• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primul interviu cu noul director al APIA. Ce spune Adrian Pintea despre plățile către fermieri

    Roxana Dobre -

    Adrian Pintea – noul director general al APIA! O schimbare anunțată în exclusivitate de Agrointeligența – www.agrointel.ro, prima publicație care a reușit să stea de vorbă cu noul șef al celei mai importante instituții din subordinea Ministerului Agriculturii – agenția de plăți care gestionează și achită fermierilor subvențiile agricole. Despre prioritățile mandatului său la conducerea APIA, care sunt problemele care necesită rezolvare urgentă și ce decizii urmează cu privire la plata avansului din subvenția pe 2016, am discutat într-un scurt interviu exclusiv cu directorul general al APIA, Adrian Pintea.

    Ce priorități aveți ca director general al APIA?

    Prioritățile pe termen scurt sunt finalizarea campaniei 2015 cu ce a mai rămas de plătit și categoric, așa cum a fost și mesajul domnului ministru, începerea în forță a campaniei de autorizare 2015 prin acordarea avansului în jurul datei de 16 octombrie. Se mai lucrează dar nu sunt mari dezvoltări ale sistemului ci mai multe anumite retehnologizări față de modificările care sunt pentru anul 2016. Aici mă refer la modificări în bine, adică s-a mai redus ”birocrația” la depunerea cerererii unice și automat și sistemul trebuie puțin schimbat.

    S-a făcut o evaluare la preluarea mandatului?

    Eu lucrez în APIA din 2006 iar pe domnul Horumbă (fostul director general, Nicolae Horumbă n.r) îl cunosc din aceeași regiune, să spunem așa, având în vedere că Vâlcea unde am fost eu director și Teleormanul, unde a fost dânsul, și pot spune că ne-am înțeles și atunci și acum. Cumva a fost și o înțelegere a nostră în sensul că dânsul este mult la avizat tehnic fiind de atâția ani în Aparatul Central al APIA. Eu din 2008 am ocupat o funcție de director executiv parcă aveam o mai bună viziune, sau cel puțin așa consider eu deocamdată, mai mult managerială. Și atunci am decis să colaborăm în continuare și am vrut neapărat să fim în aceeași echipă iar aceasta a fost și susținerea domnului ministru.

    Veți avea o întâlnire cu fermierii-liderii lor?

    Nu mi-a solicitat încă nimeni dar eu sunt deschis la discuții mai ales dacă sunt constructive, cu mare drag.

    Ați spus că avansul pentru anul 2016 reprezintă o prioritate, cum stați cu pregătirile?

    Exact cum am spus, suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile iar fermierii trebuie să știe că avansul se poate da în procent de până la 70 % din bugetul FEGA iar pentru FEADER avem un procent de 85 %. Pașii pe care trebuie să îi urmăm sunt: finalizarea tuturor controalelor administrative aceasta fiind și condiția care trebuie respectată ca să putem acorda avans, adică nu mai este ca în anii precedenți când trebuiau și controalele pe teren finalizate. Deci, doar controlul administrativ. Și după ce terminăm acele controale, stabilim care este suprafața, avem plafonul de 1,72 miliarde care se împarte la numărul de hectare și ne iese cuantumul pe hectar. Iar din acel cuantum putem acorda avans.

    La rândul său, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, ne-a precizat că schimbările de la conducerea APIA nu vor modifica graficul de plăți pe care instituția îl are stabilit. ”Ei (directorii aflați la conducerea APIA – n.r) fac o echipă bună cu domul Pintea și s-a hotărât că acesta este mai aplecat către partea de management și domnul Horumbă mai mult pe partea tehnică și am zis să împart așa sectoarele. Domnul Horumbă va rămâne în continuarea acolo fără nici un fel de problemă. Nu se modifică nimic cu această schimbare, planul este să terminăm ce mai e de făcut, pe aici, pe colo pentru că suntem pe zootehnie la ANT-uri pe la 98 % și la SCZ-uri pe la 97 % ”, ne-a declarat în exclusivitate, ministrul agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd