Piaţa terenurilorŞtiri agricole

Achim Irimescu, MADR: ”Vom cere primarilor să efectueze cadastrul gratuit”

CADASTRU GRATUIT! În momentul de față una dintre cele mai mari probleme în agricultura românească este cea legată de cadastru care trebuie finalizat până în 2020, în caz contrar subvențiile ar putea să nu mai fi acordate fermierilor. Aflat la o întâlnire a cultivatorilor de sfeclă de zahăr din judeţele Braşov şi Covasna, ministrul agriculturii, Achim Irimescu le-a transmis fermierilor prezenți că deși nu este o problemă ce ține de instituția pe care o conduce, va cere primăriilor să facă aceste lucrări într-un ritm mai alert.

Nu se poate face agricultură atâta timp cât nu sunt rezolvate problemele de cadastru”, a recunoscut ministrul agriculturii, sâmbătă când s-a aflat la Bod, județul Brașov. ”Problemele legate de cadastru ţin de primării, dar asta nu înseamnă că noi nu putem face nimic. Vom discuta cu primarii, le vom cere să  facă aceste lucrări, pentru că este în interesul localităţilor lor. În ce priveşte problema moştenirilor, chiar avem pregătit un proiect de lege în care se spune că, dacă moştenitorul aflat în România a lucrat acel teren timp de 5 ani şi niciunul din ceilalţi moştenitori nu a revendicat partea sa în acest răstimp, cel care a lucrat pământul să se bucure de toate drepturile”, a spus Irimescu.

 Primăriile pot solicita finanţare pentru realizarea gratuită a cadastrului

Încă din luna august, primăriile au putut solicita finanţare pentru realizarea gratuită a cadastrului. Conducerea ANCPI a stabilit sumele care pot fi plătite primăriilor în 2016 din veniturile proprii ale instituţiei. Astfel, fiecare unitate administrativ-teritorială va putea primi până la 135.000 lei.

Bugetul alocat de agenţie în acest an este de 90,7 mil. euro. Guvernul a motivat aprobarea ordonanţei de urgenţă prin importanţa pe care o are cadastrarea pentru fermieri în accesarea fondurilor europene pe exerciţiul financiar 2015-2020 şi în obţinerea subvenţiilor, care vor fi acordate doar pe baza identificării cadastrale a terenurilor.

Subvențiile, în pericol să fie blocate din 2020

Lucrările de cadastrare gratuită a terenurilor agricole trebuie finalizate până în 2020. În caz contrar, pentru suprafețele aflate în extravilan nu vor mai putea fi făcute plăți directe dacă terenul nu este cadastrat.

După cum am stabilit și cu premierul Cioloș va exista o prioritizare pentru terenul extravilan. Noi în anul 2020 nu vom mai putea da plăți directe dacă nu avem cadastrul finalizat. Fonduri sunt, deci nu mai avem această problemă, din bani europeni și naționali. Singura problemă este să dăm prioritate în această fază, sigur procedura se desfășoară cu licitație la nivel de primării, pentru cadastarea în extravilan ca să ne asigurăm că în 2020 toată suprafața noastră agricolă este cadastrată și nu vom avea probleme cu acordarea plăților„ a explicat ministrul Achim Irimescu la ”Viața Satului” (TVR 1), într-o emisiune din luna ianuarie.

Sursă selectivă: www.bzb.ro

2 comentarii

  1. yo am intrebat la noi la primarie turnu rosu si mi sa spus ca asai birocratia daca nam votat bine sa asteptam sa isa psd la putere sa se poata face ceva, dar in atitia ani a fost la putere dece na facut nimica sintem tiner multi intorsi din afara ,astia vor sa ne ia si pielea de pe noi.

  2. Vrajeala . Daca lasam asta in seama primarilor ne apuca 2050 . Se vaita ca nu au bani sa plateasca topograf autorizat si fac pe bucatele . Bineinteles ca , daca primarii fac si agricultura , primele parcele intabulate vor fi cele lucrate de ei in proprietate sau arenda .Apoi urmeaza vicele , agentul agricol , consilierii , secretarul si asa prin 2049 vor fi intabulati si nevoiasii . Ar trebui o ordonanta de urgenta cu fonduri alocate si obligatia sa se faca tot odata . Atunci nu va mai fi loc de menevre . Stiti la ce ma refer .

Scrie un comentariu