• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • AGRICULTURA văzută de la FFA 2017. Maricica Vrabie, LAPAR: ”Se va pune un ACCENT MAI MARE PE FERMELE MICI”

    Roxana Dobre -

    Fermierii români, prezenți și în acest an la una dintre cele mai importante reuniuni despre agricultură din întreaga lume. Forumul privind Viitorul Agriculturii (FFA 2017), eveniment ajuns deja la a zecea ediție, a avut loc anul acesta pe 28 martie și a fost organizat de către Organizația Europeană a Proprietarilor de Teren (ELO), în parteneriat cu compania Syngenta.

    Fermierii români prezenți la Forumul din acest an prin intermediul și cu sprijinul LAPAR au rămas profund impresionați de discuțiile care s-au purtat în Capitala Belgiei. Au plecat, spun ei, cu noțiuni și cunoștințe mai bogate, multe dintre ele aplicabile în fermele pe care le gestionează. Agrointeligența, de asemenea prezentă la eveniment, a stat de vorba cu Maricica Vrabie, o cunoscută fermieră din Vrancea care a ajuns pentru prima dată la Bruxelles și care ne-a spus care au fost impresiile sale după acest Forum.

    ”Forumul mi s-a părut foarte interesant și mă bucur că am avut prilejul să particip și să fiu invitată. Vreau să mulțumesc LAPAR pentru invitație și pot spune că am învățat multe lucruri. Cred că dacă fermierii noștri ar reuși măcar prin rotație să ajungă la un asemenea eveniment, poate că am fi mai productivi, mai înțelegători cu condițiile de care de multe ori nu suntem mulțumiți dar, după ce am văzut aici, le avem și tot timpul vrem mai mult. Acum am înțeles, cu ajutorul acestui Forum, că pentru a ajunge la un punct comun în privința tuturor problemelor din agricultură este nevoie de un eform mare deoarece sunt multe păreri și propuneri”, ne-a declarat în exclusivitate fermiera, care lucrează în județul Vrancea 200 de hectare de teren agricol dar deține și o fermă de porci.

    Fermierii trebuie să fie mai bine informați

    Maricica Vrabie spune că experiența de la Bruxelles a ajutat-o să înțeleagă mai bine cum se iau deciziile la nivel european și cum se regăsesc aceste decizii în plățile către fermieri.

    ”Pe marginea noului PAC se vor mai purta cu siguranță multe discuții. Și aici, părerile sunt împărțite pentru că fiecare țară are specificul ei dar comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a și precizat că fiecare stat membru poate să-și adapteze toate problemele agriculturii la cerințele țării respective. La noi uneori s-au găsit și s-au aplicat cele mai grele soluții din toată comunitatea europeană! Am reținut de la Forum că se va pune un accent mai mare pe fermele de dimensiuni mici. Am înțeles că trebuie să fim mai serioși, să dăm mai mult și nu doar să cerem, să reducem birocrația la toate nivelurile. Eu sper că toate mințile acestea luminate, reunite la Forum, să aibă puterea să ia decizii bune pentru fermieri”, a mai spus Maricica Vrabie, inginer agronom cu doctorat și vastă experiență în sectorul agricol.

    Fermiera care a făcut parte din delegația LAPAR a atras atenția că agricultorii trebuie să fie mai bine informați și implicați direct în deciziile luate la Bruxelles.

    ”Și acum sunt discuții în România cu schema pentru înverzire pentru că o parte dintre fermieri sunt de acord și restul nu sunt dar de abia la acest Forum am văzut ce accent se pune pe agricultura fără pesticide, fiind o atenție foarte mare pentru mediu. Am înțeles clar că, fie că ne place sau nu, banii de subvenții vor veni numai dacă fermierii conștientizează că trebuie să-și facă o agricultură așa cum impune Politica Agricolă Comună. Am înțeles punctual care este și rolul înverzirii chiar dacă în propria fermă nu eram mulțumită de aceste reguli ”, a mai punctat fermiera.

    Fermierii din delegația LAPAR – scurtă întâlnire și cu comisarul Phil Hogan

    Producătorii agricoli prezenți la forumul care s-a desfășurat la Bruxelles au avut ocazia să schimbe câteva vorbe cu Phil Hogan, Comisarul European pentru Agricultură. ”Sper ca domnul Hogan să adune toate ideile din țările membre astfel încât concluzia să ne mulțumească pe toți. Este foarte greu, într-adevăr, asta au recunoscut și dânșii. Dar după cum a răspuns comisarul la toate întrebările mi-a făcut o impresie foarte bună. Se vede că este un om foarte pregătit, care știe ce vrea și care stăpânește foarte bine problemele legate de agricultură”, a mai subliniat Maricica Vrabie.

    În privința modificărilor pe care le-ar considera benefice pentru noul PAC, fermiera din Vrancea spune că simplificarea ar fi soluția cea mai eficientă pentru care fermierii să poată accesa cât mai multe scheme de plată.  ”Aș merge pe ideea simplificării pentru documentele pe care ni le impun pentru plata subvențiilor dar și a fondurilor europene. Pentru că noi după ce luăm toate directivele de la nivel european începem să le mai despicăm în multe părți și să le complicăm”, a conchis fermiera din Vrancea prezentă la Forumul privind Viitorul Agriculturii, ediția 2017.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Se schimbă vremea! Șefa ANM a anunțat de când vin ploile Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Carrefour a anunțat câștigătorii Premiilor Interaționale pentru Tranziție Alimentară Ploi și vijelii în mai multe județe. Alerta meteo – în vigoare de astăzi Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ