• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Federația Națională Pro Agro trage un semnal de alarmă: ”Producătorii români sunt obligați să vândă sub costul de producție”

    Gabriela Gimbășanu -

    Activitatea marilor rețele comerciale în România! Un subiect care aprinde ample dezbateri de fiecare dată când este adus în discuție. În ciuda faptului că Legea 231/2009 privind comercializarea produselor alimentare a fost modificată, marile rețele comerciale par să ignore complet noile reglementări și în lipsa unor norme de aplicare, comerțul în România pare că nu a suferit nici o modificare, spun fermierii. 

    Federația Națională Pro Agro s-a decis să ia atitudine față de lanțurile de magazine care face comerț în România și a înaintat o notificare conducerii companiilor, prin care încearcă să le explice acestora că modul în care au înțeles să facă comerț în țara noastră este total greșit și încalcă legislația în vigoare, reflectând practici abuzive ale marilor rețele comerciale.

    Cadrul legislativ a fost modificat având în vedere situația dificilă în care producătorii romani au ajuns ca și consecință directă a practicilor abuzive ale marilor magazine. În acest sens, legea interzice în mod expres facturarea de către magazin a oricărui tip de taxă sau serviciu, ori marile rețele, speculând poziția dominantă, au ales să calculeze contravaloarea taxelor și serviciilor în discounturi impuse unilateral. Această situație nu se poate accepta, la foarte multe categorii de produs s-a ajuns în situația în care producătorii sunt forțați să vândă sub costul de producție, practică interzisă în mod expres de legislația în vigoare. Pentru aceste motive solicităm în mod ferm ca legislația în vigoare să fie respectată, respectiv prețul de vânzare către consumator să fie suma prețului de achiziție al produsului și adaosul comercial, fără orice alt tip de reduceri, discounturi sau alte practici care ar pune producătorul în situația anterioară modificărilor legislative”, se menționează în comunicatul Pro Agro.

    Potrivit sursei citate, niciuna dintre prevederile legale în favoarea producătorilor nu a fost respectată de condiţiile comerciale impuse de cumpărător. Astfel, organizaţia precizează că termenul de maxim 7 zile pentru plata produselor alimentare proaspete a generat noi costuri în sarcina producătorilor, de aproximativ 1% din valoarea bunurilor vândute.

    De asemenea, conducerea Federației Naționale Pro Agro afirmă că obligativitatea efectuării recepţiei la momentul livrării este nerespectată având în vedere că marile magazine îşi rezervă dreptul de a returna eventualele neconformităţi oricând iar obligativitatea stabilirii de penalităţi în oglindă pentru nelivrare la termen şi neplata la termen este nerespectată prin introducerea unor noi sancţiuni în cuantum extrem de mare.

    Dacă practicile abuzive nu se vor opri, ne vom vedea puși în situația de a sesiza organele în drept, cât și de a solicita eliminarea societății dvs. dintre semnatarele codurilor de conduită la nivel local sau european la care ați aderat. Abordarea filialei dvs. în raport cu producătorii, în general, dar mai ales ca urmare a modificării cadrului legislativ nu este conform practicilor de etică specifice și asumate de societatea dumneavoastră”, mai precizează sursa citată.

    Companiile vizate de comunicatul de presă transmis de Federația Națională Pro Agro sunt: Rewe Group; Auchan France; Carrefour France; Cora France; Kaufland Germany; Ahold Delhaize; Metro Germany; Enterprise Investors și Trans Gourmet.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier Cum sunt păcăliți românii care cumpără brânză din piețe și magazine

    Ultimele știri

    Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini Au apărut, în piață, primele roșii românești. Prețul lor – dublu față de cel al cărnii