele, completat pe rase și vizat de Oficiul Județean în Zootehnie;
    4. Copie carte de identitate al proprietarului exploatației (fermei);
    5. Copie C.U.I dacă are firma sau atestat de producător în cazul persoanelor fizice;
    6. Copie după pașapoartele animalelor și certificate de origine după caz.


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd